Ostali sportovi

Enigmi je ime Caster Semenya

Maja Giljanović • srijeda, 19.08.2009.
Enigmi je ime Caster Semenya
Foto: EPA

Prva favoritkinja večerašnje utrke na 800 metara Caster Semenya možda i nije favoritkinja nego favorit. Poduzete se izvidne mjere i Južnoafrikanka je podvrgnuta testovima za utvrđivanje spola, ali joj je zbog proceduralnih razloga ipak dozvoljen nastup u finalu...

Glasnogovornik Svjetske atletske federacije Nick Davies je potvrdio da se u slučaju Caster Semenye "vodi istraga. Procedura utvrđivanja spola izuzetno je komplicirana i dok ne okonča IAAF nema osnove navedenoj atletičarki zabraniti nastup, štoviše bila bi to golema pogreška".

Sumnju u spol 18-godišnjakinja izazivaju kako njen izgled, tako i rezultati. Muškobanjasta je preblag opis njene fizionomije, njeno tijelo je nabijeno mišićima, ramena su joj šira nego u Marije Mutole (kakve li podudarnosti bivše olimpijske pobjednice i trostruke svjetske prvakinje baš na 800 metara), a posebna je stavka njeno lice s vidljivim, prilično gustim tamnim dlakama na "strateškim pozicijama".

Osim toga Semenya je svoj osobni rekord prošli mjesec u odnosu na prošlogodišnji popravila na 1:56,72 što je bolje više od osam sekundi, ali iz Južnoafričkog saveza poručuju: "Bilo bi smiješno da nije žalosno. Što samo ljudima neće pasti na pamet? Nevjerojatno je dokle idu zavist i ljubomora. Rezolutno odbacujemo špekulacije da je Caster muško i u ime Saveza joj izražavamo punu potporu".

Priroda obavljenih IAAF-ovih testova nije objavljena, ali navodno su prvotni nalazi genetskog profila, a i sam fizički pregled (?), dvosmisleni. Semenyi je svejedno, međutim, dano zeleno svjetlo za večerašnji nastup, a u finale ulazi u ulozi prve favoritkinje koja je pobijedila u svojoj polufinalnoj utrci i istrčala najbolji rezultat od preostali sedam finalistica (1:58,66).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!