Nogomet

Maradoni ovacije u Marseilleu

Maja Giljanović • srijeda, 11.02.2009.
Maradoni ovacije u Marseilleu
Foto: EPA

60.000 navijača na posve popunjenom Velodromeu srdačnim je aplauzom pozdravilo legendu Diega Armanda Maradonu. Mali zeleni je u svojoj drugoj utakmici u funkciji izbornika Argentine u Marseilleu protiv Francuske upisao i drugu pobjedu...

13. put su večeras utakmicu odigrali u Marseilleu, 12., pak, na Stade Velodromeu - jedan davni 20-tih godina Francuzi su odradili na Huveauneu dok nije u 30-tima izgrađen velebni stadion za potrebe Svjetskog prvenstva 1938. - a ova novija garnitura koja je krajem 90-tih osvojila i svjetski (1998. u Francuskoj) i europski (2000. u Belgiji i Nizozemskoj) naslov, zadnji je put u Marseilleu bila 2000.

Prije devet godina Francuzi su ovdje, naime, odigrali revijalni susret protiv Fifine All-Star momčadi, a što se utakmica protiv ozbiljnih momčadi tiče zadnja je prijateljski susret protiv Maroka 1999. (1:0).

Večeras se, pak, najavljivala sve samo ne prijateljska utakmica. Kako s francuske, tako i s argentinske strane.

Ne osobito omiljeni Raymond Domenech, naime, u prvoj utakmici Les Bleusa u 2009. tražio je što hitnije 11-oricu koja će vratiti vjeru Francuza u nacionalnu momčad poljuljanu kako nastupom na Euru u lipnju tako igrama u sklopu kvalifikacija za SP 2010.

Francuska je odigrala tri utakmice - jednom je pobijedila (Srbija 2:1), jednom je remizirala (Rumunjska 2:2) te je jednom izgubila (Austrija 3:1) - samo su treći i za vodećim Srbima i Litavcima koji imaju odigranu utakmicu viška zaostaju pet bodova.

Ključne utakmice protiv Litavaca najprije u Kaunasu i samo četiri dana kasnije u Parizu približavaju se nesmiljenom brzinom - 28. ožujka i 1. travnja - a da je bojazan francuskih navijača o njihovom ishodu opravdana pokazala je večerašnja utakmica.

Maradona, kojeg je publika za razliku od zvižduka upućenih Domenechu pozdravila ovacijama, je u svojoj drugoj utakmici za kormilom Gauchosa upisao i drugu pobjedu nakon trijumfa u Glasgowu protiv Škotske.

Protiv trećeplasirane reprezentacije Južne Amerike - nakon 10 utakmica imaju sedam bodova manje od vodećeg Paragvaja - Francuska je tražila prvu pobjedu nakon 1986., međutim, nije ju pronašla.

Što se same utakmice tiče, Francuzi su u prvoj polovici prvog dijela izgledali koliko-toliko ozbiljno - prijetili su Carrizou Ribery i Anelka koji je dobio prednost u odnosu na Benzemu - ali su gosti nakon 20. minute preuzeli inicijativu te poveli golom Newcastleovog Jonasa Gutierreza u 41. minuti.

U drugom poluvremenu Francuzi su "petljali", ali Gourcuff, Ribery i Diarra nisu uspjeli pripremiti ozbiljniju prigodu za Henryja, Anelku ili Benzemu u zadnjih pola sata.

Legitimni je Maradonin nasljednik Lionel Messi zato iskoristio proigravanje Teveza u 83. minuti, a Barcelonino je čudo od igrača "dignulo" Sagnu i probušilo nemoćnog Mandandu za sasvim zasluženih i realnih 2:0 gostiju.

Prijateljska utakmica:
Francuska - Argentina 0:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!