Rukomet

Premijerni nastup u Ligi prvaka donio Final Four, ali nisu u Kölnu samo kako bi sudjelovali

Piše:Damir Žbulj • srijeda, 23.05.2012.
Premijerni nastup u Ligi prvaka donio Final Four, ali nisu u Kölnu samo kako bi sudjelovali
Foto: EPA

Na završnom turniru četiri najbolje ovosezonske rukometne ekipe sudjelovat će još jedna domaća momčad. Uz Kiel, koji je i veliki favorit za naslov, Njemačku će predstavljati berlinski Füchse, u kojemu zapaženu i važnu ulogu igra hrvatski dvojac Ivan Ninčević i Denis Špoljarić. Lisicama će upravo Zebre stajati na putu prema povijenom uspjehu i ulasku u finale Lige prvaka. Iako, sve što je ove sezone ekipa iz Berlina napravila ulazi u povijest, jer im je ovo premijerni nastup u elitnom rukometnom kontinentalnom natjecanju...

Berlinska bajka traje i dalje, a ekipa koja je ove sezone po prvi puta zaigrala u Ligi prvaka, koja je za ulazak na Final Four u četvrtfinalnom dvoboju nadoknadila 11 pogodaka zaostatka, ima priliku otići do kraja. Nakon svega što su prikazali ove sezone, nikako ih se ne smije otpisati prije polufinalnog dvoboja s Kielom, jer iako su ih Zebre u posljednjih pet međusobnih susreta, što u Bundesligi, što u DHB Kupu, nadigrale, sigurno je da će Lisice potražiti način da u subotu 26. svibnja nadmudre svoje dobre poznanike i velike sportske rivale kroz posljednjih par sezona.

Naime, od kada je Füchse 2007. godine osvajanjem naslova u njemačkoj rukometnoj 2. Bundesligi osigurao povratak među elitu, iz sezone u sezonu slažu sve respektabilniju momčad, koja na terenu ostvaruje sve bolje i bolje rezultate. Prošlosezonsko treće mjesto na kraju bundesligaškog natjecanja, osiguralo im je mogućnost da svoju kvalitetu prezentiraju i na europskoj sceni. Dostojno su predstavljali i svoj grad, ali i svoju zemlju, zaokruživši ciklus plasmanom na završni turnir u Kölnu.

Iako se na prvi pogled čini kako Kiel, pogotovo zbog svog bundesligaškog 100-postotnog izdanja ove sezone, veliki favorit protiv njemačke ekipe, Füchse će sigurno biti izuzetno neugodan suparnik, neopterećen rezultatskim imperativom i pritiskom, kao niti očekivanjima navijača i medija. Oni su već samim plasmanom na završni turnir napravili veliku stvar, a ukoliko u polufinalnom okršaju svladaju nove bundesligaške prvake, Lanxess Arena u Kölnu mogla bi biti premala za sve Berlinčane koji će pohoditi završni susret.

Povijest u europskim natjecanjima

Kratka je europska priča berlinskih Lisica. Samo su se u tri sezone uspjeli plasirati u natjecanje gdje im je za nastupe bio potreban i prijelaz državne granice.

U sezoni 1982./83. pričali su sličnu priču kao i kroz proteklih nešto manje od godine dana, samo što je u igri bio Kup EHF-a. Stigli su do polufinala, ali ih je u dvije utakmice nadigralo Zaporožje, koje je te sezone i osvojilo naslov u tom natjecanju.

Dvije sezone kasnije, u Kupu pobjednika kupova, kojeg su osigurali plasmanom u finale DHB Kupa 1984. godine, uz poraz od Grosswallstadta u završnom obračunu, nisu napravili neki zapažen rezultat. Uz minimalnu pobjedu na domaćem terenu protiv švicarskog St. Gallena, poraz na gostovanju s tri gola manjka bio je ključan da se zaustave već na prvoj prepreci.

Odlični bundesligaški nastupi u prošloj sezoni, gdje su na kraju zauzeli treću poziciju, iza prvaka HSV-a i drugoplasiranog Kiela, osigurali su im po prvi puta u povijesti, nastup u elitnom europskom rukometnom natjecanju. Liga prvaka bila je za njih nepoznanica, izazov, ali su je najbolji mogući način prevladali te su za razliku od mnogih razvikanijih ekipa, poput još uvijek aktualnih prvaka Barcelone ili Hamburga, zauzeli svoje mjesto u Kölnu.

