Rukomet

Dominantna Hrvatska osigurala Olimpijske igre

iz VaraždinaDamir Žbulj • subota, 07.04.2012.
Dominantna Hrvatska osigurala Olimpijske igre

U susretu drugog kola kvalifikacijskog turnira za odlazak na Olimpijske igre, hrvatski rukometaši bez ikakvih problema obračunali su se s reprezentacijom Čilea i tako osigurali svoj nastup u Londonu. Završilo je okruglih +20, 35:15 za izabranike Slavka Goluže.

HRVATSKA - ČILE 35:15 (17:9)

Kvalifikacije za Olimpijske igre, Turnir 3, 2. kolo
Varaždin, Dvorana na Dravi, gledatelja: 3000

Suci: Badura / Ondogrecula (Slovačka)

Hrvatska: Losert (8 obrana), Alilović (3 obrane); Duvnjak 1, Lacković , Kopljar , Vori 2, Gojun 2, Horvat 6, Vuković 3, Batinović 6, Bičanić 2, Matić 2, J. Valčić 2, Čupić 5, Musa 1, Ninčević 3
Izbornik: Slavko Goluža

Čile: Barrientos Castillo (3 obrane), Valenzuela Dupre 1, Jofre Alvarado , Diaz Castello 2, Donoso Andalaft , Oneto Zuniga 1, Feuchtman Emil 2, Maurin Garcia 2, Araya Proboste 1, Oliva Cifuentes (7 obrana), Cornejo 1, Salinas Munoz 2, Chacana Araya 2, Martinez Chavez , Feuchtman Perez Harald 1, Del Rio Rojas
Izbornik: Fernando Capurro

Sedmerci: Hrvatska: 8/10 ; Čile: 4/5

Isključenja: Hrvatska: 8 min; Čile: 8 min

Nakon što je u petak hrvatska rukometna reprezentacija pobjedom nad Japanom otvorila kvalifikacijski turnir za odlazak na Olimpijske igre, subotnji raspored donio im je okršaj s reprezentacijom Čilea, nominalno najslabijim sudionikom turnira.

Pobjeda je značila osiguranje plasmana u London!

Izbornik Slavko Goluža napravio je sitnu izmjenu u odnosu na dvoboj s Japancima, umjesto Buntića mjesto u sastavu zauzeo je Marko Matić, član Izviđača iz Ljubuškog.

Nakon početnog napadačkog posta, uz dvije dobro organizirane obrane hrvatskih reprezentativaca, ali i uz prekršaj u napadu Vorija te šut u vratara Lackovića, domaćin je do početne prednosti stigao u četvrtoj minuti, preko kontre Ninčevića.

Iako su Čileanci držali početni rezultatski priključak, golovima Valenzuela Duprea i Felipe Maurina, dobrom i čvrstom obranom te brzim kontrama i polukontrama Čupića, ali i kapetana Vorija do desete minute prednost je porasla na tri pogotka viška (5:2).

Goluža je od početka utakmice u obrani mijenjao Lackovića za Gojuna, dok je uz Alilovića na golu, Čupića i Ninčevića na krilima te Duvnjaka na srednjem, dok je na desnom vanjskom priliku dobio Drago Vuković.

Pri 7:4 za Hrvatsku, Gojun je u 15. minuti zaslužio i prvu kaznu na utakmici od dvije minute, ali Alilovićeva odlična serija obrana i golovi Vukovića i Ninčevića prvi put na susretu prednost podižu +5, što je primoralo čileanskog izbornika da pozove minutu predaha.

Čile je do 20. minute mini serijom iskoristio lagano opuštanje Hrvata, ali golom Horvata sa sedam metara, ali i ponovno dobrom igrom s igračem manje, nakon isključenja Bičanića, svojim prvim pogotkom Duvnjak vraća na uobičajenih pet pogodaka prednosti, u 24. minuti dvoboja.

U završnici poluvremena, uz igrača više na terenu nakon isključenja Čileanca Haralda Feuchtmana, golovima Bičanića, Vukovića, Hrvatska odlazi na +7, dok je prvijencem Batinovića sa sedam metara, prvi puta prednost narasla i na osam pogodaka viška, kako se i otišlo na predah.

U nastavku utakmice prednost Hrvatske samo je rasla, a igrala je samo jedna reprezentacija. Čile nije imao apsolutno nikakvih rješenja u napadu, dok su Golužini izabranici u kontrama punili mrežu protivnika. Prvih deset minuta drugog dijela, uz golove raspoloženog Horvata, ali i Batinovića te Bičanića, serijom 7:1, rezultat je na semaforu visokih 24:10.

Priliku su na terenu dobili i Losert na vratima, u napadu su zaigrali Joso Valčić i Gojun, priliku je dobio i Musa, što se nije nimalo odrazilo na rezultat dvoboja. U 43. minuti prednost je čak i okruglih +15 (27:12).

Debitant Matić

Povijesni trenutak, barem za Marka Matića, dogodio se u 45. minuti dvoboja, kada je igrač Izviđača s linije sedam metara svladao čileanskog vratara i tako upisao svoj prvi pogodak u dresu hrvatske reprezentacije. Do kraja dvoboja zabio je dva pogotka.

Kada je u 48. minuti Čile zaigrao s dva igrača manje u polju, tek tada je do izražaja došla njihova napadačka nemoć. Hrvatska je nemilosrdno kažnjavala sve njihove propuste i pogreške i uskoro je bilo i ogromnih 18 pogodaka viška. Sedam minuta prije kraja iz nove kontre, Čileance je dokrajčio Batinović, svojim šestim golom, ali i za +20 na semaforu (33:13).

Atraktivnom igrom susret je priveden kraju, upisana je rezultatski uvjerljiva pobjeda, ali što je najvažnije, Hrvatska je ovom pobjedom osigurala nastup u Londonu na Olimpijskim igrama. U nedjelju hrvatske reprezentativce očekuje dvoboj s Islandom, koji će odlučivati o pobjedniku varaždinske skupine.

Hrvatsku su predvodili Horvat i Batinović s po šest pogodaka, dok je Čupić pet puta tresao protivničku mrežu.

Kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre, 2. kolo:
Hrvatska - Čile 35:15 (17:9)

Foto: Marlon Janiček

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.04.2012. u 18:20
    bar jedan sport u kojem se možemo kvalificirat negdje bez živciranja
    Obrisan korisnik