Ostali sportovi

Australci otkrivaju: Semenya hermafrodit

Maja Giljanović • petak, 11.09.2009.
Australci otkrivaju: Semenya hermafrodit
Foto: EPA

Sydney Morning Herald jutros otkriva da je svjetska prvakinja na 800 metara Caster Semenya hermafrodit. "Semenya posjeduje i muške i ženske spolne karakteristike", pišu Australci.

Strelovit uzlet Caster Semenye - od niotkuda se 18-godišnja Južnoafrikanka nedavno pojavila na Afričkom juniorskom prvenstvu, svoj osobni rekord poboljšala više od sedam sekundi, a u Berlinu na Svjetskom prvenstvu osvojila zlatnu medalju dvije i pol sekunde ispred braniteljice naslova osvojenog u Osaki Janet Jepkosgei - izazvao je sportsku i političku buru.

Svjetska je atletska federacija vjerovala Južnoafričkom savezu koji im je u srpnju na otvoreno pitanje sumnjaju li u rezultat 18-godišnjakinje odgovorio: "Sve je regularno", ali je IAAF suočen sa sve glasnijim sumnjama oko spola Semenye u sam osvit finala utrke na 800 metara proveo testove za utvrđivanje je li Caster žena ili muškarac.

Glasnogovornik IAAF-a Nick Davies je objasnio zbog čega je Semenyi ipak odobren nastup u finalu: "Testovi su obavljeni, ali rezultate nećemo doznati još nekoliko tjedana i u ovom trenutku nemamo osnova Semenyi zabraniti nastup".

Nakon što je Semenya osvojila naslov i u JAR-u joj je priređen veličanstven doček procurilo je da je analiza njene krvi pokazala trostruko veću količinu muškog hormona testosterona od normalne, a jutros je Sydney Herald objasnio zbog čega: "Semenya posjeduje i muške i ženske spolne organe. Nema jajnike nego unutarnje testise koji izlučuju abnormalnu što se žena tiče razinu testosterona".

Semenya je osmi granični slučaj od 2005. godine. Santhi Soundarajan je primjerice oduzeto srebro na Azijskim igrama 2006. nakon što je otkriveno da je muško, a definitivna odluka o raspletu "slučaja Semenya" ostavljena je Izvršnom vijeću IAAF-a na sastanku sazvanom 20. i 21 studenog.

"Pitanje je fiziološke naravi, ne radi se o dopingu, u poštenje Semenye nitko ne sumnja", zaključuje Davies. Zlatna medalja Semenyi se izgleda neće oduzeti, ali i drugoplasiranoj Jepkosgei IAAF bi mogao pozlatiti srebro.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!