Tenis

Đoković za vodstvo Srbije

Vedran Babić • petak, 09.07.2010.
Đoković za vodstvo Srbije
Foto: Duje Bonačić

Prvi bod u četvrtfinalnom ogledu Davis Cupa između Hrvatske i Srbije pripao je gostima. U prvom meču dana Novak Đoković je pokazao puno više od Ivana Ljubičića i slavio s 3:0 u setovima. Naš tenisač je propustio nekoliko lijepih prilika u drugom setu za poravnanje rezultata i nakon toga se jednostavno raspao.

Sve oči hrvatske teniske javnosti sada su uprte u Marina Čilića, koji mora spasiti stvar u drugom meču dana protiv Viktora Troickog nakon što je Ivan Ljubičić izgubio od Novaka Đokovića 7:6 (3), 6:4, 6:1.

Nažalost...

Prilikom izvođenja himne Srbije na ceremoniji otvaranja publika je uzvratila zvižducima, a to je, nažalost, prizor kojeg očito više nikako ne možemo izbjeći kada su u pitanju himne naših suparnika na sportskim događanjima, pogotovo ako se radi o našim susjedima.

Već u drugom gemu meča Đoković je napravio break. Ljubičić je otvorio s nekoliko pogrešaka i srbijanski tenisač je bez većih problema poveo 2:0, a prednost je potvrdio zadržavši servis za 3:0 nakon što je Ivan u tom gemu imao 0-30. U šestom gemu Ljubičić je umalo i po drugi put izgubio servis, ali je s tri poena u nizu anulirao break loptu Đokovića i smanjio na 4:2.

Na servisu za set kod 5:3 drugi tenisač svijeta je pokazao prve znakove slabosti. Mučio se sa servisom i na taj način omogućio našem tenisaču čak tri prilike za povratak u meč. Prve dvije (30-40 i prednost) Đoković je uspio spasiti, ali onu treću nije - Ivan je napokon stigao do breaka, a splitska publika je eruptirala od sreće.

No, nešto kasnije Srbija je ipak uzela prvi set u tie breaku koji je bio protkan pogreškama obojice tenisača. U njima je ipak prednjačio naš junak Davis Cupa iz 2005. i Đoković je vrlo brzo poveo 3:0. Ljubo se ipak vratio na 3:4, no izgubio je sva tri poena koja su uslijedila.

Navijači ometali Ljubičića

Nabrijana publika u Spaladium Areni dovicima je znala smetati i srbijanskoj, ali i našoj reprezentaciji, pa je tako Ljubičić jednom prilikom zamolio Prpića da preko službenog spikera zamoli navijače da se suzdrže od takvih stvari jer je Hrvatska mogla biti i kažnjena. Srećom, to se nije dogodilo, a iako je bio meta brojnih zvižduka i pogrdnih povika tijekom meča, Đoković ni u kojem trenutku nije provocirao splitsku publiku i po završetku meča je zaradio zasluženi aplauz za svoju izvedbu.

Početak drugog seta donio je malo uzbuđenja. Atmosfera u dvorani je malo splasnula, a na terenu se i dalje igrao vrlo izjednačen meč. Ljubičić je djelovao konstantnije nego u prvom setu i to se vidjelo na njegovim servis gemovima koje je sigurno držao.

U šestom gemu imao je i prvu priliku za break nakon što je prokockao 0-30. Kod 30-40 Đoković je reagirao odlično i forhend winnerom izvukao živu glavu i za nekoliko trenutaka poravnao na 3:3. Bila je to sjajna šansa za Ivana i kasnije se pokazalo, posljednja koju je imao u tom setu. Đoković je opet imao problema s prvim servisom i šteta je što je Ivanu falilo malo više koncentracije.

I u osmom gemu je naš tenisač zaprijetio na 15-30, ali mu je nedostajao onaj završni udarac kojim bi možda okrenuo meč na svoju stranu. I onda, u sljedećem gemu kod 4:4, Đoković je bio taj koji je stigao do breaka. Prvu break loptu kod 30-40 Ljubo je spasio odličnim servisom, no u idućem poenu krivo je procijenio jednu loptu i zatražio provjeru preko Oka sokolovog.

Fair play na djelu

Na prvom poenu servisa za drugi set kod 5:4, netko je iz publike puhnuo u zviždaljku (srećom, ovdje nema vuvuzela) i Ljubičić je ostao ukopan na mjestu. To je trebao biti as i 15-0, no Đoković je u maniri pravog sportaša rekao sucu u stolcu Carlosu Ramosu da ponovi poen. Čin je to za svaku pohvalu.

Nažalost, Đokovićeva lopta je bila dobra i zaradio je drugu break loptu koju je i realizirao. I u sljedećem gemu Ivan je imao 15-30, ali je ponovno ostao bez breaka i Đoković je ubrzo odveo svoju reprezentaciju na korak do prvog boda.

U trećem setu Ivan se definitivno raspao, a znakove toga počeo je davati već u prvom gemu u kojem se uspješno izvukao poslije 30-40 na servisu. Ipak, kod 1:1 je izgubio servis nakon 30-0 i to je bio kraj naših nadanja u prvom meču ovog četvrtfinalnog okršaja. Nole je jednostavno bio bolji, a Ivan nije pronalazio rješenja protiv njegove igre i do kraja meča je izgubio još dva servisa.

Šesta je ovo pobjeda srbijanskog tenisača protiv Ljubičića i sada je velika odgovornost na leđima Marina Čilića koji u drugom meču dana mora pobijediti Viktora Troickog ukoliko Hrvatska želi zadržati realne izglede za ukupnu pobjedu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Captain Jack09.07.2010. u 17:18
    Publika očajna..Ljubo se raspal nakon 4-4 u 2.setu..A najžalosnije od svega jest da je Đoković pobijedil bez većeg napora..
    Captain Jack
  • Obrisan korisnik09.07.2010. u 17:17
    Bravo Nole majstore!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.07.2010. u 16:51
    Ljubicic se zaista raspao u 3cem setu...a publika je iznenadjujuce anemicna...bravo Nole!!!
    Obrisan korisnik