Rukomet

Favorit iz sjene sprema se za iznenađenje i želi trofeje

Piše:Ivan Dominik • petak, 25.05.2012.
Favorit iz sjene sprema se za iznenađenje i želi trofeje
Foto: EPA

Prolazite li brodom po Baltičkom moru u blizini poluotoka Sjaellanda ili bilo kako drugačije dođete u situaciju da "naletite" na kip Male sirene leđima okrenut, znate da ste u Danskoj, u prijestolnici Kopenhagenu, zemlji poluotoka i mostova, travnjaka i pašnjaka. U gradu ste Hansa Christiana Andersena, Sorena Kierkegaarda i Larsa von Triera, ali i u gradu Michaela Laudrupa i rukometnog kluba Kobenhavna – heroja cijele nacije...

Danska je zemlja rukometa, a Kopenhagen je grad rukometa. Nedvojbeno.

Rukometni klub Kobenhavn uz nekoliko starijih i radi povijesti zvučnijih nogometnih klubova, sigurno je najbolji i najpoznatiji sportski brand Danske i njenog glavnog grada Kopenhagena. Mlad i moderan klub nastao od zdravog kapitala nekolicine ljudi, uređen na europski način s profesionalizmom i organizacijom na najvišoj razini, četvrti je klub koji će svoje igrače predstaviti svijetu u, nadaju se u klubu, najboljem svijetlu na najvećoj rukometnoj klupskoj manifestaciji u svijetu - Final Fouru rukometne Lige prvaka.

Punim nazivom AG Kobenhavn (što kao i izvorno ime grada znači "Trgovačka luka") prvak je Danske za sezonu 2010./2011., a vrlo vjerojatno prvak i za tekuću sezonu u kojoj je u domaćem prvenstvu zabilježio gotovo sve pobjede te je od moguća 52 boda osvojio 47. Stoga se Kobenhavn našao i u finalu doigravanja domaćeg prvenstva u kojem će obranu titule tražiti protiv uvijek opasnog Bjerringbroa.

Raspored Final foura

26. svibnja - polufinala
Füchse - Kiel 15.15 sati
Atletico Madrid - Kobenhavn 18 sati

27. svibnja
Utakmica za treće mjesto 15.15 sati
Finale 18 sati

Klub dolazi iz dvaju predgrađa Kopenhagena, Albertslunda i Glostrupa, a nastavlja se na tradiciju AG Handbolda, kluba koji se također manje ili više uspješno natjecao u Ligi prvaka te bio danski rukometni prvak. Pod (n)ovim imenom klub igra od sezone 2009./2010., a od te godine je jednom bio i prvak Danske i to prošle sezone te je Kup osvajao dva puta, 2010. i 2011. godine.

Vlasnik i predsjednik kluba, koji iz godine u godinu ulaže novac i omogućuje sve Kobenhavnove uspjehe, bivši je danski rukometaš, a danas poduzetnik i mecena Jesper Nielsen. On dolazi iz bogate danske obitelji Nielsen koja sponzorira mnoštvo domaćih sportskih kolektiva kao primjerice nogometni klub Brondby, a na način na koji je, primjerice, obitelj Agnelli vodila i vodi Juventus ili obitelj Sensi AS Romu, tako danas obitelj Nielsenovih vodi AG Kobenhavn. I to više nego uspješno. Domaće utakmice igraju se u Brondby dvorani izgrađenoj 1973. godine, koja ima kapacitet za primanje 5.500 ljudi, a službeni naziv dvorane je Boozt.com Arena.

