Nogomet

Barcelona se poigrala s konkurencijom

Piše:Nikola Vlahović • utorak, 31.05.2011.
Barcelona se poigrala s konkurencijom
Foto: EPA

Ovogodišnje izdanje Primere, što se tiče poretka prve tri momčadi, isto je kao i prošle godine. Barcelone je opet osvojila naslov, Real Madrid svojim velikim rivalima i ove godine gleda u leđa, dok se na trećem mjestu, s debelim bodovnim zaostatkom, nalazi Valencia. Međutim, vrlo zanimljiva bila je borba za Europu i borba za ostanak u prvoligaškom društvu...

Barcelona je odigrala još jednu odličnu sezonu u španjolskom nogometnom prvenstvu te je i više nego zasluženo došla do novog naslova prvaka. Katalonci su tako domaće prvenstvo osvojili po 21. put u svojoj povijesti, a osvojili su ga zaista impresivno. U 38 kola Barcelona je pobijedila u čak 30 utakmica, šest je susreta odigrala bez pobjednika, a zabilježila je samo dva poraza, a pazite od koga. Barcelonu su u Primeri ove sezone pobijedili samo Hercules i Real Sociedad. Istina, malo lošije nego prošle sezone jer su lani imali samo jedan poraz, ali opet impresivno. Stroj Josepa Guardiole doslovno je razbio sve protivnike u Primeri i zaista im se na osvajanju ovogodišnjeg naslova ne može naći niti jedna zamjerka ili mrlja. Messi i društvo igraju odlično, lijep i lepršav nogomet koji oni promoviraju danas ne igra niti jedna klupska momčad u niti jednom dijelu Europe.

Real Madrid sezonu je ponovno završio na drugom mjestu. Iako se Jose Mourinho puno puta tužio da Barceloni pomažu suci, u tome su ga demantirali njegovi vlastiti igrači. Naime, nakon što je završeno zadnje kolo Iker Casillas i još par njegovih suigrača javno su rekli da je Barcelona bila bolja od njih ove sezone i da je apsolutno zasluženo osvojila naslov. Kraljevski klub je igrao dobro, međutim, imao je dva poraza više od Barcelone u sezoni. Nonšalantni pristup u pojedinim utakmicama skupo je koštao igrače Reala, a Mourinha je ponekad dovodio do ludila. Portugalac je veliki trener, odličan taktičar i motivator, međutim, za trku s Barcelonom mora izvući još više od svojih igrača. Nema sumnje kako će čelnici Reala i ovo ljeto posegnuti duboku u blagajnu kako bi doveli neko zvučno ime, ali to ne garantira da će naslov iduće sezone doći u Madrid, na Santigao Bernabeu.

Valencia se nekako "pretplatila" na treće mjesto i za upravu kluba to je isto kao da su osvojili naslov prvaka. Naime, opet su izborili Ligu prvaka koja donosi značajnu financijsku injekciju, pojedini igrači su stekli afirmaciju, a sigurno će jedan ili dva igrača klubu donijeti dobru odštetu ovo ljeto. To je politika kojom se vode Šišmiši i za sada im ide dosta dobro. Ovom sezonom su vrlo zadovoljni i u redovima Villarreala jer su izborili kvalifikacije za Ligu prvaka, a u Europskoj ligi naći će se Sevilla Ivana Rakitića i Athletic Bilbao.

Ostali klubovi, izuzmemo li Atletico Madrid i Deportivo, mogu biti zadovoljni s onim što su pokazali u ovoj sezoni. Svi su se vrtjeli oko zlatne sredine, a zanimljivo je de je razlika od 17. mjesta pa do osmog samo pet bodova. Atletico Madrid ne može biti previše zadovoljan jer je sezonu okončao na sedmom mjestu, a na početku sezone su najavljivali borbu za treće ili četvrto mjesto. U redovima Deportiva tuga vlada i dan danas. Naime, nekad slavi i veliki klub ove je sezone ispao u drugoligaško društvo.

Slavljenici

Najviše razloga za slavlje imaju igrači Barcelone. Naime, uvjerljivo osvojenom prvenstvu prošli vikend su dodali još i Ligu prvaka tako da o njima nije potrebno trošiti previše riječi. Blaugrana ima sjajne igrače, odličnog trenera i trofeji dolaze kao normalni slijed događaja. Da se ne radi o nekoj floskuli potvrđuju čestitke i komentari koji stižu na igru Barcelone i svih krajeva svijeta, od običnih navijača pa do velikih i uglednih trenera kakav je Alex Ferguson. Nakon poraza u finalu Lige prvaka veliki Škot je rekao da njegova momčad nikad nije igrala protiv bolje momčadi. Kada to kaže Ferguson, onda to zaista ima svoju težinu.

