Tenis

Vodstvo je tu: Čilić junački preživio neslućenu inspiraciju Delbonisa

Jurica Godina • petak, 25.11.2016.
Vodstvo je tu: Čilić junački preživio neslućenu inspiraciju Delbonisa
Foto: Kristijan Komarica

Teško je i pobrojati što je sve morao proći Marin Čilić kako bi doveo Hrvatsku u vodstvu nakon prvog dvoboja finala Davisovog kupa u zagrebačkoj Areni. Ali, najbitnije, Hrvatska ima strahovito vrijednu pobjedu nakon prvog meča.

Optimizam argentinskih novinara, ako je u značajnijoj mjeri i postojao uoči uvodnog dvoboja finala između Marina Čilića i Federica Delbonis, brzo je spušten na nulu Čilićevim asovima i sigurnom igrom prvog hrvatskog reketa. I ranije od očekivanog, ne vjerujući u neizvjesnost nakon Čilićevog vodstva od 2:0, nastajali su tekstovi o Delbonisovoj "nemoći" i pomanjkanju "ikakvih prilika". Jer tada je Argentinac zaostajao 2:0 u setovima, imajući s druge strane izvrsnog Čilića... Tekstove je "obrisao" Delbonis, koji je podignuvši svoju publiku na noge fantastično odigrao treći i četvrti set, odvevši meč u neočekivanu neizvjenost.

Nije ni bilo sumnje da će svaki meč u Areni biti dejviskupovski. Zahvaljujući navijačima koji su donijeli nevjerojatnu strast u zagrebačku Arenu.

Priča meča: Ne otpisuj protivnika ni kad darove nosi

Savršeno otvaranje Čilića

Već kada je bio suočen s prvom break-loptom, a pritom promašivši prvi servis na vanjsku stranu, Federico Delbonis je nemoćno pogledao prema kapetanu Danielu Orsanicu i ostatku svoje reprezentacije. Bio je to znak koji je igrač u meču, koji je pravi i - klasniji. Naravno, nismo ni sumnjali. Marin Čilić.

Tako je Čilić u prvom setu lagodno držao servis, napravivši break u četvrtom gemu, koji uspijeva sačuvati bez i najmanjeg problema.

Besprijekornim servisom i igrom ranga šestog na svijetu Čilić je pripitomio Delbonisovu motivaciju i argentinsku publiku.

Delbonis je bio sigurniji u drugom setu, ali i dalje igra izvanredno. 7:5 za Hrvatsku.

Brad Gilbert je u tom trenutku "tvitnuo" kako prestaje gledati meč. Slično je mislila i publika u Areni. No, u trećem setu, nakon što spašava dvije break-lopte, Delbonis diže svoje navijače, čime Arena opet postaje bučna.

Gilbert je pogriješio. Delbonis se vratio. Neslućenom inspiracijom, igrom prepunom fantastičnih poteza vrlo brzo dobiva dva seta i odvlači meč u peti, odlučujući.

Ali, tada Čilić pokazuje koliko je veliki igrač. Odmah čini break, radi pritisak na suparničkom servisu u svakom gemu, te zaključuje veliku pobjedu.

"Propustio sam dvije break-lopte kod 3:3 u trećem setu i nakon toga je on počeo igrati zbilja dobro. Publika je bila vrhunska, hvala svima", kazao je Čilić nakon meča.

DAVIS CUP, finale: Hrvatska - Argentina 1:0

Marin Čilić - Federico Delbonis 6:3, 7:5, 3:6, 1:6, 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.11.2016. u 21:35
    Kakav nevjerojatan pad.karakteristcan za Cilica umjesto da je to lagano priveo kraju on se nepotrebno potrosio igrajuci 3 i pol sata, protiv igraca kojeg je jednostavno morao glatko dobiti u 3 seta.
    Obrisan korisnik
  • narada10825.11.2016. u 19:17
    jasno je da je Marin najzaslužniji za to što smo uopće u finalu., još uz to je igrao London, prije toga RG, osvojio jedan ATP, bio u finalu drugog. Sve je izvukao iz sebe, nadam se da još ima goriva za preostale mečeve.
    narada108
  • Duje7725.11.2016. u 18:53
    Bravo Marine, šampinjone.
    Duje77
  • Obrisan korisnik25.11.2016. u 18:23
    Pjevanje im nije pomoglo, mada se mora priznati da je Delbonis igrao iznad ocekivanja. Bravooooo Marine!
    Obrisan korisnik
  • Sejlor25.11.2016. u 18:13
    Pobjeda i nije toliko vazna, glavo je sudjelovati u Davis Cupu!
    Sejlor