Ostali sportovi

Palac gore za Caster Semenyu

Maja Giljanović • utorak, 06.07.2010.
Palac gore za Caster Semenyu

Svjetskoj prvakinji na 800 metara Caster Semenyi Svjetska atletska federacija je dala zeleno svjetlo nakon što se Južnoafrikanka proteklih gotovo godinu dana nalazila pod lupom javnosti. Liječnička komisija IAAF-a je obavila seriju testova kako bi se otklonile nedoumice oko spola tinejdžerke koje su se eskalirale ljetos na Svjetskom prvenstvu u Berlinu i na koncu dala preporuku da joj se omogući natjecanje u ženskoj konkurenciji.

Južnoafrikanka Caster Semenya nakon gotovo godinu dana situacije povuci-potegni dobila je zeleno svjetlo za ponovno natjecanje u konkurenciji atletičarki.

Muškobanjast izgled i strelovit uspon koji je u Berlinu na Svjetskom prvenstvu okrunjen osvajanjem titule svjetske prvakinje na 800 metara (u finalu je trčala 1:55,45 i najbližu pratiteljicu, braniteljicu naslova iz Osake 2007., Janeth Jepkosgei ostavila za gotovo dvije i pol sekunde) potakli su lavinu negodovanja drugih atletičarki i špekulacija javnosti oko spola Semenye. Priča je otišla toliko daleko da je na koncu rezultirala sazivanjem Liječničke komisije IAAF-a kojoj je cilj bio utvrditi da je tinejdžerka uistinu ženskog spola.

U rujnu je australski list Sydney Herald objavio da je Semenya hermafrodit: "Semenya nema jajnike nego unutarnje testise koji luče abnormalnu razinu testosterona". Svjetska atletska federacija nije reagirala, Komisija je nastavila obavljati testove i u konačnici je donesena presuda koju IAAF ne spori: "Svjetska atletska federacija prihvaća zaključak stručnjaka, Caster Semenya od ovog trenutka ponovno može na stazu".

Južnoafrički savez je naglasio: "Caster nije učinila ništa zabranjeno, nije joj bio zabranjen nastup, samo je morala pričekati rezultate pretraga i napokon je dobila zadovoljštinu". Odvjetnik svjetske prvakinje Greg Nott je zaključio: "Proteklih 10 mjeseci sastajali smo se s predstavnicima IAAF-a u Monte Carlu, Istanbulu i Parizu, tražili rješenje i u konačnici ga pronašli na zadovoljstvo svih, ali dozvolit ćete da je logično da se liječnički nalazi ostave tajnima s ciljem zaštite njene privatnosti".

U dogovoru sa Semenyom i njenim trenerom Michaelom Semeom Savez Južnoafričke Republike će u sljedeća 24 sata testirati fizičku spremu 19-godišnjakinje i odlučiti hoće li je uvrstiti u 22-članu reprezentaciju JAR-a za Svjetsko juniorsko prvenstvo koje će se od 20. do 25. srpnja održati u kanadskom Monctonu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.07.2010. u 20:52
    Svaka čast, mala ima muda ! :)
    Obrisan korisnik