Ostali sportovi

Pozadina slučaja "Caster Semenya"

Maja Giljanović • nedjelja, 23.08.2009.
Pozadina slučaja "Caster Semenya"
Foto: EPA

Skandal oko svjetske prvakinje na 800 metara Caster Semenya uzburkao je vode. Svi su čisti dok im se ne dokaže suprotno, ali slučaj Semenya specifičniji je od ostalih. Temelja sumnjama oko njenog/njegovog spola je toliko da bi njihovo ignoriranje bilo poput zabijanja glave u pijesak, međutim, legitimno je pitanje jesu li optužbe preuranjene...

Caster Semenya najveći je slučaj koji je posljednjih godina pogodio svijet atletike. Sumnje oko spola svjetske prvakinje na 800 metara preplavile su medijski prostor. Sumnjičavi su sami sportaši - šesta u finalu Elisa Cusma Piccione nije se sustezala: "Muško je, nimalo ne dvojim", a petoplasirana Marija Savinova se nadovezala: "Što je upitno, pogledajte je samo i iskreno odgovorite vjerujete li da je Semenya žena" - atletski treneri, novinari, navijači.  

18-godišnjakinjin izgled blago je rečeno muškobanjast. Brojne su njezine karakteristike muške - u nabildanosti tijela, facijalnim dlakama, dubokom glasu malo toga navodi na ženu - a sumnjivo je i njeno trčanje. Juzžoafrikanka je nedavno na Mauricijusu na Afričkom juniorskom prvenstvu istrčala 1:56,72 što je više od dvije sekunde bolje od drugog najboljeg ovogodisnjeg rezultata, a u finalu je u Berlinu otišla još i dalje. Titulu je, naime, osvojila pune dvije sekunde i 45 stotinki ispred srebrne bivše (2007.) svjetske prvakinje Janet Jepkosgei.  

Takav munjevit razvoj tinejdžerice iz seoceta pokraj Pretorije izazvao je brojna podizanja obrva, a među najvažnijima je da je IAAF Južnoafričkom atletskom savezu 31. srpnja poslao pismo i od ASA-e zatražio službeno očitovanje. Južnoafrikanci su odgovorili: "Sve je čisto" i Svjetska je federacija Semenyi dozvolila nastup u Berlinu koji je okončan na način da je Južnoj Africi donijela jedinu zlatnu medalju na 12. Svjetskom prvenstvu.  

Semenya je povrijeđena željela boljkotirati ceremoniju dodjele medalja, ali se predomislila i kasnijim svojim izjavama i sama dolila ulja na vatru: "Od malih se nogu suočavam sa sumnjama. Jednom me nisu pustili u ženski WC, plakala sam satima" što čini nevjerojatnim činjenicu da se Juznoafrički savez pravi "blesavim". Predsjednik se Leonard Chuene naprotiv odlučuje da je napad najbolja obrana: "Sramotno je ponašanje bjelačkog svijeta prema našoj Caster. Caster je krasna djevojka, uzor djeci u Južnoafričkoj Republici i nije njena krivnja što je europsko poimanje ljepote ženskog tijela iskrivljeno. Bijelci svoje žene izgladnjuju, a sada imaju obraza nas optuživati. Uspjeh naše Caster tim je veći jer je izboren u tako mučnim okolnostima".  

Chuene je "polupao lončiće", a njegova teorija urote navodi nas da provjerimo što je točno ASA učinila vezano za slučaj Semenya. Četiri su solucije: 1) ASA nikad nije poduzela nijedan test. U tom slučaju neodgovorno su izabrali ignorirati kontroverze i svoju štićenicu poslati u Berlin. 18-godišnjakinju su propustili zaštititi i u najmanju su ruku krivi za težak slučaj nemara, 2) ASA je poduzela samo izvidne testove vjerujući da će biti dovoljni. Testovi za utvrđivanje spola izuzetno su komplicirani i ponovno je Savez pogriješio. U ovom slučaju jer površni test može dati pogrešne nalaze i Semenya je opet ostavljena nezaštićenom, 3) ASA je obavila elaborirane testove, otkrila nepravilnosti i svejedno poslala Semenyu u Berlin igrajući "ruski rulet" njenim životom i 4) ASA je poduzela što je morala te otkrila da nema temelja sumnjama. Posljednju, međutim, pretpostavku možemo isključiti jer bi Chuene već pohitao "urbi et orbi" objaviti dokaze.  

Medijski je prostor još i više uskovitlao švicarski Blick. Pronašli su čovjeka - stanovitog trenera u Južnoafričkoj Republici koji je iz razumljivih razloga želio ostati neimenovan - koji je izjavio: "Južnoafrički je atletski savez proveo test u ožujku koji je pokazao da Semenya nije žena. Čelnici Saveza su odlučili svjesno ući u rizik, šutjeli su i nalaze testa nisu otkrili ni Semenyi ni njenoj obitelji ni IAAF-u".  

Otkrio je i dalje: "Odgovoran je Ekkart Arbeit, čudotvorac farmakologije. Postoji li itko tko je u stanju pronaći način da lijekovima prikrije istinu o Semenyi, to je Arbeit". Arbeit je od 1982. do 1990. u Istočnonjemačkoj reprezentaciji po Stasijevim instrukcijama bez njihovog znanja dopingirao tisuće sportaša najviše u tinejdžerskoj dobi, a bivšu je europsku prvakinju u bacanju kugle Heidi Krieger muškim hormonima "nakljukao" u tolikoj mjeri da je 1997. Krieger promijenila spol.  

1997. Arbeita je zaposlio Australski savez, izazvao buru prostesta i u roku "keks" mu otkazao suradnju, njegovo se ime pojavilo i u doping-skandalu Kostasa Kenterisa i Ekaterini Thanou na Olimpijskim igrama 2004. nakon čega se skrasio u Južnoafričkoj Republici. Prozvani je Arbeit optužbe nazvao "ridikuloznim trabunjanjima kukavice koja se skriva iza anonimnosti", a od njih se ogradio i Chuene: "Pojma nemam o čemu taj čovjek govori i koji je cilj njegovih laži".  

Najteže je sirotoj Semenyi. Njena obitelj je izjavila da je "naša curica strašno pogođena. Boli je čitati o svemu što se posljednjih dana piše o njoj, ali ubrzo će sve biti stvar prošlosti kada IAAF objavi nalaze testa i tada ćemo tražiti zadovoljštinu od odgovornih".  

Glasnogovornik Svjetske atletske federacije Nick Davies je prije finala izjavio: "Testovi su provedeni, ali njihova je analiza dugotrajna i u ovom bi trenutku pogriješili da Caster Semenyi zabranimo nastup u finalu". Semenya je pobijedila, a hoće li se nakon posljednjeg poznatog slučaja oduzimanja medalje - Indijka Santhi Soundarajan osvojila je srebro u utrci na 800 metara (ponovno 800 m) na Azijskim igrama 2006. - zbog činjenice da je muško, slučaj ponoviti i sa Semenyom, misterij će biti još nekoliko tjedana.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!