Ostali sportovi

Semenyi ostaje medalja

Maja Giljanović • četvrtak, 19.11.2009.
Semenyi ostaje medalja

Ministarstvo sporta Južnoafričke Republike je objavilo da svjetskoj prvakinji na 800 metara Caster Semenyi Svjetska atletska federacija ipak neće oduzeti medalju. IAAF još nije obavio potpunu analizu testa za utvrđivanje spola, ali je 18-godišnjakinju proglasio nedužnom u skandalu koji je uzburkao ne samo sportske nego i političke vode.

"Testovi za utvrđivanje spola obavljeni su prema pravilima IAAF-a, a njihovi nalazi će ostati povjerljivi jer se tiču isključivo pacijenta i liječnika. Apeliramo i na Južnoafrikance i na ostale da poštuju odluku po kojoj rezultati testa neće biti obavljeni i da poštuju privatnost Caster Semenye", stoji u priopćenju Ministarstva sporta Južnoafričke Republike.

Caster Semenyi koja je konkurenciju, među kojima i braniteljicu naslova osvojenog u Osaki 2007. Janet Jepkosgei, u finalu utrke na 800 metara na SP-u u Berlinu učinila smiješnom (Semenya je srebrnu Jepkosgei pobijedila prednošću od dvije i pol sekunde), ostaju i zlatna medalja i novčana nagrada i postignuto vrijeme.

Brojne civilne udruge u JAR-u od IAAF-a su u ime Semenye zatražile javnu ispriku, IAAF se, međutim, pravda: "Svjetska atletska federacija najoštrije osuđuje svako curenje podataka osobito ovako osjetljive prirode, ali se ograđuje od mogućnosti da je ijedan od njenih članova kriv za njihovo puštanje u javnost".

IAAF zaključuje: "IAAF, južnoafričko Ministarstvo sporta i zastupnici Caster Semenye i dalje su u kontaktu kako bi čim prije pronašli optimalno rješenje vezano za daljnje sudjelovanje Caster Semenye u sportu".

Pred 18-godišnjakinjom su tri opcije. IAAF če je ili suspendirati jer je zapravo muškarac, ili će joj naložiti operativni zahvat kojim bi se uklonila svojstva koja je čine dvospolcem, ili će joj dati zeleno svjetlo da se i dalje natječe kao žena.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!