Rukomet

Goluža: "Dansku moramo pobijediti"

Iz Malmö Arene:Tomislav Pacak • srijeda, 19.01.2011.
Goluža: "Dansku moramo pobijediti"
Foto: Dario Dodić

Hrvatska se na prvoj ozbiljnijoj prepreci na SP-u spotaknula upisavši tek bod protiv Srbije. Kao i obično u izjednačenoj utakmici, oba protivnika imaju za čime žaliti, pa su tako i izbornici ipak više razmišljali o bodu kojeg nisu osvojili nego o onom kojeg jesu…

Srbija je ostvarila vrlo lijep rezultat upisavši bod protiv europskih i svjetskih viceprvaka, zbog čega je izbornik Veselin Vuković nakon utakmice primao čestitke srpskih novinara i navijača. Ipak, iako zadovoljan, Vuković se također prisjećao trenutaka kada je utakmica mogla otići na srpsku stranu:

"Odigrali smo dobru utakmicu, posebno u obrani i u posljednjih 5-6 minuta bili smo u situaciji da samo zbog neiskustva poklonimo bod Hrvatskoj. Vjerujem da prolazimo u drugi krug, ako Danska pobijedi Alžir, pa ćemo imati još jakih utakmica u drugom krugu kako bi se pripremili za ono što je nama osnovni cilj, EP u Srbiji iduće godine. Hrvatska je puno iskusnija momčad, koja zna kako se radi vrhunski rezultat, pa mislim da smo mi do same završnice igrali vrlo korektno. Bojao sam se tijesne završnice, ispalo je tako kako je."

Slično je razmišljao i najefikasniji srpski rukometaš, Ivan Nikčević, koji je dobro iskoristio naglasak hrvatske obrane na Momira Ilića: " Čestitao bih Hrvatskoj na fer i korektnoj igri. Složio bih se s izbornikom da smo zbog neiskustva propustili osvojiti drugi bod, ali i ovaj je dosta značajan za nas, posebno nakon poraza od Danske. Nadam se da ćemo nastaviti onako kako smo igrali danas i kako smo igrali u prvom dijelu protiv Danske i u drugoj rundi turnira."

Sjajni Igor Vori dao je sve od sebe ne bi li s Balićem dovukao Hrvatsku do pobjede, no osam pogodaka nije bilo dovoljno:

"Čestitam Srbiji na odličnoj utakmici. Mislim da su obje ekipe igrale odlično, moglo je otići i na jednu i na drugu stranu. Mislim da smo pokazali karakter vrativši se s -2 u zadnjih pet minuta. Mi se dakle možemo i znamo boriti sa svakim suparnikom, a ja sam govorio da je Srbija za mene jedan od favorita. Čestitam suigračima, treba se dobro odmoriti i pripremiti za Dansku."

Hrvatski izbornik Slavko Goluža priznao je Srbiji zasluženost osvojenog boda, iako su vidjelo da zbog puno toga Goluža žali:

"Mislim da smo za ovakvu utakmicu imali previše tehničkih pogrešaka i premalo koncenracije u završnici, što uvelike ide i na dušu njihovom vrataru Staniću. Imali smo neke prigode prelomiti utakmicu, ali smo u dva kritična trenutka primili pogotke – Nikčević iz mrtvog kuta kada smo bili na +2, a drugi put smo već uzeli loptu, na kraju dobili isključenje i sedmerac. Na kraju mislim da je bod korektan rezultat bez obzira na naše prigode za pobjedu, ali to je sport. Mi se idemo pripremiti za Dansku koju moramo pobijediti."

Goluža se često vraćao upravo na te detalje, naglašavajući kako je Hrvatska konstantno dolazila u izrađene situacije koje je promašivala, dok Srbi nisu na isti način stvarali prigode. Žalio je hrvatski izbornik za promašenim kontrama Vorija, Zrnića, Lackovića, svakako i onom Duvnjakovom pri izjednačenom rezultatu u samoj završnici: "Da smo samo pola tih čistih situacija zabili, pobijedili bismo 3-4 razlike."

Kako je Goluža zamislio zadnji napad? " Htio sam maknuti Vorija na stranu da se napravi višak na Zrnića, ali nismo to dobro odigrali. Nije zadnji napad odlučio. Mi smo pokazali karakter kad smo se vratili s -2 pravom obranom. Šteta, ali mislim da je i remi u redu."

Goluža je bio zadovoljan igrom Kopljara i Gojuna, žalio je tek za dvije odbijene lopte koje Gojun nije uspio prihvatiti: "Puno je takvih sitnica otišlo na srpsku stranu."

Remi sa Srbijom naizgled ne zadovoljava ambicije Hrvatske, no Goluža je ponovio da Srbi nisu reprezentacija koju treba podcijeniti: " Ja sam očekivao takvu utakmicu. Po meni, oni imaju najjaču reprezentaciju koju su do sada imali, otkad sam ja u rukometu. Mi možda jesmo klasu iznad, ali to treba pokazati na terenu. Opet, mi smo njih izrađivali, ali nismo zabijali golove."

Koliko se Hrvatska umorila kroz ovakav susret uoči dvoboja s Danskom? "Mi smo dobro pripremljeni, treba se sada odmoriti i Dance pobijediti. Nema druge, ako želimo nešto napraviti ovdje. Parirat ćemo im obranom svesti ih na igru 6 na 6 i ne dopustiti im lake pogotke, posebno Lindbergu. Oni imaju strašnu tranziciju, a mi ćemo svoju šansu tražiti kroz obranu i pametan napad, pa i našu tranziciju. Ne smijemo imati tehničkih pogrešaka, strahovito idu u kontru i to je njihovo najjače oružje."

Goluža se ne boji previše Hansena koji je uništio Srbiju: "Hansen je neki dan imao dobar dan, ali nije bilo pravog bloka. Mi smo danas imali 5-6 blokada. Protiv nas on ne igra tako dobro da bi se sada mi posebno pripremali za njega."

Golužu nisu iznenadili dobri rezultati Argentine na koju je upozorio još na turniru u Parizu, a kratko je komentirao konstataciju da Hrvatsku sada čeka trnovit put do polufinala: "A kad smo to mi imali lagani put?"

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.01.2011. u 16:20
    Mislim da redovito podbacijuemo na velikim natjecanjima kada nas se unaprijed proglasi favoritima. Srcem bi volio da prasnemo te dance, ali mi glava kaže da bi mogao biti veeeliki pušing večeras....osim ako se ne desi neko posebno nadahnuće naših, a da danci podbace u odnosu na ono što su odigrali... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.01.2011. u 15:40
    Morali smo i srbe, pa nismo! Ja se nadam da možemo, ali mislio sam i da smo puno moćniji nego što stvarno jesmo
    Obrisan korisnik
  • matbaric20.01.2011. u 14:01
    Tako je mislim da mi u sve tekme ulazimo malo podcjenivacki i to me uzasno smeta, pa nam se dogada Argentitna i sl, da zapnemo. Alilovic preslab na ovom prvenstvu, stavi Segu Slavko.
    matbaric
  • Obrisan korisnik20.01.2011. u 06:01
    Sa Dancima če biti puno teže...Dobre (naivne) su bile najave Goluže- Srbi nemaju iskustva, Francuzi spori itd...Danas je verovatno druga priča...naučit če poštovati druge...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.01.2011. u 01:31
    Kopljar je obrambeno dobar, ali zasto Buntic ne igra napad a ovaj obranu ako je tako?
    Obrisan korisnik