Vodeni sportovi

Tko s kim, mi i Talijani

Maja Giljanović • subota, 25.06.2011.
Tko s kim, mi i Talijani
Foto: Sandro Donda

Hrvatska lako protiv Kine, Italija teže protiv Australije, ali i europski prvaci i viceprvaci Europe iz Zagreba prošle godine očekivano su izborili međusobno polufinale završnog turnira Svjetske lige u Firenci. Izbornik Ratko Rudić svog je kolegu na klupi Settebella nadmudrio pet puta uzastopce, ali koliko god Hrvatska u posljednje dvije godine Italiji nabijala komplekse Rudić je svjestan težine zadatka koji je u subotu od 20:30 sati pred njegovim igračima.

Posljednja pobjeda Italije protiv Hrvatske datira još iz srpnja 2009. godine, igrači Sandra Campagne u predvečerje su Svjetskog prvenstva u Rimu u Civitavecchiji u tom trenutku aktualne svjetske prvake iz Melbournea 2007. pobijedili 13:11.

SVJETSKA LIGA

Od 5. do 8. mjesta
Australija - Kina (Arenasport 4, 16)
Crna Gora - Kanada (Arenasport 4, 17:30)
Polufinale
Srbija - SAD (Arenasport 1, 19)
Italija - HRVATSKA (Arenasport 1, 20:30)

Nakon toga Settebello su gubili utakmicu za utakmicom: na Europskom prvenstvu u Zagrebu prošle godine izgubili su u natjecanju po skupinama (5:8), potučeni su do nogu u finalu (3:7), a u kvalifikacijama Svjetske lige deblji su kraj izvukli i u siječnju na svom bazenu u Bariju (6:10) i u travnju u Rijeci (8:10).

Posljednju čašu pelina ispili su prije dva tjedna u Pescari na pripremnom turniru Quattro Nazioni: nije im pomoglo ni 2500 navijača na tribinama ni vodstvo od 4:2 u prvoj i 7:5 polovicom treće četvrtine. U završnih 10 minuta su pukli, Stefano Tempesti je po loptu iza leđa morao pet puta, a hrvatska obrana zatvorila je sve prilaze prema Josipu Paviću. Maro Joković je odigrao jednu od najboljih partije sezone, postigao četiri gola, a Hrvatska je na koncu slavila 10:7.

TRI MEDALJE

Na završnim turnirima Svjetske lige Hrvatska je uspješnija od Italije. U Podgorici prije dvije godine osvojili smo srebro (7:8 protiv Crne Gore u finalu) i u Nišu prošle godine broncu (11:14 protiv Srbije u polufinalu i 9:7 protiv Australije u utakmici za treće mjesto), a Talijani su na podiju bili tek jednom. U New Yorku 2003. godine u polufinalu su pobijedili Srbiju i Crnu Goru (5:4), ali u finalu posustali protiv Mađara (8:13).

Rudić je nakon niti jačeg treninga protiv Kineza u četvrtfinalu (15:5) izjavio: "Čeka nas izuzetno teška utakmica, domaćin je snažan, golman im je vrhunski, obrana čvrsta, napad opasan. Naočigled su se podigli u odnosu na Pescaru, ali ja vjerujem u svoje igrače. U Firencu smo došli osvojiti naslov i smatram da imamo dovoljno kvalitete da to i ostvarimo".

Izbornik europskih prvaka nije spominjao bojazan od suđenja, ali na oprez navodi utakmica trećeg kola Skupine A između Italije i Srbije. Svjetski prvaci nakon susreta i pobjede na peterce (13:12) nisu krili ogorčenje kriterijem Grka Stavropoulosa i Španjolca Molinera. Izbornik branitelja naslova Dejan Udovičić zbog prigovora je zaradio isključenje i dvije utakmice hlađenja na tribinama, ali delegat FINA-e, olimpijski pobjednik u Rimu 1960., Gianni Lonzi po običaju nije vidio ništa sporno i Stavropoulos je sudio i četvrtfinale Italije i Australije (7:6).

U drugom polufinalu sastaju se Srbija i SAD. Srbija je peterostruki pobjednik od čega dvaput kao bivša Srbija i Crna Gora i samostalno triput na posljednja četiri izdanja, a na podiju je svaku Svjetsku ligu od 2004. godine. Amerikanci su, pak, ti koji su ih 2003. u New Yorku zaustavili u utakmici za treće mjesto (12:9), a još korak dalje napravili su prije tri godine u Genoi i posustali tek u finalu protiv - Srbije (3:7). Za utakmicu za plasman na peto mjesto protiv nedoraslih Kineza i Kanađana favoriti su Australija i prošlogodišnji finalist Crna Gora.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!