Iako to čudno zvuči, razloga za slavlje ima i Real Madrid. Kraljevski klub ove je sezone došao do jednog trofeja, a to je Kup kralja. Real je u finalu s 1:0 pobijedio Barcelonu i tako je pehar, prvi put nakon 1993. godine, vratio u svoje odaje. Drugo mjesto u prvenstvu čelnicima Reala ništa ne znači, međutim, na Santigao Bernabeu vjeruju da će se iduće sezonu ravnopravno nositi s Barcelonom. "Puno pozitivnih stvari donio nam je Mourinho. Osvojili smo Kup kralja nakon dugo godina, a plan je da iduće sezone osvojimo naslov u Primeri i igramo u finalu Lige prvaka", rekao je Casillas.

U grupu koja ima što slaviti spada i vrlo dobra momčad Villarreala. Naime, mnogo klubova poput Žute podmornice ne može uspješno igrati na dva kolosijeka. Igranje u Ligi prvaka ili Europskoj ligi uvijek se osjeti na lošijim rezultatima u prvenstvu, međutim, Villarreal je pokazao da to ne mora biti pravilo. Svojim budžetom i rezultatima spadaju u prosječni europski klub, a ovogodišnjim igrama u Primeri dokazali su da zaslužuju četvrto mjesto, koje su na kraju i osvojili. Slaviti može Getafe i Mallorca jer su se u zadnji čas spasili od potonuća u niži rang natjecanja.

Razočaranja

Najveće razočaranje ove sezone u španjolskom nogometnom prvenstvu je Deportivo. Klub koji se nekad borio za naslov prvaka Europe, koji je bio konkurencija Barceloni i Real Madridu, nakon 20 godina prvoligaškog nogometa ispao je u drugu ligu. Tuga i jad zavladali su u La Coruni, a nad budućnošću kluba stoji veliki upitnik. Oni igrači, koji su nešto pokazali ove sezone, već su spakirali kofere jer nemaju motiva igrati u drugoj ligi. Klub ni financijski ne stoji baš najbolje te će teško dovesti igrače koji su spremni odmah izboriti plasman u prvoligaško društvo. Od nekad velikog i slavnog kluba sada je ostalo samo njegovo ime.

Kada ispadnete iz puno bogatije prve lige, u manje atraktivnu drugu ligu onda također spadate u grupu onih koji su razočarali. Tako su se Deportivu pridružili još Hercules i Almeria. Igrači Herculesa pamtit će prvu ligu jer su uspjeli pobijediti Barcelonu, dok igrači Almerije od mnoštva poraza, najviše mogu pamtiti onaj u zadnjem kolu od Real Madrida, kada im je Mourinhova momčad utrpala osam golova.

Prvi strijelac

Cristiano Ronaldo iza sebe ima fenomenalnu sezonu. Krenimo redom. U Primeri je u 34 utakmice postigao čak 40 golova. U Kupu kralja u osam utakmica zabio je sedam golova, a u Ligi prvaka je odigrao 12 utakmica i šest se puta upisao u strijelce. Ukupno je Portugalac ove sezone, u svim natjecanjima, postigao nevjerojatna 53 gola. Okititi se titulom prvog strijelca lige puno znači svakom igraču, ali posebno će to značiti Ronaldu. Mnogi mu zamjeraju da je bahat, arogantan, umišljen, ali statistika ne laže i voljeli ga ili ne, zaslužio je biti prvi strijelac lige. "Moram se zahvaliti svojim suigračima i naslov najboljeg strijelca lige pripada svima nama. Oni su mi pomogli da zabijem toliko golova", skromno je rekao Ronaldo.

Trener sezone

Osvojio je uvjerljivo naslov prvaka i Ligu prvaka. Savršeno je posložio "dragulje" koje ima u svojoj svlačionici, inzistira na nogometu od noge do noge, teži atraktivnom i lepršavom nogometu, uvijek odmjeren u izjavama i uvijek stoji iza onoga što kaže i za eventualni neuspjeh nikad neće okriviti samo igrače, pogađate, to je - Josep Guardiola. Što još reći osim da je pobijedio u više navrata Mourinha, a u finalu Lige prvaka "skinuo" je i Alexa Fergusona.

Igrač(i) sezone

Iako je ove sezone u Primeri bilo dosta igrača koji su pokazali da znaju igrati dobar nogomet, ipak su Ronaldo i Messi poseban svijet. Portugalac i Argentinac obilježili su još jednu sezonu i teško je, gledajući samo ovogodišnju Primeru, reći tko je bio bolji. Naime, Ronaldo je zabio više golova, ali je s druge strane Messi više pokazao da je timski igrač, da više sudjeluje u igri i da zabija golove u velikim i važnim utakmicama, a to od Ronalda nismo vidjeli. Prema tome, i jedan i drugi imaju svoje prednosti i nedostatke.

