Rukomet

Zebre po hat-trick s kompletnim kadrom i "igrom iz druge galaksije"

Piše:Mihaela Bradovski • utorak, 22.05.2012.
Zebre po hat-trick s kompletnim kadrom i "igrom iz druge galaksije"
Foto: Davor Sajko

Rukometaši Kiela ovoga će vikenda u Kölnu pokušati dohvatiti svoju treću ovosezonsku, ali i treću ukupno titulu najbolje momčadi Lige prvaka. Sastav Alfreda Gislasona prije dvije je sezone osjetio slast osvajanja Final Foura, no samo godinu dana kasnije završnicu najjačeg europskog klupskog natjecanja gledao je preko malih ekrana. U aktualnoj sezoni prvenstvene dionice Zebri su besprijekorne, u finalu njemačkog Kupa svladan je prvi pratitelj SG Flensburg-Handewitt i kako sami kažu, zdravi temelji za kvalitetan nastup na europskoj završnici su postavljeni. Na pitanje je li sezona koju momčad Kiela odrađuje prema željama Islandskog perfekcionista na klupi ostavila traga dat će već polufinalni dvoboj protiv berlinskih Lisica...

THW Kiel najuspješniji je njemački klub u povijesti sa 17 osvojenih domaćih naslova prvaka, osam DHB-Pokala, a ujedno i jedini koji u svom posjedu ima dva najvrjednija europska naslova. Uzlet ovog kluba započeo je '90 kada su momčad predvodili Šveđani Magnus Wislander i Staffan Olsson, a nastavio se preko Stefana Lövgrena i Nikole Karabatića. Današnju generaciju predvodi također jedan Šveđanin, Kim Andersson, a u kadru se nalaze i dva najbolja igrača svijeta Thierry Omeyer (izabran 2008.) i Filip Jicha (2010.).

Raspored Final Foura

26. svibnja - polufinala
Füchse - Kiel 15.15 sati
Altetico Madrid - Kobenhavn 18 sati

27. svibnja
utakmica za treće mjesto 15.15 sati
finale 18 sati

Njemački prvak u svojim redovima ima dvojicu aktualnih njemačkih reprezentativaca, Dominika Kleina i Christiana Sprengera, a bogato reprezentativno iskustvo ima i Christian Zeitz. Aktualni reprezentativci su i Francuzi Omeyer i Narcisse, Česi Jicha i Kubeš, Srbin Momir Ilić, Islanđanin Aron Palmarsson i već spomenuti član švedske vrste, Kim Andersson. Pozivima u nacionalne selekcije još se mogu pohvaliti i Lundström, Ahlm, Palicka i Dragičević.

U tjednu nakon što su izborili Final4 Gislasonovi su rukometaši osvojili dva domaća trofeja. U osam dana odigrali su četiri vrlo naporna dvoboja, no unatoč umoru (tokom sezone odgodili su tek jednu utakmicu Bundeslige) redom su padali CO Zagreb, Magdeburg za potvrdu osvajanja Bundeslige, te HSV i Flensburg u završnici DHB-Pokala. Cilj do kraja sezone je zadržavanje stopostotnog učinka, a na putu do toga pokušat će ih zaustaviti Eintracht Hildesheim, posljednjeplasirana momčad Bundeslige, odnosno VfL Gummersbach u zaključnom kolu.

Povijest u europskim natjecanjima

Zebrama je ovosezonsko izdanje Lige prvaka 15. na kojem sudjeluju. U uvodna dva izdanja, u sezonama 94./95. i 95./96., nisu se uspjeli plasirati dalje od grupne faze i to su im ujedno dva najslabija rezultata u ovom natjecanju. Na stepenici dalje, u četvrtinama finala, opraštali su se pet puta (98./99., 02./03., 04./05., 05./06. i 10./11.), dok su do polufinala stigli u svom trećem nastupu u najjačem europskom natjecanju (96./97.), te četiri godine kasnije.

Godinu dana ranije, 2000. godine izgubili su svoje prvo finale, ukupnim rezultatom 54:52 bolja je bila Barcelona. 22. travnja Kiel je na domaćem terenu slavio s 28:25, no tjedan dana kasnije Katalonci uspijevaju stići do +5 pobjede i osvojiti naslov najbolje momčadi. I u drugom pokušaju da osvoji ovaj vrijedan trofej njemačku je momčad zaustavio još jedan španjolski klub, ovoga puta uspješniji su bili rukometaši BM Ciudad Reala. Sastav Kiela prekratak je ostao za četiri pogotka (29:27, 25:31).

Alfred Gislason, trener Kiela: "Ovo je najbolja momčad koju sam ikada trenirao. Svakog svog igrača doživljavam kao svoje dijete i nemoguće je opisati koliko sam ponosan na njih. Liga prvaka za mene je više od bilo kojeg drugog natjecanja, važna je koliko i Olimpijske igre. Natjecanje najboljih rukometnih kolektiva svijeta. Ovo je vrhunac sezone, nismo bili zadovoljni što nas prošle nije bilo na završnici i sada želimo otići što je dalje moguće."

