Tenis

Ipak ništa od međugorskog čuda

Vedran Babić • subota, 10.07.2010.
Ipak ništa od međugorskog čuda
Foto: Duje Bonačić

Hrvatska Davis Cup reprezentacija nalazi se na korak od eliminacije u četvrtfinalu. U dvoboju parova protiv Srbije naš par Marin Čilić - Ivan Dodig nije uspio prirediti iznenađenje i poraziti favorizirane Janka Tipsarevića i Nenada Zimonjića. Srbi su slavili s 3:0 u setovima i u nedjelju će im za prolaz u polufinale biti dovoljna samo jedna pobjeda.

Međugorski dvojac Marin Čilić i Ivan Dodig nije uspio napraviti ono po čemu je njihovo rodno mjesto poznato - čudo. Protiv najboljeg tenisača u paru na svijetu, Nenada Zimonjića, i sasvim solidnog Janka Tipsarevića, nije se moglo. Dodigu je ovo bio prvi "živi" meč u Davis Cupu i objektivno je on bio naša najslabija karika. Tome u prilog ide i podatak da je on izgubio čak četiri servisa, a Čilić jedan.

Prvi set odlučio je jedini break u osmom gemu na servisu Dodiga. Oba naša tenisača su taj gem, inače s novim loptama, odigrali užasno i izgubili ga bez osvojenog poena. Srbijanska kombinacija na čelu s najboljim igračem parova na svijetu, Zimonjićem, djelovala je znatno sigurnije i kvalitetnije, izgubivši na početnom udarcu samo tri poena.

Početak drugog seta očito je bio presudan za daljnji razvoj susreta. Naime, nakon što su Zimonjić i Tipsarević u prvom gemu na servisu naših tenisača imali 15-30, u sljedećem su se gemu našli u velikoj nevolji, pokazavši prve znakove slabosti. Prvom dvostrukom pogreškom u meču Zimonjić je našima ponudio prve dvije break lopte u meču (15-40). Međutim, iako je na oba poena promašio prvi servis, Hrvatska je ostala bez breaka.

Bila je to situacija koja je možda mogla odvesti meč u drugom smjeru, no Srbija je zadržala servis i u idućem gemu s nekoliko odličnih poena Tipsarevića sama došla do breaka. Ponovno je server bio Dodig i ponovno nismo u tom gemu osvojili ni poen. U šestom gemu otvorila se poluprilika za naše kod izjednačenja na servisu Zimonjića, no break lopte se nismo domogli. Set je zaključen još jednim breakom i to opet na servisu Dodiga za vodstvo 5:2 iako smo u tom gemu vodili 30-0.

Početkom trećeg seta Hrvatska je propustila posljednju šansu za eventualni preokret. U drugom gemu Zimonjić je upao u probleme na servisu i ponovno dvostrukom pogreškom doveo naše igrače do break lopte. Ovoga puta Čilić je na mreži probio Zimonjića i napokon smo stigli do prvog breaka. Tribine Spaladium Arene su se "zapalile", no radost je kratko trajala - već u idućem gemu prednost je izgubljena na Dodigovom servisu. Srbi su prokockali dvije, ali ne i treću break loptu.

Nova kriza naših tenisača se nastavila i u petom gemu kada je Čilić po prvi put izgubio svoj servis. Srbi su poveli 3:2 i tu je priči bio kraj. Doduše, u idućem gemu imali smo 15-40 na servisu Zimonjića, no gosti su se izvukli i potvrdili break - 4:2. Do kraja meča i Tipsarević i Zimonjić su uspješno odradili svoje servise i Srbija je i službeno povela 2-1.

Poslije svega viđenog, pobjeda Srbije je zaslužena i sada se čini da je bila i realna s obzirom da su Tipsarević i Zimonjić puno jači par od Čilića i Dodiga. Ipak oni češće igraju zajedno, barem u Davis Cupu, dok naš dvojac nema takvog iskustva na velikim pozornicama.

Sada su sve oči ponovno uprte u Čilića, koji sutra u 12 sati otvara posljednji dan dvobojem protiv Novaka Đokovića. Marin mora dobiti ukoliko želi održati našu nadu na životu, a ukoliko u tome uspije, u odlučujućem petom meču Ivan Ljubičić bi igrao protiv Viktora Troickog ili možda čak Tipsarevića.

Četvrtfinale Davis Cupa:
Hrvatska - Srbija 1:2
Čilić/Dodig - Tipsarević/Zimonjić 3:6, 2:6, 4:6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Captain Jack11.07.2010. u 11:57
    No dobro kaj je trebal igrat Karlović koji je pred 2 dana rekel kak jedva stoji na nogama i da nema šanse da igra..
    Captain Jack
  • Obrisan korisnik11.07.2010. u 02:14
    E Prpicu nemas ti blage veze , gdje nadje ovog Dodiga, sta fali Karlovicu , daj se kani corava posla i pusti repku nekom drugom.
    Obrisan korisnik
  • Captain Jack10.07.2010. u 18:24
    Vjerojatno najgori DC meč koji sam gledal..Čilić nikad jadniji,servis mu je po običaju bil katastrofalan,a igra na mrežu u rangu početnika..S takvom igrom sutra mu prognoziram do 5 osvojenih gemova..
    Captain Jack