Što se tiče ostalih igrača koji su na neki način obilježili ovu sezone mogli bi spomenuti još pola momčadi Barcelone i Real Madrida. Međutim, ovom sezonom itekako mogu biti zadovoljna dvojica igrača koji dolaze iz manje popularnih klubova. To su Negredo iz Seville i S. Agüero iz Atletico Madrida. Naime, obojica su ove sezone postigla 20 golova.

Hrvatski trag

Ivan Rakitić: Prelazak iz Schalkea u redove Seville pokazao se odličnim potezom za našeg reprezentativca. Raketa je odmah izborio mjesto u prvoj postavi te se sjajno uklopio u novu momčad. Da se pred kraj sezone nije ozlijedio, Rakitić bi igrao još više, a ovako je ukupno odigrao 13 utakmica. U tih 13 utakmica pet puta se upisao u strijelce što je izvrsna statistika za veznog igrača. Transferom u redove španjolskog prvoligaša profitirali su i klub i Rakitić, a nadamo se i reprezentacija u budućnosti.

Mate Bilić: Drugi Hrvat koji igra u Španjolskoj nije imao previše lijepih trenutaka ove sezone. Naime, povremeni hrvatski reprezentativac u prvenstvu je dobio priliku u 18 utakmica i nije postigao niti jedan gol. U Kupu je igrao dvije utakmice i zabio je jedan gol, Mallorci iz penala. Španjolski mediji pišu da su Bilićevi dani u Sportingu odbrojeni te da na ljeto sigurno odlazi, a interes za njega otvoreno su pokazali Hajduk i Dinamo.

La Liga

1Barcelona 517:4+1315
2Atlético Madrid 59:2+711
3Real Madrid 59:2+711
4Villarreal 511:8+311
5Athletic Bilbao 68:6+210
6Celta Vigo 513:10+39
7Betis 55:4+18
8Mallorca 64:408
9Alaves 57:6+17
10Rayo Vallecano 57:6+17
11Girona 58:807
12Espanyol 55:507
13Osasuna 56:10-47
14Sevilla 54:6-25
15Leganes 63:7-45
16Real Sociedad 63:7-44
17Valladolid 52:13-114
18Getafe 52:4-23
19Las Palmas 56:10-42
20Valencia 53:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

La Liga

1Barcelona 517:4+1315
2Atlético Madrid 59:2+711
3Real Madrid 59:2+711
4Villarreal 511:8+311
5Athletic Bilbao 68:6+210
6Celta Vigo 513:10+39
7Betis 55:4+18
8Mallorca 64:408
9Alaves 57:6+17
10Rayo Vallecano 57:6+17
11Girona 58:807
12Espanyol 55:507
13Osasuna 56:10-47
14Sevilla 54:6-25
15Leganes 63:7-45
16Real Sociedad 63:7-44
17Valladolid 52:13-114
18Getafe 52:4-23
19Las Palmas 56:10-42
20Valencia 53:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.06.2011. u 22:47
    Ne mislim o tome ništa jer smrad poput C.Ronalda jednostavno ne može igrati u klubu poput Barce , ne zato što on nebi htio , već zato što Barca ne baca 100 milona na smeće koje bih u svlačionici napravilo nered svojim narcisoidnim ponašanjem i prohtjevima. Barca je porodica i njima je bitan sklad i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.06.2011. u 21:13
    kaj mislis da se zamjene barca i real i da u barcu ode ronaldo a u real messi...ko bi bio bolji??? ja mislim barca s ronaldomili da u manchester ode messi a u barcu rooney...ja mislim da bi opet barca bila bolja od manchestera...zato jer je nogomet momcadski sport a barca je najbolja momcad na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.06.2011. u 17:18
    ... a ti u isto vrijeme sjediš i tipkaš jer ni ti se nisi vaterpola naigrao. I ne ponižavam ja vaterpolo , al džaba ti ga , ti ga gledaj , ja ne. Barca bez Messija bi vjerovatno bila u rangu Reala , ali Real sa Messijem bi sigurno bio jači od Barce bez Messija. Za poređenje sam uzeo Real jer mislim... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.06.2011. u 16:33
    messi cini prevagu, ali bolje bi barca prošla bez messija nego messi bez barce...i nemoj omalovazavat vaterpolo jer i to ljudi krvavo treniraju da bi ostvarili vrhunske rezultate dok ti sjediš doma i tipkaš za tipkovnicom
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.06.2011. u 09:49
    Niko nije rekao da Messi sam igra , on je jedan od važnijih kotačića u igri Barce i individualno najbolji pojedinac i ove sezone. Naravno da jedan igrač u ekipi ne može napraviti ništa , ali Messi je tak koji čini prevagu , ako ti to ne vidiš onda hajde prati vaterpolo. Ja mislim da ove godine Copa... [više na forumu]
    Obrisan korisnik