Vodeni sportovi

"Prolazimo, mjesto nam je u finalu"

Iz Šangaja za SportnetMaja Giljanović • četvrtak, 28.07.2011.
"Prolazimo, mjesto nam je u finalu"
Foto: Sandro Donda

Hrvatska vaterpolska reprezentacija u četvrtfinalu je Svjetskog prvenstva protiv Crne Gore ostvarila 300. pobjedu u 500. službenoj utakmici, Nikša Dobud u polufinalu u Šangaju protiv Italije očekuje i 301.

Hrvatska vaterpolska reprezentacija je nastavila kontinuitet na svjetskim prvenstvima: od Montreala 2005. do Šangaja 2011. godine polufinala se ne igraju bez Hrvatske u bubnju. Dosad je samo iz Montreala povratak kući bio bez medalje, u polufinalu bolja je bila Srbija i Crna Gora (5:4), a u utakmici za treće mjesto Grčka (11:10). Dvije godine poslije u Melbourneu su poput domina padale Južnoafrička Republika (13:5), Australija (10:9) i SAD (10:8) u skupini, Rusija u četvrtfinalu (13:3), Srbija u polufinalu (10:9) i Mađarska u finalu (9:8), a prije dvije godine u Rimu Srbija je uzvratila udarac. U polufinalu branitelje naslova pobijedila je 12:11 i na koncu protiv Španjolske otišla do kraja, ali protiv SAD-a nakon godina frustracija u utakmicama za brončanu medalju igrači Ratka Rudića su pronašli motiv i nakon 3:4 na poluvremenu izborili treće mjesto (8:6).

U međuvremenu Hrvatska je prvi put u povijesti postala prvak Europe, prije gotovo 11 mjeseci u Zagrebu u finalu protiv Italije (7:3), a jadranski susjedi stoje nam na putu i u četvrtak u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu, u polufinalu SP-a u Šangaju. Kuriozitet talijanske reprezentacije je da medu 13 igrača nijedan nije rodom iz Campanije, tradicionalnog bazena iz kojeg dvostruki svjetski prvaci crpe svoje talente (kao da primjerice u hrvatskoj momčadi izostanu igrači rodom iz Grada). "Manje je bitno gdje su igrači ponikli, je li to Napulj i njegova okolica, je li sjever. Bitno je da svi dišemo kao jedan", izjavio je vicekapetan Settebella Maurizio Felugo nakon što je protiv Španjolske (10:6) odigrao svoju 300. utakmicu u reprezentativnoj kapici.

"Igramo na zavidnoj razini, protiv Španjolske smo odigrali gotovo savršeno. Obrana je funkcionirala bez greške, pokazali smo široku lepezu opcija u napadu, snažni smo, uigrani, a još se i dižemo u formi", zaključio je. četverostruki strijelac u četvrtfinalu Pietro Figlioli se nadovezao: "Ujedinjeni smo i u i izvan bazena, u teškim trenucima, u trenucima kad se lomi rezultat takva kohezija u momčadi vrijedi zlata".

Italija je i na trećem natjecanju uzastopce nakon srebra u Zagrebu i drugog mjesta u Firenci u Svjetskoj ligi u borbi za najviši plasman. Valentino Gallo ključnim čovjekom ocrtava izbornika Alessandra Campagnu: "Sandro je izvanserijski stručnjak, drugo mjesto u Europi, drugo u Svjetskoj ligi, najmanje polufinale SP-a, izborene Olimpijske igre, u nepunih godinu dana. Izbornik je naša udarna snaga".

Što li je onda Ratko Rudić? Najtrofejniji vaterpolski trener u povijesti, među ostalim jedan olimpijski, jedan svjetski i dva europska naslova osvojio je upravo s reprezentacijom Italije, posljednju utakmicu protiv Campagne je izgubio, 13:11 Talijani su na peterce prošli mjesec slavili u polufinalu Svjetske lige, ali prethodno je svom učeniku nabijao komplekse. Hrvatska je Italiju pobijedila pet puta uzastopce, a izvuče li pouku iz Firence u subotu će zaigrati u finalu SP-a. "I u Firenci smo mogli do pobjede, suđenje je bilo pristrano, ali sami smo krivi, previše smo griješili", izjavio je Rudić.

Nakon treninga u srijedu Nikša Dobud je odbio i pomišljati na suđenje: "Nije na nama da razmišljamo u suđenju tim više jer je potpuno izvan naše kontrole, samo bi bespotrebno remetili koncentraciju. Naše je da mislimo o svojoj igri".

Prihvaćaju li Dobud i suigrači mu ulogu favorita? "Favoriti jesmo, ali jednom kad si u bazenu prognoze padaju u vodu. Moramo dokazati da smo jači, bolji". I jesmo li? "Jesmo. Talijani su zasluženo u polufinalu, igraju brzo, agresivno, s puno kretanja, puno plivanja. Ništa nisu slabiji od Srbije ili Mađarske, čim su ušli medu četiri pokazali su klasu, ali mi smo bolji, ne pobijedimo li nismo ništa napravili, mjesto nam je u finalu", rezolutan je Dobud.

"U posljednje dvije godine igrali smo desetak puta, među nama nema nepoznanica, svjesni smo njihovih kvaliteta. Igra s puno kretanja koju forsiraju nama ne odgovara, moramo nametnuti svoju igru, šest na šest, svoju pozicionu obranu. Ne smijemo dozvoliti Tempestiju da uđe u seriju, protok lopte mora biti brz, moramo ih probiti na prebačaj. Moramo svesti igru na što manje plivanja jer jedino u tranziciji nam mogu praviti probleme. Od početka do kraja moramo biti koncentrirani, nametnuti svoj ritam i u tom slučaju naša će kvaliteta doći do izražaja", zaključio je Dobud.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.07.2011. u 20:07
    BEZ KOMENTARA - UŽAS!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.07.2011. u 16:04
    rudicu,nije dobro biti tako bahat bez nekog valjanog pokrica
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.07.2011. u 12:23
    Ispravno napisano, Tempesti je ključ. Dobro izrađene situacije i strpljenje prije završnih udaraca i od njega će (kao uostalom i od velikog Šefika) napraviti "običnog smrtnika"!
    Obrisan korisnik
  • Bogomdani28.07.2011. u 11:04
    Ne daj Bože da ih podcijene kao što su podcijenili Amerikance na OI u Pekingu!
    Bogomdani
  • Obrisan korisnik28.07.2011. u 10:42
    Prolaz 200%
    Obrisan korisnik