Rukomet

Goluža: "Sve kreće iz guste obrane"

Iz Malmö Arene:Tomislav Pacak • petak, 14.01.2011.
Goluža: "Sve kreće iz guste obrane"
Foto: Dario Dodić

Slavko Goluža već nakon prve utakmice ima nešto što Lino Červar nema – pobjedu u svom trenerskom debiju na velikom natjecanju. Lino je prije osam godina izgubio od Argentine, Goluža je krenuo trijumfom nad Rumunjskom. Start je različit, ali se možemo nadati da će završetak biti identičan – Hrvatska je tada, u Portugalu 2003. godine, osvojila svoj prvi i zasada jedini naslov svjetskih prvaka...

Iako je njegova momčad u prvom dijelu gledala Rumunjskoj u leđa, Slavko Goluža izjavio je nakon utakmice kako niti jednog trenutka nije sumnjao u pobjedu Hrvatske: ”Znao sam da mora doći naših pet minuta.” I Goluža i većina igrača istaknuli su kako je Hrvatska odigrala u očekivanom grču, sa zaključkom da je ipak najvažnije da je led probijen.

Izbornik je ovakvu utakmicu i očekivao: ”Najavljivao sam da moramo zaboraviti utakmicu iz Karlovca. Rumunjska sada igra puno brže, dobili su dosta u disciplini, ali nisam sumnjao u našu pobjedu. Nismo imali strpljenja u napadu, a u obrani smo bili previše razvučeni. Čim smo to stisnuli odmah je profunkcionirala i polukontra i općenito napad na čelu s Ivanom Balićem. Odigrali smo u grču, što je i normalno za prvu utakmicu, osjetilo se i prije nje da će tako biti. Najvažnije je da smo probili led, a Rumunjima čestitam na fer i korektnoj igri.”

Rumunjski izbornik Vasile Stinga nije previše žalio za vodstvom iz prvog dijela, svjestan da njegovi momci nisu imali snagu da svih 60 minuta drže korak s Hrvatskom: ” Učinili smo prvi dio zanimljivim, igrali smo jako dobro, posebno u obrani. Nažalost, nismo uspjeli zadržati prednost u nastavku, nemamo moć igrati tako 60 minuta. Napravili smo dosta tehničkih pogrešaka, a Hrvatska je to iskoristila kroz kontre. Hrvatska ima odlične pojedince koji mogu napraviti razliku.”

Goluža je s hrvatskim novinarima otišao i u malo detaljniju analizu razloga slabog prvog dijela: ” Odigrali smo previše plitko u prvom dijelu. Bez obzira koliko natjecanja odigrate, na početku uvijek imate malo grča u svojoj igri. U drugom dijelu je bilo dosta dobrih stvari, a sve je krenulo iz gušće obrane. Čim to malo raširimo, primamo pogotke. Mi smo u zadnje virjeme pojačali teretanu, da se fizički vratimo nakon iscrpljujućeg turnira u Parizu.”

Izborniku očito ne sjedaju dobro kritike na račun Marka Kopljara koje se ponegdje mogu pronaći, pa je još jednom naglasio Kopljarovu važnost unutar momčadi nazvavši ga jednim od stožernih igrača: ”Sigurno da su nam nedostajali Kopljar i Duvnjak. Marko je odlično igrao u obrani, sve bolje u napadu. On je zaista jako, jako važan igrač ove reprezentacije. Imam stopostotno povjerenje u njega i apsolutno stojim iza njega. U oba smjera je jedan od naših stožernih igrača.”

Kada se ovoj Golužinoj izjavi pridodaju Balićeve pohvale iz Pariza, očigledno je da kako u svlačionici Kopljara cijene puno više nego dio medija i javnosti pa su izbornik i najbolji igrač odlučno stali iza desnog vanjskog.

Hrvatska će u subotu trenirati u Lundu, gdje u nedjelju igra susret 2. kola protiv Alžira.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!