OI 2012 - Završnica (Ž), četvrtfinale, 07.08.2012, 18:00 h
Rusija
Rusija 23:24 Južna Koreja
Južna Koreja

Južnokorejke zadržale Ruskinje na "minus jedan" i slavile u infarktnoj završnici

Ivan Dominik • utorak, 07.08.2012.
Južnokorejke zadržale Ruskinje na "minus jedan" i slavile u infarktnoj završnici
Foto: Axel Heimken

Poslije veličanstvena preokreta Norvežanki protiv Brazila te razočaravajućeg poraza Hrvatica od Španjolki, na olimpijskom ženskom rukometnom turniru došlo je vrijeme i za treći četvrtfinalni ogled. U njemu su se sastale četverostruke prvakinje svijeta, ali više ne toliko dominantne Ruskinje te reprezentativke Južne Koreje, najbolje Azijatkinje na turniru koje uvijek bivaju neugodne. Nakon 60 minuta velike borbe dviju rukometnih nacija, sretnija je bila ekipa s Dalekog istoka koja se u polufinalu pridružila dvjema europskim reprezentacijama...

Susret Rusije i Južne Koreje otvorile su Europljanke dvama brzim pogocima, no Korejke su se brzo vratile te su već u uvodnim minutama uspjele izgraditi poveću i ozbiljniju razliku. Zabile su čak šest golova u nizu, a potom odjurile i na 7:4, a tu su razliku od tri gola nad Ruskinjama počele rano održavati. Ona je stajala na semaforu veći dio vremena u prvih pola sata igre.

Ruskinje su se povremeno vraćale u igru i na manju razliku golova, na tri pogotka Koreje zaredom odgovorile su sa svoja četiri u nizu te su u završnici stigle gotovo u egal. Međutim, tu su se podosta i izmorile pa su Južnokorejke mirnom i pametnom igrom u samoj završnici prvog dijela vratile na odstojanje od tri zgoditka, a na odmor se otišlo s 14:11 za izabranice Kang Jae Wona.

Ryu i Woo bile su najefikasnije Južnokorejke u prvom dijelu s po tri pogotka, dok je isto toliko za Rusiju zabila srednja vanjska Olga Levina. Žilinskajte je dodala dva, dok nije bilo više strijelkinja od po više golova. Još je "neprobuđena" ostala najveća zvijezda Rusije Ljudmila Postnova, koje je u prvih 30 minuta nadmetanja postigla samo jedan zgoditak.

No, u nastavak Ruskinje kreću furiozno te nakon samo nepunih osam minuta igre rade seriju od 4:1 i time dolaze do izjednačenja 15:15. Proigrala je i Postnova, zabila je još jedan gol, a sjajno je počela igrati i zabijati Tatiana Kmirova. Olga Levina nastavila je sa sjajnom partijom, gotovo svojom simultankom, i u drugom poluvremenu.

Od tih, uvodnih minuta u drugi dio utakmice, počelo se igrati tvrdo, a do golova dolaziti teško. Igralo se gol za gol, ali su i u tom segmentu i u takvoj igri bile bolje Korejke koje su se bolje snalazile u obrani te su konkretnije bile u napadu. Stoga su češće bile i u vodstvu, no, Ruskinje su konstantno i "dosadno" prijetile te su se stalno vraćale blizu azijskoj reprezentaciji.

Ruskinje ni u drugom dijelu nisu uspjele preokrenuti prednost Južnokorejki, a one su je održavale na pristojnih dva razlike. Ruskinje su bile u utakmici, no nikako nisu uspijevale okrenuti "vodu na svoj mlin". Tako se i u posljednjih deset minuta dvoboja ušlo s dva pogotka razlike za Južnu Koreju, no iako je dvama brzim golovima na 22:22 poravnala Postnova, Korejke su opet otišle na "plus dva" i više spasa nije bilo za igračice Jevgenija Trefilova.

Utakmica je privedena kraju s nedostižnim vodstvom Južne Koreje od dva gola razlike s kojom se ušlo i u zadnje dvije minute ogleda (24:22), a Irina Bliznova uspjela je samo dodatno ublažiti poraz svoje ekipe golom za 24:23 što je, kako se nekoliko sekundi kasnije pokazalo, bio i konačan rezultat. Posljednji udarac Ruskinja na vrata Korejki blokiran je Viktoriji Žilinskajte u posljednjoj sekundi utakmice te je slavlje na azijskom poluotoku i u londonskoj dvorani za Južnu Koreju moglo početi.

Na kraju je kod Rusije najviše golova postigla baš Postnova, njih pet od čega četiri u drugom dijelu, a isti broj pogodaka upisala je i Levina. Žilinskajte je ostala na četiri, a ruske vratarke, Sedojkina i Sidorova, zajedničkim su snagama uspjele skupiti 12 obrana - tri više od svojih kolegica na drugoj strani. Kod Korejki sjajno je, posebno u drugom dijelu, odigrala Gwon koja je sa šest zgoditaka bila najefikasnija igračica utakmice, a Woo i Ryu su je pratile s po pet golova za korejsko polufinale.

Rusija - Južna Koreja 23:24 (11:14)

Olimpijski rukometni turnir (Ž), četvrtfinale
Suci: Oscar Raluy Lopez i Angel Sabroso (oba Španjolska)
Rezervni suci: Matija Gubica i Boris Milošević (oba Hrvatska)

Rusija: Sedojkina (7 obrana), Sidorova (5 obrana), Postnova 5, Bodnieva, Davidenko, Levina 5, Šipilova 1, Muravjeva, Žilinskajte 4, Marennikova, Bliznova 2, Turei 1, Kmirova 3, Černoivanenko 2
Izbornik: Jevgenij Trefilov

Južna Koreja: Ju (8 obrana), Moon (1 obrana), Woo SH 5, Kim OA, Gwon HN 6, Kim CY 1, Lee M, Ryu EH 5, Kim C, Sim H 1, Choi IJ 2, Jung J 1, Jo H 1, Lee EB 2
Izbornik: Kang Jae Won

Sedmerci: Rusija 2/5; Južna Koreja 3/5

Isključenja: Rusija 4 minute; Južna Koreja 10 minuta

OI 2012 - Završnica (Ž)

četvrtfinale

Brazil19:21Norveška
Španjolska25:22Hrvatska
Rusija23:24Južna Koreja
Francuska22:23Crna Gora

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

OI 2012 - Završnica (Ž)

četvrtfinale

Brazil19:21Norveška
Španjolska25:22Hrvatska
Rusija23:24Južna Koreja
Francuska22:23Crna Gora

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!