Ove sezone najbolji danski rukometni klub piše povijest jer mu je ovo premijerni nastup u Ligi prvaka pod novim imenom, a prvi ulazak u polufinale tog natjecanja ikad. U isto vrijeme je Kobenhavn već ušao u povijesne knjige kao klub koji je odigrao jednu rukometnu utakmicu pred najviše navijača otkad se taj sport odigrava. Dogodilo se to na nogometnom Parken stadionu u četvrtfinalnoj domaćoj utakmici gdje su Danci nadigrali aktualnog prvaka Europe, Barcelonu, koju su kasnije i izbacili iz daljnjeg natjecanja. Pred 22.000 ljudi bilo je 29:23, a taj će rezultat, stadion i većina događaja vezana za utakmicu ostati upisana u povijesti rukometa.

Kasper Hvidt, vratar Kobenhavna: "Jedva čekamo i radujemo se što igrati dvije teške utakmice pred 20.000 gledatelja. Polufinale protiv Atletico Madrida bit će sudar dvije podjednako jake ekipe s odličnim obranama. Naša je prednost u tome što imamo bolje igrače na klupi za pričuve, imamo odlično sklopljenu momčad čija je odlika iskustvo i ona bi trebala startati u susret u laganom tempu. Možda će nas Madriđani podcijeniti kao što je to učinila Barcelona u četvrtfinalu. Bilo kako bilo, u nedjelju se susrećemo s Nijemcima, nebitno kojima jer je naš cilj osvajanje Lige prvaka."

Sama momčad Kobenhavna satkana je od najbolje moguće kombinacije mladosti i iskustva, najkvalitetnijih domaćih igrača i stranaca koji, naravno, momčadi daju novu dimenziju uz svu lucidnost i znanje njihova trenera. Najveća prednost i forte momčadi Kobenhavna, uz "dansku kontru", je vrhunska obrana predvođena iskusnim vratarskim dvojcem iz Skandinavije. Prvi je vratar Danac Kasper Hvidt kojeg mijenja neuništivi 40-godišnji Norvežanin Steinar Ege, a taj se par pokazao kao jedan od najboljih u Europi ove sezone. Od starijih i iskusnijih rukometnih virtuoza ističe se ime Islanđanina Olafura Stefanssona te domaćeg igrača pod nadimkom Traktor. Naravno, radi se o Joachimu Boldsenu, igraču koji ne zna stati i koji je veliki radnik, dok je Stefansson egzekutor. Obojica spadaju u rukometni vrh u posljednjih deset godina te su prošli sito i rešeto u karijerama, tako da se ne može govoriti o neiskustvu Kobenhavna kao ekipe na ovogodišnjem završnom turniru u Kölnu.

"Mladu gardu" prije svih predstavlja ponajbolji rukometaš današnjice, neumoljivi strijelac i neumorni trkač Mikkel Hansen. Osim njega od Danaca treba izdvojiti braću koji igraju na poziciji kružnog napadača, Henrik i Rene Toft Hansen su sadašnjost i budućnost danskog rukometa, potom su od domaćih igrača u kadru još Lars Jorgensen, Kasper Ottesen, Stefan Hundstrup te mladi i perspektivni 21-godišnji lijevi vanjski ganskih korijena Mads Mensah Larsen. U klubu osim Stefanssona obitava prava islandska kolonija najboljih igrača s Vulkanskog otoka. O Arnoru Atlasonu ne treba trošiti riječi, Gudjon Valur Sigurdsson je jedan od najboljih igrača ekipe, a njegove je sjajne partije primijetio i mogući Kobenhavnov suparnik u finalu, THW Kiel, koji ga je kao i Rene Toft Hansena kupio te će taj dvojac Kobenhavna krajem sezone prijeći u njemački klub. Vrijedni razigravač Snorri Gudjonsson zatvara krug od četvorice Islanđana u tom klubu, a od internacionalaca se još u kadru Kobenhavna nalaze sjajni ljevaci na desnom krilu i vanjskom, Šveđanin Niclas Ekberg i Španjolac Cristian Malmagro.

