OI 2012 - Završnica (Ž), četvrtfinale, 07.08.2012, 11:00 h
Brazil
Brazil 19:21 Norveška
Norveška

Norvežanke u triler završnici okrenule Brazilke za polufinale Olimpijskih igara

Zvonka Keliš • utorak, 07.08.2012.
Norvežanke u triler završnici okrenule Brazilke za polufinale Olimpijskih igara
Foto: FaH

Prva četvrtfinalna borba uistinu je pokazala kako samo najbolje ekipe prolaze u daljnji tijek natjecanja. Apsolutne vladarice ženskog rukometa, Norvežanke su tek u samoj završnici pokazale zbog čega se nalaze na europskom, svjetskom i olimpijskom tronu te su sedam minuta prije kraja potpuno preokrenule tijek ogleda. Brazilke su tako nakon vodstva gotovo cijelim dijelom susreta na koncu ispustile svoju kartu za polufinale te se sada vraćaju kući.

11. dan olimpijskog turnira za rukometašice je značio tek jedno, četvrtfinalnu borbu, borbu tik do one za medalje, borbu koja odlučuje o mnogočemu i koja će presuditi o nastavku jedne ekipe u polufinale ili, pak, odlasku one druge svojoj kući.

Nakon što su u skupini A naprosto zablistale te su u pet ogleda upisale četiri pobjede, svoju prvu na turniru nad hrvatskom ženskom rukometnom reprezentacijom, pomalo iznenađujuće Brazilke u svom šestom susretu na Igrama žele samo jedno, nakon odličnog uspjeha u skupini nastaviti s vrlo dobrom igrom te izboriti toliko željeno polufinale koje sa sobom nosi i borbu za olimpijska odličja.

Međutim, neće Brazilkama u njihovu naumu biti nimalo lako. Naime, na njihovu su se putu našle aktualne svjetske, olimpijske i europske prvakinje koje u svojoj skupini B nisu pokazale rukomet po kojem ih cijeli svijet poznaje te im je sada, nakon dvije pobjede, dva poraza i jednog neodlučenog rezultata, vrijeme da pokažu svu raskoš svoje obrane i šuteva u napadu te da se u najboljem svijetlu, uz izboreno polufinale, vrate u mogućnost obrane zlatnog odličja.

Iako su najavljivale kako su posložile svoje redove te da će biti izuzetno opasne u četvrtini finala Norvežanke nisu najbolje ušle u ogled sa svojim protivnicama. Krenule su Brazilke odlično preko Amorim i Nascimento, povele 3:2, da bi im se u vrlo dobrom naletu priključile i Diniz i Cavaleiro te odvele svoju ekipu na osjetnijih +3 (6:3). Norveški izbornik Thorir Hergeirsson uzima minutu odmora kako bi probudio i motivirao svoje igračice, no iako odmah potom Breivang zabija za 4:6, Brazilke su u tom trenutku razigranije i realizatorski uspješnije te stoga odlaze po prvi puta i na +4 (8:4).

Pokazale su tada brazilske rukometašice kako njihova najveća boljka, gubljenje lopti, još uvijek nije u potpunosti ispravljena, no ni nekoliko pogrešaka koje su tada učinile njihove suparnice, Norvežanke nisu znali kazniti stoga Rodriguez, Cavaleiro, Nascimento, kao i vratarka Masson održavaju prednost Brazila na sigurnih četiri razlike (9:5, 12:8). Posljednje minute prvoga dijela obilježene su tada s nekoliko pogrešaka na obje strane, kao i pogocima Piedade i Breivangkoje postavljaju 13:9, rezultat s kojim se ide na predah.

Najbolje su bile...

Sjajne su u redovima pobjednica bile Koren i Breivang s pet, odnosno, četiri postignuta pogotka, no prvo ime norveške ekipe na koncu je ipak bila vratarka Grimsbo s 14 sakupljenih obrana. Kod Brazilki se, pak, istaknula najbolja strijelkinja prošlog Svjetskog prvenstva, Nascimento, također s pet golova, dok je vratarka Masson uspjela obraniti 11 lopti.

