Tenis

Čilić ni blizu izjednačenju

Ivor Krapac • nedjelja, 11.07.2010.
Čilić ni blizu izjednačenju
Foto: Bruno Karadža

Ogled Hrvatske i Srbije u četvrtfinalu Svjetske skupine Davis Cupa okončan je pobjedom gostiju. Srbiji je odlučujući treći bod donio njihov glavni adut Novak Đoković, koji je u prvom nedjeljnom meču svladao indisponiranog Marina Čilića...

Novak Đoković bio je glavni junak Srbije na putu do proboja u prvo polufinale te reprezentacije u Svjetskoj skupini Davis Cupa. U petak je u tri seta nadjačao Ivana Ljubičića, a na otvaranju posljednjeg dana slavio još lakše protiv Marina Čilića. Na putu do 6:3, 6:3 i 6:2 jako mu je pomogao i vodeći hrvatski tenisač, koji nije imao svoj dan.

Bio je to meč kojeg Marin, najkraće rečeno, neće pamtiti po dobrom. Slab početak presudio je prva dva seta, Čilić je brzo upao u rupu iz koje se u nastavku nije uspio izvući, dok je u trećoj dionici na početku bilo nešto više borbe. No, vodeći hrvatski tenisač potpuno je posustao potkraj meča i ostao bez veće šanse.

Đoković se naljutio...

Iako je Đoković prvog dana i većim dijelom ovog meča vrlo dobro podnosio pritisak s tribina, a među sedam tisuća ljudi u Spaladium Areni našlo se i dosta povika i zvižduka koji su ometali igrače kada se to ne bi trebalo događati u Davis Cupu, u četvrtom gemu drugog seta i on je "puknuo".

Bio je to gem u kojem mu se dosta zviždalo kod pripreme za servis, a nakon što je osvojio poen za 40:30, odgovorio je na to zviždanje stisnutom šakom i slavljem - i zaradio još zvižduka s tribina.

Prva dva seta donijela su vrlo sličan rasplet. Prvi hrvatski reket je u oba krenuo jako loše, daleko od bilo kakve sigurnosti na bekhend ili forhend-strani, a Đokoviću je u toj fazi meča bilo dovoljno što duže ostati u poenu. Ako je bio strpljiv, gotovo uvijek bi dočekao Čilićev promašaj.

U prvoj dionici Marin se nije mogao sastati sa svojom pravom igrom sve do zaostatka od 5:0. Zaista se teško sjetiti kada je vodeći hrvatski tenisač u seriji od pet gemova odigrao tako kontinuirano slabo, a Đoković je to kapitalizirao za obavljanje najvećeg dijela posla u tom setu.

U nastavku je hrvatski broj jedan ipak živnuo, a realno, bilo je i teško očekivati da neće krenuti bolje nego je išlo do minusa od 5:0. S tom boljom igrom Čilić je barem pritisnuo Đokovića, dobio tri gema u nizu, a pritom izvukao i pet set-lopti - 15:40 i prednost na servisu kod zaostatka od 5:0 i 40:15 na Đokovićevom servisu za set kod 5:1.

Nakon smanjenja na 5:3, Marin je imao solidnu priliku da gurne gostujućeg broja jedan pod još veći pritisak. Na Đokovićevom servisu za set stigao je do 30:30, da bi na tom poenu odigrao loš bekhend-retern na suparnikov drugi servis, u mrežu, čime je nestala posljednja opipljiva šansa da se stvari potpuno zakompliciraju.

...a i Čilić

S obzirom da mu nije išlo po željama, niti inače mirni Marin Čilić nije mogao ostati miran cijelo vrijeme. Nakon serije pogrešaka u osmom gemu drugog seta, iskalio se bacanjem reketa - no, to emotivno pražnjenje ipak nije puno pomoglo do kraja meča.

Kao i prvi, Marin je i drugi set otvorio jako slabo. U prvom gemu izgubio je servis, ponovno uz vlastite promašaje kao glavni razlog, a kada je kod 3:1 Đoković došao do novog breaka, bilo je jasno da će se teško dogoditi povratak. Sve što je Čilić do kraja seta uspio napraviti bio je break kojim je smanjio na 5:3, ali kako je gem kasnije ponovno izgubio servis, taj break ostao je bez većeg značaja.

Na otvaranju trećeg seta Marin je zaigrao nešto kvalitetnije, ali to "kvalitetnije" shvatite uvjetno, još uvijek to nije bilo ni blizu igri kakva je potrebna da bi se dobilo drugog tenisača svijeta. Ipak, prvi break u setu ponovno je napravio Đoković, za vodstvo od 3:1, gem kasnije Čilić je nadoknadio taj izgubljeni servis, no dalje od toga nije otišao. Svjetski broj dva je s tri uzastopna osvojena gema, dva breaka, dovršio ovaj meč.

Za kraj vikenda u Splitu, gosti su dohvatili i četvrti bod. Janko Tipsarević je sa 6:2 i 7:6(5) protiv Antonija Veića postavio konačnih 4-1, a Antonio je propustio jako dobru priliku u drugom setu. Imao je 5:2 uz dva breaka prednosti.

Srbija, tako, zasluženo odlazi u polufinale u kojem će u rujnu dočekati Češku, dok će se Hrvatska okrenuti novom nastupu u Svjetskoj skupini, sljedeće godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.07.2010. u 20:37
    Ima i vaših komentara na srpskim portalima.Bitno je da se ne vređa i omalovažava!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.07.2010. u 18:45
    kao sto rekoh 1:4...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.07.2010. u 17:44
    Ljubicic je odigrao dobro i bez njega Hrvatska ne bi imala nikakve sanse. Jedino sto su mozda trebali rizikovati i staviti ga i u dublove, jer bi tu imali vece sanse za pobedu nego Cilic protiv Djokovica u ovakvoj formi. Slazem se sa Jeremijom, publika se vise trudila da smeta Djokovicu nego da... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Deadpool11.07.2010. u 16:54
    Navijanje je bilo bezveze, al opet bolje nego u Poreču, Zadru i Zagrebu.
    Deadpool
  • Zoky-kc11.07.2010. u 16:39
    Neznam da ti dam plus ili minus. Ovo kaj si napisao o Ljubičiću je čista glupost jer šta se mene tiće Ljubo se već oprostio od repke ali je zbog ozljede Karloviča odlučio pomoći i odigrati koliko može i svaka mu čast na tome a ono da bi Dodig bolje odigral. Za drugi dio se 100% slažem. Smatram da... [više na forumu]
    Zoky-kc