Povijest u europskim natjecanjima

Iako mnogi igrači u momčadi Kobenhavna znaju kako je igrati u Ligi prvaka iz sezone u sezonu, a neki su trofej za najbolju momčad Europe i osvajali, kao klub s imenom Kobenhavn ili od ranije Handbold on nema niti jednu titulu najbolje europske momčadi. Kobenhavn je mlad klub koji polako stvara svoju povijest i tradiciju. Kao Handbold klub je već nastupao u Ligi prvaka, a kao Kobenhavn je ove sezone prvi put u tom natjecanju. U vladavini KIF Koldinga u danskom rukometu u posljednjih 20 godina, Kobenhavn, kako god se zvao, nije imao previše izleta u Ligu prvaka, kao ni prilika za osvajanje međunarodnih natjecanja. Stoga mu je ovo prvi nastup na Final Fouru Lige prvaka, ali vjerojatno ne i posljednji.

Put do Final Foura

Mnogo stvari ove, a i prošlih sezona, povezuje njemačkog prvaka i vjerojatno najbolji rukometni klub današnjice, Kiel, s Kobenhavnom. Osim blizine dvaju gradova i međusobne trgovine ta su dva kluba međusobno igrala i u skupini D ovogodišnje Lige prvaka. Obje su momčadi imale po sedam pobjeda, ali je Kobenhavn ipak završio kao drugi gledajući Kielu u leđa. No, bio je bolje plasiran od jakih Ademar Leona i Montpelliera te Pick Szegeda i beogradskog Partizana. Kobenhavn je doživio dva poraza u toj fazi natjecanja i to protiv Ademara u Španjolskoj i upravo Kiela u Njemačkoj (oba poraza su, zanimljivo, bila od 28:26). Remizirali su Danci s Kielom kod kuće odigravši 24:24, dok su ostale momčadi u grupi apsolvirali bez većih problema kod kuće i u gostima.

U osmini finala Kobenhavn nije imao većih problema kao ni kroz skupinu. Igrači danskog kluba sastali su se sa švedskim Sävehofom, koji je usput rečeno bio suparnik CO Zagreba u skupini, a u dva dvoboja je Kobenhavn bio bolji s 11 golova razlike (60:49). Prva utakmica završila je pobjedom Kobenhavna na domaćem parketu od 34:25, dok je u Švedskoj posao završen novim trijumfom od 26:24 za laki prolaz među najboljih osam.

Četvrtfinale je donijelo pisanje povijesti i španjolsku Barcelonu, momčad prepunu zvijezdama, koja je još uvijek aktualni prvak ovog natjecanja. Na Parken stadionu, inače igralištu nogometnog kluba Kopenhagena, koji je također prije godinu dana pisao povijest sporta toga grada igrajući u Ligi prvaka predvođen legendarnim trenerom Stalleom Solbakkenom, rukometaši domaće momčadi su nadigrali Barcelonu 29:23 pred gotovo 22. 000 ljudi. Uzvratni susret je Blaugrana dobila 36:33 u prepunoj svojoj dvorani, ali je taj rezultat bio nedovoljan te je danska ekipa nakon efikasne utakmice, ponajviše zahvaljujući Mikkelu Hansenu, mogla rezervirati karte za Köln.

Najveći aduti

Najveći aduti momčadi Kobenhavna kako individualni tako i momčadski su prvenstveno taktički. Nordijski igrači s nordijskim trenerom, inače Šveđaninom, njeguju izrazito brzi rukomet s poznatom kontrom, čvrstom i ponekad "prljavom" igrom u obrani te igrom s "bezbroj" lopti za krila, o čijoj kvaliteti ne treba dvojiti. Obrambeno je Kobenhavn strašno jak budući da ima tandem Hvidt – Ege na vratima te Hansena, braću Toft Hansen i Joachima Boldsena, koji mogu u obrani zadržati bilo kojeg igrača na svijetu. U napadačkoj se formaciji ističu isti igrači uz islandske igrače koji pogotovo i fazi napada daju svoj obol. Stefansson i Sigurdsson su izraziti strijelci, Atlason također dok on zna i lucidno asistirati, a Snorri Gudjonsson je tipični razigravač. Niclas Ekberg jedan je od najboljih desnih krila svijeta, izrazito brz i efikasan igrač koji je prilagodljiv u obrani. Kobenhavn ima i dugu klupu, na svakoj poziciji po dva igrača vrhunske klase, a ta je momčad gotovo savršena ukomponirana te se na njenu igru, koja jednostavno "melje" protivnika, izrazito teško priviknuti i stoga na tu ekipu svi sudionici Final Foura stalno upozoravaju.