Put do Final Foura

Fantastičnu ovosezonsku europsku priču Füchse je započeo na gostovanju kod Čehovskih Medveda, neodlučenim ishodom. Uslijedile su pobjede protiv poljskog Kielcea te Bjerringbro-Silkeborga, ali tada su zaredali s porazima na domaćem terenu. Iako naravno protiv Atletico Madrida nisu niti bili favoriti, izgubljeni bodovi u dvorani Max Schmeling od mađarskog Veszprema sigurno nisu bili planirani. No, uzvratili su Mađarima na njihovom terenu istom mjerom, a nakon poraza u Poljskoj kod Buntićeva i Musina Kielcea, vjerojatno u susretu odluke za plasman u osminu finala svladali su u svojoj dvorani ruske Medvjede, stavivši se u poziciju da u završnici natjecanja sami odlučuju o svojoj sudbini. Uz očekivani poraz na gostovanju u Madridu trebala im je u posljednjem kolu pobjeda protiv danskog Bjerringbro-Silkeborga. U dramatičnoj završnici, slavili su s minimalnih 28:27 i tako nakon premijernog nastupa u skupini, osigurali premijerni nastup u osmini finala Lige prvaka.

Prvi suparnik u knockout fazi bio im je bundesligaški poznanik HSV. Iako je u tom dijelu sezone aktualni njemački prvak igrao poprilično promjenljivo te u slabijoj formi, i dalje su Hamburžani bili favoriti protiv Berlinčana. Međutim, na dva pogotka viška iz prvog domaćeg dvoboja, nadovezala se i minimalna pobjeda i na gostovanju u Hamburgu pa je četvrtoplasirana ekipa skupine B izbacila prvoplasiranu momčad skupine C.

Četvrtfinalni dvoboj berlinskih Lisica sigurno će ući u povijest ovog natjecanja. U susret s Ademar Leonom ušli su čak i kao lagani favoriti, što im je bila nova uloga za koju možda i nisu bili spremni, očekivalo se kako će dvije utakmice ovih suparnika biti izuzetno čvrste i izjednačene. Međutim, u Leonu je Füchse doživio potpuni rezultatski potop, raspad sistema te nitko nije mogao očekivati kako će ih na španjolskom tlu domaćin poniziti s 11 pogodaka viška.

Uzvrat je za Španjolce trebao biti formalnost, dok su Nijemci čitav tjedan prije dvoboja u njihovoj areni najavljivali i vjerovali kako mogu napraviti čudo. Toliko priželjkivano čudo se na kraju i dogodilo, prednost domaćina rasla je iz minute u minutu, 20-ak minuta prije kraja dosegli su tu čarobnu granicu od 11 golova razlike te su ju do kraja dvoboja uspjeli sačuvati, ali doslovno, te se zbog većeg broja postignutih pogodaka u gostima plasirati na Final Four.

Najveći aduti

Glavni forte igre berlinskog sastava je obrana, koju predvode bivši hrvatski reprezentativac Denis Špoljarić te odlični vratar Silvio Heinevetter, koji se posebno istaknu u uzvratnom četvrtfinalnom ogledu protiv Ademara, ali koji je dokazao u više od nekoliko navrata kroz čitavu sezonu kako sam može odučiti utakmice.

Na poziciji kružnog napadača je 32-godišnji Danac Torsten Laen, koji posjeduje bogato međunarodno iskustvo i koji je u dva navrata sa Ciudad Realom osvajao naslove europskog prvaka. Međutim, Laen ima problema s ozljedom leđa u posljednje vrijeme, pitanje je hoće li se oporaviti do subote, ali i trener i navijači očekuju od njega da stisne zube i pomogne ekipi koliko god to bude u njegovoj mogućnosti.

Hrvatsko reprezentativno lijevo krilo Ivan Ninčević također je jedan od glavnih igrača Füchsea. Redovito je među najboljim strijelcima ekipe, odličan je u istrčavanju kontri, a zadužen je i za realizaciju udaraca sa sedam metara. U posljednje vrijeme ima laganih problema s realizacijom, no, ako se Ninčević ne prepadne velike utakmice i renomiranog protivnika, kao niti Omeyera na vratima, mogao bi biti jedan od ključnih igrača ovog polufinalnog dvoboja.