Isti su protivnici snage u finalu odmjerili i u sezoni 08./09. i iako je ovoga puta konačni rezultat glasio minimalnih 67:66 za Španjolce, ponovno je kobna za Zebre bila uzvratna utakmica. Nakon +5 na domaćem terenu presudni su dvoboj izgubili rezultatom 33:27.

2007. godine rukometaši Kiela po prvi su puta digli pehar najbolje momčadi. Ovoga su puta na drugoj strani terena stajali znanci iz domaćeg prvenstva, rukometaši SG Flensburg-Handewitta. Kiel, ali i ukupni poredak najuspješnijih šutera, predvodio je tada Nikola Karabatić (89 pogodaka) i već nakon prvog susreta, onoga na gostujućem terenu, Zebre su bile bliže konačnom trijumfu. Na 28:28 dopisali su domaćih 29:27 i ispisali novu stranicu u svojoj europskoj povijesti.

Na najvišem postolju aktualni njemački prvak našao se i prije dvije godine. Ovoga puta do trofeja je stigao kroz Final4 natjecanje na kojem su još nastupili i Čehovski Medvedi, BM Ciudad Real i F.C. Barcelona Borges. Slavljima nad potonjim sastavima Kiel je uspio razbiti "španjolsko prokletstvo". U polufinalnom susretu Zebre su svladale Ciudad Real (29:27), a i u onoj najvažnijoj utakmici bili su uspješniji za dva pogotka (36:34). Ponovno je europski prvak dao najboljeg strijelca natjecanja; Filip Jicha sezonu je završio sa 119 postignutih pogodaka.

EHF Kup Kiel je osvojio tri puta, 1998., 2002. i 2004. godine, a Superkup dva puta više, posljednji put prošle godine.

Put do Final Foura

Momčad koja u Bundesligi ne zna za "loš dan", gotovo neokrznuta prošla je Skupinu D i prvu prepreku u eliminacijskoj fazi natjecanja, a onda joj je velike muke zadao hrvatski prvak. Kroz grupno natjecanje Kielu je jedini poraz zadao Montpellier, dok su remijem završila gostovanja kod Ademar Leona i odličnog Kobenhavna. Poljska Wislu Plock svoje je izglede za nastavak natjecanja izgubila već nakon prvog dvoboja. S ukupno 15 pogodaka prednosti sastav Alfreda Gislasona prošao je dalje; 36:24 s gostovanja otvorilo mu je mogućnost da u uzvratu priču mirno i rutinirano privede kraju.

"Na kraju smo došli do rezultata s kojim možemo biti zadovoljni što se pak za igru ne može reći. Zagreb je zaista bio na visokom nivou, odigrao je ovu utakmicu fenomenalno i da je domaćin dobio nitko od nas ne bi mogao reći da je nezasluženo", izjavio je nakon zagrebačkog dvoboja Momir Ilić sretan kao i ostatak momčadi što Zagrebaši nisu uspjeli zadržati čak sedam pogodaka prednosti do kojih su stigli nakon 38 minuta igre. U uzvratu je Kiel dugo lomio otpor borbenih gostiju, ključnom se pokazala 42. minuta u kojoj domaći sastav s igračem više postiže dva brza pogotka za +3 koja su u konačnici pretvorena u 33:27 slavlje.

Najveći aduti

Najveći adut ove momčadi definitivno je širina klupe. Roster koji Alfred Gislason ima na raspolaganju čini sve redom igrači jednake kvalitete, a na svojoj je koži upravo to osjetio CO Zagreb. U Areni su pogocima svoju momčad predvodili, odmah nakon sjajnog Jiche, Lundström i Zeitz, dok je u uzvratu u vrhu domaće ljestvice strijelaca bio i Sprenger.

U situacijama kada su zaustavljani Kielovi moćni šuteri poput Narcissea i Ilića ili kružni napadač i kapetan Ahlm, uvijek se našao pojedinac koji je povukao koliko je potrebno i to je jedan od glavnih razloga što, unatoč napornoj sezoni, Kiel i dalje drži stopostotan učinak u Bundesligi. Dva najvrjednija Kielova pojedinca ipak su Filip Jicha (314 ovosezonskih pogodaka) i Kim Andersson koji igra svoju najbolju sezonu u karijeri.

Kim Andersson: "Naša najjača strana, to smo još jednom potvrdili, snaga je kojom se borimo jedni za druge. Najvažnije pred Final4 je to da nema ozlijeđenih, svi ćemo biti na raspolaganju i spremni."

Jicha uoči Final Foura drži šestu poziciju po broju postignutih pogodaka gledajući čitavo natjecanje; protivničke je mreže uspješno gađao 77 puta, a osim spomenute titule najboljeg strijelca 2010. godine isto mu je za rukom pošlo i godinu dana ranije kada je euro sezonu završio s 99 zgoditaka.