Trener

Per Magnus Andersson švedski je mladi stručnjak, koji momčad Kobenhavna vodi manje od godinu dana. Simpatični je ćelavac izdanak švedske legendarne generacije iz 90-ih, koja je osvojila sve osim olimpijskog zlata. Rođen je u Linköpingu 17. svibnja 1966. godine te je relativno mlad stručnjak s golemim igračkim iskustvom. Kao igrač je u reprezentaciji Švedske predvođenom legendarnim Staffanom Olssonom, Magnusom Wislanderom, Perom Carlenom i Stefanom Lövgrenom sudjelovao na trima Olimpijskim igrama. U Barceloni, Atlanti i Sydneyju uzimao je srebro, dok je najpoznatiji poraz onaj iz 1996. godine od Hrvatske predvođene Velimirom Kljajićem.

U svojim je nastupima na Igrama zabio 44 gola u 21 utakmici, odigrao je 377 utakmica za svoju reprezentaciju između 1988. i 2003. godine, što se klupske karijere tiče, bio je član HK Drotta i NS Saaba (Švedska). S matičnim klubom, HK Drottom, osvojio je pet domaćih prvenstava, a još tri puta je bio viceprvak Švedske, a kasnije je karijeru izgradio i u Njemačkoj.

Trenersku je karijeru započeo 2001. godine kao trener-igrač u HK Drottu, teško mu je pao završetak karijere 2003. godine pa se rukometu vraćao u njemačkom Nordhornu, klubu u kojem je svojevremeno igrao i Hrvat Goran Šprem. No, ozbiljniju trenersku karijeru započeo je 2005. godine baš u Kopenhagenu, ali je otišao pet godina kasnije kada se klub raspao. Od tada do dolaska u Kobenhavn bio je trener i austrijske rukometne reprezentacije, dok je od lipnja 2011. godine potpuno posvećen sadašnjem poslodavcu.

Prognoza i očekivanja

Vrlo je teško i nezahvalno prognozirati završnicu prvaka ovogodišnje Lige prvaka. Mnogo favoriziraju Kiel i Atletico de Madrid, koji su zbog tradicije, iskustva i kvalitete nedvojbeno prvi i drugi favorit za osvajanje naslova. No, Kobenhavn je barem na papiru tada sigurno broj tri i klub koji bez problema može iznenaditi. Autsajdera u polufinalu rukometne Lige prvaka zasigurno nema, čak to nisu ni berlinske Lisice, a danski predstavnik sigurno može otići do kraja.

Klub je u dvije utakmice pokazao da može parirati Kielu, izbacio je Barcelonu što može značiti da mu leže španjolski klubovi, a s jednim takvim upravo igra svoju polufinalnu utakmicu. U finalu se, bez obzira na sve, ipak očekuje Kiel, a Kobenhavn je u dvije ovogodišnje utakmice parirao Nijemcima, jednom odigrao neriješeno i jednom tijesno izgubio.

Zbog svega toga, igračkog kadra, forme ekipe u zadnje vrijeme i sjajne igre koju Kobenhavn pokazuje tijekom cijele sezone, nazire se zaključak da taj klub nije ništa manji favorit za naslov od Kiela ili Atletica, iako se mnogi vjerojatno ne bi složili? Kobenhavn je favorit iz sjene i bez problema bi mogao napraviti iznenađenje – osvojiti Ligu prvaka.

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!