Uzbudljivo je bilo u nastavku ogleda kojeg otvara Nascimento lijepim lobom sa sedam metara za povećanje brazilskog vodstva na 14:9, dok trenutak kasnije Moura to diže prvi puta i na +6 (15:9). Zaredale su se Brazilkama isključenja i pogreške, a Norvežanke to ovoga puta ozbiljno koriste kako bi opravdale svoju ulogu favorita natjecanja koja im je dodijeljena prije samih Igara.

Serijom 4-0 uz pomoć Alstad, Koren, Snorroeggen i Breivang tada se potpuno vraćaju u igru te u 40. minuti utakmice zaostaju tek dva pogotka (13:15). Pri rezultatu 14:16 Nascimento po prvi puta ozbiljnije griješi, a norvešku kontru za potpuno hvatanje priključka ne uspijeva realizirati Breivang. Pinheiro na drugoj strani to kažnjava za vodstvo Brazila 17:14, a igra gol za gol potrajala je tek narednih nekoliko trenutaka. Norveška vratarka Grimsbo tada zaključava svoja vrata, a Johansen i Alstad dovode olimpijske pobjednice iz Pekinga na "minus jedan" (17:18). Uslijedila je tada napeta triler završnica, dostojna onog pravog četvrtfinala.

Nakon što Nascimento ponovno forsira šut te pogađa okvir gol, Norvežanke dolaze do svoje prve prilike za izjednačenje nakon treće minute susreta. Alstad sa sedam metara daje sve od sebe, no na putu joj se našla Masson koja uspješno zaustavlja njen udarac. Napad kasnije, Amorim biva pregruba i odlazi na dvije minute na klupu, a novi sedmerac Norvežanki ponovno zaustavlja brazilska vratarka.

Konačno, sedam minuta prije kraja ovog izuzetno napetog dvoboja, Norveška se u potpunosti vraća u susret te preko Snorroeggen poravnava rezultat na 18:18, dok Koren to diže na 19:18. Brazilke bivaju potpuno izgubljene, njihov ih izbornik ne uspijeva motivirati i izvaditi iz crne rupe, dok Norvežanke konačno pokazuju svoje veliko iskustvo, mirnu glavu te sve ono u čemu su najbolje ovih posljednjih godina.

Iako Piedade vraća svoju ekipu na 19:19, Grimsbo upisuje svoju 13. i 14. obranu u drugom poluvremenu, a Herrem i Koren postavljaju konačnih 21:19 te odvode aktualne europske i svjetske prvakinje te olimpijske pobjednice u borbu za odličja.

Brazil - Norveška 19:21 (13:9)

Olimpijski rukometni turnir, četvrtfinale:

Suci: Charlotte Bonaventura/Julie Bonaventura (Francuska)

Brazil: Masson (11 obrana), Pessoa; Diniz 3, Nascimento 5, Rocha, Piedade 2, Silva, Rodrigues 1, Quintino, Pinheiro 2, Amorim 2, Cararo, Moura 1, Cavaleiro 3
Izbornik: Morten Soubak

Norveška: Grimsbo (14 obrana), Haraldsen (2 obrane); Alstad 3, Loke, Nostvold 1, Breivang 4, Lunde-Borgersen, Johansen 2, Frafjord 1, Sulland, Haraldsen, Koren 5, Snorroeggen 3, Herrem2
Izbornik: Thorir Hergeirsson

Sedmerci: Brazil: 1/1; Norveška: 0/3
Isključenja: Brazil: 6 min.; Norveška: 2 min.

OI 2012 - Završnica (Ž)

četvrtfinale

Brazil19:21Norveška
Španjolska25:22Hrvatska
Rusija23:24Južna Koreja
Francuska22:23Crna Gora

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

OI 2012 - Završnica (Ž)

četvrtfinale

Brazil19:21Norveška
Španjolska25:22Hrvatska
Rusija23:24Južna Koreja
Francuska22:23Crna Gora

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • matbaric08.08.2012. u 11:54
    Evo ova je prava formula, 4. u grupi pa u polufinale (Brazil i Norveska, Crna Gora i Francuska) + iz nase grupe vec tri ekipe ispale, jedino je Crna Gora uspjela proci.
    matbaric
  • Lomax07.08.2012. u 15:01
    iz kompetitivnih razlika sam više bio uz brazilke, ali norvežanke su se pokazale moćnijimma u završnici utakmice. i sretnijima.
    Lomax