Rukomet

Čuvaj se Hansenove ruke

Piše:Marin Vuković • utorak, 18.01.2011.
Čuvaj se Hansenove ruke
Foto: Dario Dodić

Prateći tucet današnjih ogleda na Svjetskom rukometnom prvenstvu, pokušavao sam se prisjetiti riječi kojima sam na dalek put u Švedsku ispratio svoga glavnog urednika. Čega god sam se sjetio, nije djelovalo uvredljivo, pa ipak oba dana kada su u pogonu sve 24 reprezentacije pisanje popularnog Dnevnika palo je na moja leđa.

Dok ja kopam po transkriptima i dvojim kome sam točno stao na žulj i tko to na meni trenira strogoću, svjestan sam činjenice da se Dnevnik neće napisati sam. Hrabro se hvatam u koštac sa zadatkom, a odmah na početku osvrnut ću se na silovit sudar dvije rukometne filozofije pred šest tisuća gledatelja u Malmö Areni.

Hrvatska je, naime, uz puno sreće i nekoliko naklonjenih nam sudačkih odluka ipak došla do treće pobjede iz isto toliko utakmica. Uporne i neumorne Australce svladali smo s tijesnih 42:15, a ključan trenutak zbio se u 46. minuti kada smo pogotkom Blaženka Lackovića došli do ipak nedostižnih 20 razlike.

Šalu na stranu, teško se prisjetiti lošije momčadi koja je kročila na bilo koje svjetsko prvenstvo u bilo kojem sportu i koja je svojim protivnicima na ovakav način služila za nabijanje što boljeg omjera pogodaka. Susret s Australijom ne može se nazvati niti lakšim treningom i doista ne mogu shvatiti smisao sudjelovanja ovako slabih momčadi.

Jedno je sigurno, australskim reprezentativcima valja odati dužno poštovanje jer niti u jednom trenutku, gubili deset, petnaest ili trideset pogodaka razlike, ne gube živce i ne pokazuju nikakvu nervozu. To je ujedno i glavni razlog zašto ja nikada ne bih mogao nositi dres australske reprezentacije.

Znatno veću prosječnu koncentraciju rukometnog znanja zabilježili smo pak u drugom susretu naše skupine, u kojem su snage odmjerile Danska i Srbija. Kako sam utakmicu uspio i pogledati, spreman sam izborniku Slavku Goluži i hrvatskim reprezentativcima besplatno ponuditi nestručnu analizu utakmice.

Dok se Kauboji naguravaju oko prijenosnog računala te opranih zuba i odjeveni u pidžame čekaju priču za laku noć, dopustite kratku digresiju i priliku da se još jednom narugam organizatorima, koji su tako samouvjereno najavljivali organizaciju još boljeg svjetskog prvenstva nego što je bilo ono u Hrvatskoj.

Osim što je naš znanac i službeni bloger Svjetskog prvenstva Ola Richardsson još uvijek u štrajku i na službenom webu natjecanja i dalje izvještava o dolasku Hrvatske u Malmö, informatička ekipa koja vodi statistiku i upravlja semaforom ni danas se nije proslavila.

Zanemarimo li sitnicu da su u nekoliko slučajeva zaboravili na vrijeme evidentirati isključenja ili ih pak zapisali reprezentaciji koja igra s igračem više, ni njihovoj se statistici definitivno ne može vjerovati. Pogoci i obrane pribrajaju se ili oduzimaju igračima zasad nepoznatim algoritmom, pa neka vas ne čudi ako do kraja prvenstva Ivano Balić skupi pet obrana, a najbolji strijelac hrvatske reprezentacije bude Patrik Ćavar.

Vratimo se mi ogledu Danske i Srbije, kojeg su Danci dobili s naoko uvjerljivih osam razlike, premda su do većeg dijela te prednosti stigli tek u furioznoj završnici. Dok je funkcionirala vanjska linija, Srbi su se solidno držali u utakmici, no nekoliko isforsiranih šuteva i nepotrebnih isključenja koštalo ih je ipak uvjerljivog poraza.

Za razliku od naše reprezentacije, koja je prilično "lijena" kad se radi o pogocima "u leđa" protivničkoj obrani i nakon primljenog pogotka ne srlja u polukontru, Danci i na ovom prvenstvu svoju igru uvelike temelje na jurnjavi. Valjat će zadržati koncentraciju i ne primati pogotke na nepostavljenu obranu, a više od svega morat ćemo se čuvati ruke nevjerojatnog Mikkela Hansena, igrača koji je Srbiji utrpao čak deset pogodaka.

Uz sve to, trebat će se pripremiti i za domaćinski ambijent tribina ispunjenih danskim navijačima i poneku sumnjivu sudačku odluku u korist skandinavskog lobija.

Blitz pregled dana

Naši najveći rivali Francuzi danas su poput Hrvatske u ruke dobili igračku po imenu Bahrein i nakon 60 minuta igre razbili je s 41:17, a u istoj skupini Egipat je svladao Tunis, u kojem se politička situacija mijenja na bolje, ali igra baš i ne. Stopostotan učinak zadržali su i domaćini Šveđani, koji su tijekom cijele utakmice frustrirali Južnu Koreju naoko dostižnom prednošću od četiri, pet ili šest pogodaka.

