Rukomet

"Mlada Hrvatska preuzela odgovornost"

iz Malmö Arene:Tomislav Pacak • petak, 28.01.2011.
"Mlada Hrvatska preuzela odgovornost"
Foto: Dario Dodić

Na konferenciji za novinare po odigranom susretu s Islandom, Slavko Goluža je detaljnije analizirao utakmicu te izdvojio one koji su ga se posebno dojmili.

Izbornik Islanda Gudmundur Gudmundsson čestitao je Hrvatima na pobjedi i osvojenom petom mjestu, a o igri svojih reprezentativaca je kazao: "Možemo reći da smo dva perioda igrali stvarno loše – na početku i u drugoj polovici drugog dijela, kada je Hrvatska zabila puno lakih pogodaka. U te dvije serije smo izgubili utakmicu. Borili smo se do kraja, bili smo i blizu izjednačenja na kraju, ali nažalost nismo u tome uspjeli. Općenito, zadovoljni smo rezultatom na turniru, lijepo je biti među šest najboljih momčadi svijeta za ovako malu zemlju poput Islanda."

O petom mjestu: "Sa sedam dana priprema teško je stvoriti igru od koje se može puno očekivati. Pogledajte samo koje su velesile ostale iza nas." – Slavko Goluža

Slavko Goluža odgovorio je čestitkama: "Čestitam Islandu na velikoj borbenosti i korektnoj igri. Jedno veliko hvala i bravo za moje momke kojima stvarno nije bilo lako Smogli smo snage da se vratimo u Hrvatsku kao pobjednici."

O samoj utakmici je Goluža kazao: "Kontrolirali smo utakmicu u prvom dijelu, imali prednost od pet pogodaka, ali smo brzopleto odigrali 3-4 napada i tu smo protivnika vratili u život. U drugom dijelu smo ih stigli i prestigli, igrali smo dobru obranu koja nam je omogućila lake kontre. Mislim da smo htjeli pobjedu više od Islanda i zato čestitke igračima."

O petom mjestu kaže: "Mislim da je ovo veliki uspjeh za hrvatski rukomet jer smo ostali u svjetskom vrhu – ponavljam riječi Line Červara koji je rekao u Njemačkoj da je peto mjesto uspjeh. Ako je to rekao najveći trener kojeg smo imali, onda i ja to smijem ponoviti."

O očekivanjima u Hrvatskoj: "Priželjkivanja su velika, ali pred nas nitko nije stavio da mi moramo osvojiti medalju." – Slavko Goluža

Goluža je još objasnio: "Ako jedan od najboljih trenera kaže da je peto mjesto veliki uspjeh, zašto to ne bi bio uspjeh i za mene kao mladog trenera. Imali smo ozljede na početku priprema, pa smo imali dvije ozljede na početku natjecanja, pa onda različite trzavice koje smo imali… Najljepše što mi se moglo dogoditi bilo mi je kad mi je prišao Blaženko Lacković i rekao – treneru, svi mi igrači smo uz vas."

Također je dodao: "Želim se zahvaliti svima koji su bili uz nas, od HRS-a preko navijača pa i do novinara, bez obzira na sve trzavice."

Od onih koji su ga se posebno dojmili, hrvatski izbornik je izdvojio: "Svaka čast svim igračima, ali moram mladost pohvaliti – Pešića, Marića, Duvnjaka, Vukovića… To je dokaz da ne moramo strahovati za budućnost. Svi su dali svoj doprinos, ali eto, posebno mi je drago što su mladi preuzeli odgovornost na sebe."

Drago Vuković je za Hrvatsku postigao protiv Islanda sedam golova iz 11 šuteva, a o njemu je izbornik rekao: "Drago je igrao dosta, dosta se trošio i u obrani… Jako sam zadovoljan kako je on odigrao ovaj turnir. To je samo dokaz da dobro radi u klubu i da tamo ima veliku minutažu."