Treba još izdvojiti i njemačkog šutera Sven-Sörena Christophersena, koji je i najefikasniji igrač Lisica u Ligi prvaka, ali i legendu španjolskog i svjetskog rukometa Ikera Romera, koji uz Poljaka Bartlomieja Jaszku, na fantastičan način dirigira ovom ekipom. Romero je u Berlinu pokušao pronaći novi izazov za veličanstvenu karijeru. I pronašao ga je. Još je u dresu Ademara. Ciudad Reala, a pogotovo Barcelone pokazao kako se osvajaju trofeji, a kakva bi to samo bila priča kada bi i s berlinskim sastavom uspio sezonu zaključiti najvrjednijim europskim klupskim rukometnim naslovom?

Trener

Možda i najveće zasluge za uspjeh berlinskog sastava idu na račun njihova trenera, Islanđanina Dagura Sigurdssona, koji je u klub stigao u ljeto 2009. godine i u potpunosti preporodio njihovu igru, naravno, uz pametno dovođenje kvalitetnih igrača. Sigurdsson je prošle sezone Lisice odveo do treće pozicije u prvenstvu, osigurao im priliku da kroz aktualnu sezonu u Ligi prvaka pokažu svoje kvalitete, uživaju u rukometnom snu, čime je i zaslužio nagradu za trenera godine u Bundesligi.

Niti ove sezone u njemačkom prvenstvu Füchse na zaostaje za rezultatima iz prošlog prvenstva. Trenutno su također na trećoj poziciji, ali minimalna prednost pred četvrtim Hamburgom ostavlja ih u neizvjesnosti do same završnice sezone te će se u posljednja dva bundesligaška kola odlučivati o konačnom poretku.

Prognoza i očekivanja

Berlinski sastav je plasmanom na završni turnir četiri najbolje rukometne ekipe ove sezone ispunio svoj zacrtani europski cilj. Možda ga čak i premašio. U okršaj s Kielom ulaze gotovo kao autsajderi, što na ovoj rukometnoj razini može biti njihova velika prednost. Pritisak je na Zebrama koje bi jednostavno morale igrati veliko finale. No, u jednoj utakmici doslovno je sve moguće te se u idealnoj predstavi Füchse može plasirati u nedjeljnu završnu utakmicu.

Final Four - raspored

26. svibnja - polufinala
Füchse - Kiel, 15.15 sati
Atletico Madrid - Kobenhavn, 18 sati

27. svibnja
Utakmica za treće mjesto u 15.15 sati
Finale, 18 sati

U posljednjih pet međusobnih dvoboja Kiel je upisao pet pobjeda, što u Kupu, što u prvenstvu, a ukupna gola razlika od 174:139 u tim okršajima u korist Kiela dovoljno govori o njihovoj dominaciji.

No, kako je i hrvatski reprezentativac Ninčević naglasio samo nekoliko dana prije Final Foura: "Izuzetno se radujemo i s nestrpljenjem čekamo ovaj završni turnir. Nakon svega što smo napravili ove sezone, nismo došli tako daleko da bismo bili samo promatrači. Stoga, ne znam zašto i protiv Kiela ne bismo mogli na kraju slaviti."

Berlinski ovosezonski rukometni san nastavlja se u subotu, no, iako ih nakon eventualnog prolaza u finalu čeka podjednako jak suparnik, možda se u nedjelju navečer probude kao novi europski prvaci?

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH25.05.2012. u 12:39
    Prije će Atletico ili Kopenhagen uspjeti dobiti Kiel u eventualnom finalu nego Berlin jer ih Kiel jako dobro poznaje iz utakmica domaćeg prvenstva pa tu nebi trebalo biti iznenađenja.
    ALGHAZANTH
  • Obrisan korisnik23.05.2012. u 19:04
    ah ne znam baš da nemaju šanse, ako ih je zagreb mogao onako iznenaditi u zagrebu pa i povesti sa +7 mislim da i füchse ima određene šanse, samo treba pametno odigrat, u svakom slučaju vidjet ćemo, a jel zna možda tko dali netko prenosi taj final four ili ostajemo samo na hrt2 i na finalu u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.05.2012. u 14:03
    nemaju šanse protiv kiela, koji je ove godine strašno jak.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.05.2012. u 13:57
    to to to. ne podnosim španjolce ;)
    Obrisan korisnik