Istaknuti treba i vratare njemačkog prvaka, Thierryja Omeyera i Andreasa Palicku koji vrlo rijetko, kao što je bio slučaj na gostovanju u Zagrebu, u duetu pružaju ispod prosječne predstave. Francuski će vratar još godinu dana odraditi u dresu sadašnje momčadi prije povratka u Montpellier i iako je u drugom dijelu sezone i njegov mlađi kolega dobio veću minutaži, Omeyer je i dalje jedna od najjačih karika ovog Kiela. Najviše obrana ove sezone (26) skupio je u derbiju protiv Flensburga.

Osim navedenog, u nemalom broju dvoboja Zebre su najbolji period ostvarile baš u završnim fazama utakmica, demonstrirajući da je i u poodmaklom dijelu sezone, unatoč iscrpljenosti, forma na kvalitetnom nivou.

Trener

Islandski je stručnjak u Kielu od 2008. godine, a postojeći ga ugovor s klubom veže do ljeta 2014. Kao igrač promijenio je šest klubova, a karijeru je završio 1995. godine u KA Akureyri, u klubu u kojem ju je i započeo. Posljednje četiri godine odradio je u funkciji igrač-trener. Inozemno igračko iskustvo skupljao je dvije godine u španjolskom Bidasoa Irunu. Bio je i član islandske rukometne reprezentacije koju je kasnije vodio kao izbornik.

Prije Kiela trenirao je seniore SG Hamelna, SC Magdeburga i VfL Gummersbacha. U izboru Handball-Magazina tri je puta izabran za trenera godine (2001., 2009., 2011.). "Petnaest godina na isti način radim kao trener. S igračima puno pričam o taktici, važno mi je da vidim da svaki pojedinac razumije u kakvom je stanju momčad i igra u bilo kojoj situaciji ili fazi utakmice. Profesionalni rukomet nije demokracija, ali mi smo se okrenuli sistemu rotacija. Ovdje nema mjesta sebičnosti i najvažnije je biti jak u glavi."

52-godišnjeg stručnjaka prati glas da je veliki perfekcionist koji osim na terenu mnogo vremena provodi pregledavajući video materijale. Igračima je nakon trofejnog tjedna dopustio večer slavlja, ali sam kaže kako je za vođu momčadi što on kao trener predstavlja, tako nešto luksuz koji si ne može dopustiti do samog kraja sezone. Eventualni naslov najboljih i njemu bi bio treći nakon onog 2010. i prvog osvojenog s Magdeburgom osam godina ranije.

Prognoza i očekivanja

THW Kiel i Füchse Berlin u dosadašnjem dijelu sezone susreli su se tri puta, unutar domaćeg prvenstva, ali i njemačkog Kupa. Krajem listopada berlinske su Lisice ugostile Kiel i nakon 17:17 na poluvremenu, Gislasonov je sastav na kraju slavio s minimalnih 33:32. Osam pogodaka na tom susretu postigao je Narcisse, a domaćinu je ostao žal što nije bolje iskorišten odličan dan vratara Heinevettera (18 obrana).

Stefan Lövgren: "Kiel igra specifičnu, nevjerojatnu sezonu. Osvojili su sve što su mogli i sigurno je kako će svoje navijače, ali i sav rukometni svijet željeti zadiviti i u Kölnu. Iako je konkurencija žestoka njemački prvak je moj favorit za osvajanje i ove titule."

U 26. kolu krajem ožujka, Zebre su slavile puno uvjerljivije. Pred više od deset tisuća navijača u Sparkassen Areni predvodili su ih Jicha s deset, odnosno Andersson s devet pogodaka za konačno 36:28 slavlje. Još je uvjerljivija bila Kielova pobjeda u Kupu, nakon tih 60 minuta sastav Füchsea ostao je na čak -11. Andersson, Ilić i Zeitz svaki po sedam puta pogađali su mrežu Heinevettera i Stochla.

S obzirom na tri slavlja Kiel u polufinalni okršaj dvije njemačke momčadi ulazi s ulogom favorita, a to je nakon ždrijeba potvrdio i Bob Hanning: "Kielova igra je iz druge galaksije u odnosu na našu. Stopostotni su u prvenstvu i trenutno nema smisla uspoređivati Lisice sa Zebrama. Šanse postoje, ali mi smo se nadali Atletico Madridu."

Gislason i njegovi igrači pred sobom imaju mogućnost ostvarenja idealne sezone, osvajanja tri naslova i sigurno je kako će se u preostalih 120 minuta europske sezone pokušati prikazati u svom najboljem izdanju. "Teško je govoriti o favoritima kada se dođe do Final4. Berlinska momčad iza sebe ima odličnu europsku sezonu s mnogo jakih utakmica, ali na kraju smo zadovoljni ždrijebom jer smo željeli izbjeći AG Kobenhavn", svoje je mišljenje na ždrijeb dala i glavna zastupnica Kiela, Sabine Holdorf-Schust.

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.05.2012. u 13:50
    i ja mislim isto
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.05.2012. u 12:52
    Ne moze im niko nista... Kiel ide po novi naslov.
    Obrisan korisnik