Vodeni sportovi

"Drag mi je prijatelj, ali sutra ga ne poznam"

Iz Šangaja za SportnetMaja Giljanović • srijeda, 27.07.2011.
"Drag mi je prijatelj, ali sutra ga ne poznam"
Foto: EPA

Šest puta su se od konca kolovoza prošle godine križali putevi učitelja i učenika, hrvatskog izbornika Ratka Rudića i talijanskog mu kolege s druge strane Alessandra Campagne, učitelj je bio bolji pet puta, ali optimizam izbornika Settebella pred četvrtak i polufinalni susret Svjetskog prvenstva u Šangaju budi činjenica da je na posljednjoj utakmici u polufinalu završnog turnira Svjetske lige prije mjesec dana pobijedila Italija. Campagna o Rudiću i Hrvatskoj govori biranim riječima, očekuje tešku utakmicu, ali vjeruje da njegovi igrači mogu odgovoriti izazovu.

Dugo je Alessandro Campagna čekao na pobjedu protiv Ratka Rudića i hrvatske reprezentacije: Italija je u Civitavecchiji tada aktualne prvake svijeta pobijedila u osvit Svjetskog prvenstva u Rimu prije dvije godine (13:11), a nakon toga izgubili su pet puta uzastopce. Prvu u nizu prošle godine u skupini Europskog prvenstva u Zagrebu (5:8), još gorči okus u ustima na Savi im je ostavilo finale (3:7), a u 2011. godini izgubili su u kvalifikacijama Svjetske lige u Bariju (6:10) i Rijeci (8:10 na peterce nakon 6:6 u „regularnom“ dijelu) te u Pescari na pripremnom turniru za završni turnir Svjetske lige (7:10).

Baš na Svjetskoj ligi u Firenci prebrodili su kompleks, u polufinalu su u jednom trenutku vodili i 6:2, a nakon što su zamalo u vjetar bacili sve dobro odigrano u dvije trećine susreta pobjedu su nakon 8:8 izborili na peterce. Svi su Talijani bili precizni, Stefano Tempesti je skinuo šut Nikše Dobuda i Talijani su rezultatom 13:11 izborili (na koncu i izgubili) finale protiv Srbije.

Dvostruki svjetski prvaci – 1978. u Berlinu prvi i 1994. u Rimu drugi put pod budnim okom izvjesnog Ratka Rudića – u Šangaju su postali prva talijanska muška reprezentacija koja je izborila Olimpijske igre u Londonu (dan prije isto je pošlo za rukom i Setterosama na peterce protiv Australije) i iznova pokazali koliki je posao Campagna obavio u posljednjih 18 mjeseci. Od reprezentacije koja je na domaćem bazenu 2009. osvojila tek 11. mjesto Campagna je Italiju preobrazio u momčad sposobnu na velikim natjecanjima do kraja konkurirati za najviši plasmana: “Ništa nam nije palo s neba niti je došlo bez napornog rada i sada beremo plodove krvavih treninga. Sjećam se kad smo kretali u Zagreb, ispraćeni smo sa skepsom, a 10 mjeseci poslije možemo se podičiti europskim srebrom, drugim mjestom u Svjetskoj ligi, najmanje polufinalom Svjetskog prvenstva i osiguranim plasmanom na Olimpijske igre“, ponosan je Campagna.

Nakon četvrtfinalne pobjede protiv viceprvaka svijeta (10:6) Campagna je izjavio: “Odigrali smo odličnu utakmicu, igrali smo dobro i u skupini,“ (pobijedili su JAR 17:1, SAD 8:5 i Njemačku 7:6, nap. a.) “ali sa Španjolcima smo se podigli na još viši nivo. Uigrani smo, kompaktni, čvrsti u obrani, raznovrsnih rješenja u napadu. Igramo oku ugodan vaterpolo i lijepo je u ovom trenutku biti u mojim cipelama, nastavili smo kontinuitet rezultata, osigurali olimpijsku vizu i čekaju nas još dvije utakmice u borbi za medalju koje ćemo iskoristiti i za pripremu za OI“.

Protiv Španjolske startali su Tempesti, Niccolo Gitto, Pietro Figlioli, Maurizio Felugo, Valentino Gallo, Deni Fiorentini i Matteo Aicardi, istaknuo se četverostruki strijelac Figlioli, ali Campagna naglašava: “Vaterpolo je momčadski sport, danas je u prvi plan izbio Figlioli, sutra će netko drugi. Što mene veseli je da nam je igra prepoznatljiva, pojedinac je u našem sportu nemoćan, momčad donosi rezultat, a mi je imamo“.

U četvrtak od 15 sati po srednjoeuropskom vremenu okršaj je prvaka i viceprvaka Europe, što Campagna očekuje? “Vrlo tešku utakmicu, ne otkrivam toplu vodu, ali što drugo očekivati kad je s druge strane reprezentacija koja je s izbornikom klase jednog Ratka Rudića na posljednja dva SP-a osvojila jednu zlatnu i jednu brončanu medalju. Aktualni su prvaci Europe, a da u odnosu na Zagreb nisu izgubili na intenzitetu pokazali su i u četvrtfinalu protiv Crne Gore“. Dvojica izbornika poznaju se dug niz godina: “Ratko je moj dragi prijatelj, ali sutra mi je stranac, sutra se ne poznajemo“, nasmijao se i zaključio: “Još bolji prijatelj bit će mi odgovorimo li sutra izazovu, pobijedimo velikog protivnika i izborimo finale“.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Mihalj27.07.2011. u 15:33
    hebo vas prevoditelj na ovoj temi!
    Mihalj
  • Mihalj27.07.2011. u 15:33
    hebo vas prevoditelj na ovoj temi
    Mihalj
  • Mean Machine27.07.2011. u 15:22
    .
    Mean Machine
  • Mean Machine27.07.2011. u 15:21
    Zasto to Mourinhu!? Pa covjek je uvijek prica s respektom prema trenerima i klubovima koji njega respektiraju!
    Mean Machine
  • Obrisan korisnik27.07.2011. u 15:18
    Samo lagano, ponovit finale iz Zagreba...
    Obrisan korisnik