Vodeni sportovi

Kobeščak: "Dokazati da smo bolji"

Iz Šangaja za Sportnet:Maja Giljanović • srijeda, 27.07.2011.
Kobeščak: "Dokazati da smo bolji"
Foto: EPA

Hrvatska vaterpolska reprezentacija u srijedu je u 18:30 sati po lokalnom vremenu odradila 60-minutni trening pred sutrašnji susret polufinala Svjetskog prvenstva u Šangaju protiv Italije. Svi su, uključujući i Andra Bušlju zakrpane arkade, živi i zdravi, spremni u četvrtak u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu izboriti drugo finale na svjetskim prvenstvima u posljednje četiri godine.

Ni traga nervozi, kako u stručnom stozeru, tako i među hrvatskim vaterpolskim reprezentativcima, koje kao aktualne europske prvake u četvrtak od 15 sati po srednjoeuropskom vremenu u četvrtom polufinalu na svjetskim prvenstvima uzastopce čekaju viceprvaci Europe Talijani.

Vjekoslava Kobeščaka, pomoćnika izbornika Ratka Rudića, uhvatili smo u pola treninga koji su igrači odrađivali od 18:30 do 19:30 sati po lokalnom vremenu. Trener Mladostaša prije svega je istaknuo pozitivnu atmosferu u hrvatskom taboru: "Kao i uvijek, atmosfera je na visini, reprezentacija je spoj iskusnih i mladih igrača, ali cijela momčad diše kao jedan. Velika je to stvar, igrači su dugo zajedno, poznaju se međusobno kao vlastiti džep i u igri se takav odnos itekako osjeti".

O Italiji Kobeščak ima samo riječi pohvale: "Jako cijenim talijansku momčad, puno su dignuli igru, na Europskom prvenstvu u Zagrebu bili su iznenađenje, danas njihove partije više nikog ne čude. Podignuli su se do te mjere da se ovakvi rezultati od njih već pomalo i očekuju, lani su osvojili europsko srebro, ali u Šangaju su na jos višem nivou".

U čemu je tajna talijanske vaterpolske renesanse? Prije dvije godine na svom bazenu u Rimu osvojili su tek 11. mjesto, a u posljednjih 10 mjeseci izborili su dva finala uzastopce, u Šangaju i treće polufinale zaredom nakon što su u Zagrebu na EP-u i u Firenci u Svjetskoj ligi bili drugi: "Odlično su posloženi, kompaktni, igraju tečno. Puni su snage, s lakoćom drže visok ritam tijekom cijele utakmice i fizičkom nadmoći lome protivnike. Organizirani su i disciplinirani u obrani, brzi u tranziciji iz faze obrane u napad".

Imaju li mana? Jesu li slabiji od drugog polufinalnog para, svjetskih prvaka Srba i olimpijskih pobjednika Mađara? "Teško je reći, sigurno je da nemaju zvučne pojedince poput Srbije i Mađarske, izuzev ekstraklase na golu Stefana Tempestija, ali su izvrsno posloženi, uigrani i kao momčad savršeno funkcioniraju".

Kako ih proći i izboriti i drugo finale na posljednja tri SP-a, nakon zlatne medalje u Melbourneu 2007. godine? "Talijani su se dignuli u odnosu na Zagreb, ali i mi smo bolji, čvršći, jači, godinu dana iskusniji, uigraniji. Naša igra uvijek ima glavu i rep, cilj je nametnuti svoju igru, natjerati protivnika da se prilagođava u hodu. Protiv Crne Gore smo pokazali dio onog što imamo u sebi, ulog je velik, sigurno je da ćemo dati sve od sebe i da će to biti dovoljno za rezultat koji svi priželjkujemo".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.07.2011. u 00:45
    da budemo realni...cak 9 igraca srbije su igrali u ovogodisnjem finalu evrolige,kada njima pridodamo gocica i najboljeg igraca sveta udovicica,dozivljaj je potpun...samo cudo se moze desiti da srbi ne uzmu titulu(mada su iznenadjenja moguca)
    Obrisan korisnik
  • gogogo27.07.2011. u 20:38
    Budimo realni, ove četri repke su najbolje što nudi svijetski vaterpolo, a o pobijednicima ovakvih utakmica i prvenstava odlučuju nijanse i ...........možda malo i suci.?
    gogogo
  • Obrisan korisnik27.07.2011. u 20:23
    Bilo kakva medalja za mene je golemi uspjeh,jer s medaljom bi nastavili kontinuitet,3 velika takmičenja sa osvojenim medaljama.da vas podsjetim da Srbi,od 1996 samo na 3 turnira,OI 1996,EP 1999 i SP 2007 nisu osvojili medalju!Mađari na 4 turnira nisu osvojili medalje od 1996,OI 1996 ,SP 2001 i 2009... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Master Yoda27.07.2011. u 19:04
    ajmo naši pobijedite talijanjerose
    Master Yoda