O desnoj strani napada je hrvatski izbornik kazao: "Ja nisam nikada rekao da će to biti naša problematika. Bilo mi je jako teško uklopiti neke stvari. Buntić igra puno bolje u napadu, Marko puno bolje u obrani. Tražili smo tu balans, ali do kraja smo uspjeli to otkriti. Da smo imali bolji doprinos vratara, vjerujem da bismo igrali u polufinalu. Vidjeti ste danas Omeyera, oni pobijede tri razlike, a on ima 20 obrana."

O mladim igračima: "Najbolje je to što je hrvatska mladost preuzela odgovornost i iznijela najveći teret u ovoj utakmici." – Slavko Goluža

O Pešiću, koji je danas zaustavio 13 od 40 islandskih lopti, Goluža je rekao: "Dobro poznajem Ivana. Žao mi je što se njegov put odvio tako da je otišao u Mađarsku, pa mu se dogodila povreda… Da je mene slušao, možda bi bilo bolje. Rekao sam mu da se vrati u Zagreb jer će tamo imati kontinuitet, vjerujem da bi bio još puno bolji. Žao mi je što nismo od početka imali takvu potporu vratara."

Na pitanje o Marinu Mariću, koji kod njega igra, a u Zagrebu kod trenera Kljaića ne, Goluža kaže: "Kamo sreće da svi dečki igraju još više u klubovima. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ja nisam tu da mijenjam nečije mišljenje. Mislim da treba postojati doza respekta, pa sam morao reagirati, ali više se neću time baviti. I ja griješim, mlad sam trener, najviše sam pogriješio zbog onoga što sam rekao nakon utakmice s Danskom. Žao mi je zbog toga, jer nisam ja ta osoba koja je to rekla."

Najučinkovitiji hrvatski igrač (i) danas bio je Vedran Zrnić, s dva realizirana sedmerca i pet od šest realiziranih pogodaka. Zrnić kaže: "Želje su bile veće od petog mjesta, ali tko dobro razumije rukomet zna da ovdje ima 10 ekipa koje mogu dobiti jedna drugu. Ovo je za nas veliki uspjeh, bez obzira što ćemo opet na idućim prvenstvima ići na medalje. Želim se zahvaliti trenerima što su vjerovali u nas, bez obzira na sve trzavice ostali smo klapa. Mislim da to krasi ovu reprezentaciju i to nitko na ovom svijetu ne može razrdrmati."

SP 2011. - Završnica

za 5. mjesto

Hrvatska34:33Island

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2011. - Završnica

za 5. mjesto

Hrvatska34:33Island

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.01.2011. u 22:04
    Ovo je za nas veliki uspjeh, bez obzira što ćemo opet na idućim prvenstvima ići na medalje. Veli Zrnić opet. Kako opet ako nije pred svjetsko prvenstvo postavljen cilj osvajanja medalje, već izboriti kvalifikacije za London???
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.01.2011. u 16:01
    ooooo Boze dragi kojeg mi izbornika imamo... neznam jeli gori bio kao igrac ili kao trener... opci uzas..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.01.2011. u 14:21
    lik ako nitko drugi, njemačka i poljska su iza nas.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.01.2011. u 12:14
    a koje su tiPOBOGU velesile ostale iza nas?? Argentina je iza nas da da,zaboravio sam koja je to "velesila" koji magarac od izbornika,daj se gubi tamo od kud si došao
    Obrisan korisnik
  • ManchaVerde29.01.2011. u 11:24
    Ne znam godišta igrača, ali meni se mi ne činimo tako jako mladi...OK, možda zato što nijednom od bitnih igrača ovo nije prvo veliko natjecanje, a po meni bi to trebalo biti mjerilo neiskustva. Štrlekov potez jučer na kraju utakmice je pravi znak nezrelosti, ali se ja ne sjećam da je takve greške... [više na forumu]
    ManchaVerde