Vodeni sportovi

"Odigramo li kao protiv Crne Gore..."

Iz Šangaja za SportnetMaja Giljanović • srijeda, 27.07.2011.
"Odigramo li kao protiv Crne Gore..."
Foto: Davor Sajko

Stručni stožer hrvatske reprezentacije u utorak navečer nije propustio uživo odgledati susret između Španjolske i Italije u kojem su potonji preko leđa viceprvaka svijeta stigli do Hrvatske i u polufinalu Svjetskog u Šangaju osigurali reprizu finala Europskog prvenstva u Zagrebu prošle godine. Ratko Rudić je tipovao na prolaz Talijana, a dobre prognozerske navike neka zadrži i do četvrtka, hrvatski izbornik je, naime, mišljenja da Hrvatska prolazi ponove li njegovi igrači igru s utakmice protiv Crne Gore.

Nakon pobjede protiv Crne Gore (9:6) stožer hrvatske vaterpolske reprezentacije iskoristio je priliku i uživo odgledao utakmicu koja je odlučivala o protivniku Hrvatske u polufinalu Svjetskog prvenstva u Šangaju. Izbornik Ratko Rudić pred početak susreta je tipovao na prolaz Talijana: “Pokazali su više i iako u ovom sustavu natjecanja dosadašnje partije malo znače mislim da su kvalitetnija momčad od Španjolske i da će proći“.

TALIJANI POD RUDIĆEM

Najveći vaterpolski trener svih vremena Ratko Rudić 1990. se godine, dvije godine nakon što je u Seoulu s reprezentacijom bivše države osvojio drugu olimpijsku zlatnu medalju uzastopce, prihvatio novog izazova i preuzeo klupu reprezentacije Italije: “Kad smo osvojili zlato na OI u Los Angelesu čuli su se komentari tipa 'svakome se može potrefiti'. Kad smo četiri godine poslije obranili naslov u Seoulu čulo se 's takvim igračima i moja baba bi otišla do kraja'. Kopkalo me zato mogu li slične rezultate postići i vani". 10 godina proveo je Rudić u Rimu i među ostalim osvojio naslov olimpijskog pobjednika u Barceloni 1992., naslov svjetskog u Rimu 1994. i naslove prvaka Europe u Sheffieldu 1993. i u Beču 1995. godine (prvo je mjesto izborio i 1993. na Svjetskom kupu).

Rudićeva prognoza se obistinila. Talijani su nakon 5:4 na poluvremenu aktualne svjetske viceprvake na koncu pobijedili 10:6 i na posljednja tri velika natjecanja izborili i treće polufinale uzastopce. Nakon tek 11. mjesta prije dvije godine na domaćem bazenu u Rimu Alessandro Campagna je u 18 mjeseci Settebello transformirao u momčad sposobnu za velike domete, na Europskom prvenstvu u Zagrebu prošle godine osvojili su srebro, a drugo su mjesto osvojili i prije mjesec dana na završnom turniru Svjetske lige u Firenci: “Očekivano, odigrali su dobro u skupini, sad još i bolje. Španjolska se do poluvremena još dobro i držala, ali vidjelo se da su slabiji protivnik. Što se talijanske igre tiče, nisam vidio ništa novo, dobro se međusobno poznajemo, među nama nema nepoznanica“, izjavio je Rudić.

“Čeka nas teška utakmica, talijanska momčad je uigrana, pokrivena na svim pozicijama, disciplinirana, taktički dobro potkovana, ali odigramo li kao protiv Crne Gore“ (9:6 za čeetvrto polufinale na SP-ima uzastopce nakon četvrtog mjesta u Montrealu, prvog u Melbourneu i trećeg u Rimu, nap. a.) “vjerujem u naš prolaz“, nastavio je. Posljednju utakmicu protiv dvostrukih svjetskih prvaka (1978., 1994.) Hrvatska je prošli mjesec u Firenci izgubila, vodili su Talijani u polufinalu i 6:2, Hrvatska se vratila na 8:8, ali na koncu Stefano Tempesti je skinuo šut Nikši Dobudu i Italija je na peterce (13:11) izborila finale (i izgubila ga od Srbije).

“Nisam u Firenci bio zadovoljan suđenjem, ali i neovisno o domaćinu naklonjenom kriteriju imali smo svoje šanse, mogli smo do pobjede da nismo previše griješili“. Pouka je izvučena? “Neće biti lako, ali jači smo, možemo u finale“, zaključio je hrvatski izbornik.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.07.2011. u 16:28
    Italija je jasno puno jači protivnik od Crne Gore, ali polako....tiha voda brijege dere! NAPRIJED HRVATSKA!:))))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.07.2011. u 13:45
    ko god da ispadne pobjeđuje Srbiju za trece mjesto.....;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.07.2011. u 10:58
    Ma bit ćemo prvaci!
    Obrisan korisnik