U "klubu 100 posto" su i Islanđani, koji su u prvom poluvremenu razbili Japance s 14 pogodaka razlike i potom utakmicu mirno priveli kraju, a bez poraza su i Poljaci koji su se neočekivano dugo mučili protiv Čilea. U drugom su poluvremenu popravili mjenjač, ubacili u višu brzinu i nestali iz vidokruga.

Zanima li vas pak kako su odigrale preostale dvije reprezentacije u našoj skupini, nemojte se iznenaditi kad u rubrici rezultat ugledate omjer 15:14. Vjerovali ili ne, upravo je tim rezultatom Alžir svladao Rumunjsku i ne, nije se igralo samo jedno poluvrijeme.

Utakmica dana

Po kvaliteti protivnika, izjednačenosti i neizvjesnosti utakmicom dana proglašavam susret Njemačke i Španjolske. Bio je to pravi derbi trećeg kola u kojem su se Nijemci s tri pogotka prednosti u završnici našli na pragu pobjede, a potom upali u mrak iz kojeg su izlaz pronašli tek nakon španjolske serije od 7:1. "13 minuta prije kraja s tri pogotka prednosti već smo počeli razmišljati o našim izgledima za polufinale, a onda se sve pretvorilo u noćnu moru. Čitav kolektiv je doživio pomračenje, kao da smo bili paralizirani", moju usporedbu s mrakom ukrao je od mene Dominik Klein. Ili ja od njega. Nije bitno.

Igrač dana

Čovjek s topom u ruci doslovno je izludio srpske vratare i postigao gotovo trećinu danskih pogodaka. Možemo se samo nadati da će Mikkela Hansena do utakmice s Hrvatskom napustiti barem dio fantastične pucačke forme, ali i da će Kauboji pročitati ovaj Dnevnik i Hansenu posvetiti potrebnu pozornost.

Pogodak dana

Onaj prvi od ukupno osam koje je na današnjoj utakmici s Australijom postigao Željko Musa, drugi pivot hrvatske reprezentacije, po kojemu su se Australci vješali poput božićnih kuglica, ali ga zaustaviti nisu mogli. Samo je jedan prvi pogodak na svjetskim prvenstvima i Musa će ga vjerojatno pamtiti do kraja karijere, a kako je do kraja još sedam puta tresao mrežu Australaca i pobrao i nagradu za igrača utakmice, osim titule u Sportnetovom Dnevniku ima i razlog više za zadovoljstvo.

Vratari dana

Nijemac Johannes Bitter i Srbin mađarskog podrijetla sa španjolskom putovnicom (izgovorite to u jednom dahu) Arpad Šterbik čudotvorci su kojima posve ravnopravno pripada titula najboljih vratara dana. Bitter je nevjerojatnom serijom obrana zaključao svoja vrata i Njemačkoj omogućio bijeg na tri pogotka prednosti, no stvaralačka kriza u napadu i sjajni Šterbik dopustili su Španjolcima povratak u utakmicu i seriju pogodaka za konačno slavlje.

Izjava dana

Izbornik srpske reprezentacije Veselin Vuković čestitao je Dancima na zasluženoj pobjedi, komentirao i neke sumnjive sudačke odluke, a potom primijetio zanimljiv detalj iz susreta kojeg je na tribinama obilježila domaćinska atmosfera.

"Evo, vidjeli ste da je i spiker navlačio za Dansku... Toga u pravilima nema, ali oni idu logikom kad gol da Ilić, onda kažu obično Ilić, a kad da Hansen, onda je to HAAANSEEEN. Nažalost, to je tako danas u rukometu, nekome se može, nekome se ne može", rekao je Vuković i, da budemo posve iskreni, nije bio daleko od istine. Takav tretman u ogledu s Danskom bez sumnje čeka i hrvatsku reprezentaciju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • mungoX18.01.2011. u 14:27
    sta,nisu mazdu spomenili???
    mungoX
  • Obrisan korisnik18.01.2011. u 12:05
    Nije baš mudro ni sportski sprdanje s Australcima! Dečki su zaljubljenici u rukomet i sami su si financirali odlazak na SP! Isto tako bi se mogli oni sprdat recimo s našim ragbijašima i postavljat pitanja čemu smisao njihvog truda i rada....budimo malo skromniji
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.01.2011. u 10:14
    Marin neka piše SVAKI dan dnevnik da se nasmijemo!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.01.2011. u 09:49
    ja ne znam zašto se Marin žali što mora pisati dnevnik, pa on je najkompententnija osoba za to. svaka čast i Packu i Jurišu i Attiasu i ostalima ali čitati osvrt nečega uz dozu humora mi se čini najzanimljivijim. napisao bih ja još pohvala Marine al mi se, eto, ne da više pisati.... a i ne moram... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • matbaric18.01.2011. u 08:23
    Ma samo polako treba prvo dobiti Srbe, pa cemo se onda koncentrirati na Dance. Dobit cemo i jednu i drugu, ali pamet u glavu.
    matbaric