Rukomet

Griješiti je poljski

Piše: Hrvoje Vuković • srijeda, 26.01.2011.
Griješiti je poljski
Foto: Dario Dodić

Iako iz ptičje perspektive Francuza, Španjolaca, Danaca i Šveđana naše borbe za treće mjesto izgledaju kao igra u pješčaniku, danas se moramo veseliti i olimpijskim kvalifikacijama - Poljska i Mađarska još će se morati potući za taj turnir, bilo u petak, bilo na Europskom prvenstvu...

Utakmice za treća, peta, deveta mjesta nikada nismo znali igrati, a i nije da su nam često bile na rasporedu posljednjih godina. I mi i Poljaci planirali smo nešto duži boravak u Švedskoj, no eto, ispalo je da igramo za - kvalifikacije. Sva nervoza, psovke i pogreške obično se izgube u sjaju medalja na ovakvim prvenstvima, ali bez polufinala, takve su stvari ovaj put ostale na vjetrometini. Teže se prašta izgubljena lopta na minus četiri ili teška riječ u razigravanju za sedmo mjesto, a kad se u priču uključi i gazda hrvatskog rukometa sa svojim poslanicama Korinćanima, dobro da spavaju u istom hotelu.

Ali vratimo se mi Poljacima koji su se protiv Hrvatske pogubili s igračem više, bacali lopte u bunar i s nevjerojatnom statistikom izgubili utakmicu. Hrvatska je imala deset obrana manje od Poljske, zabili smo dva od pet sedmeraca i imali 16 minuta isključenja naspram šest poljskih - i četiri gola viška na kraju. I s Gopcem na leđima Ivano Balić odigrao je vrlo dobru utakmicu, razigrao Buntića (sedam golova) i pobjeda nam od 17:12 više nije dolazila u pitanje. Ostala nam je još utakmica za peto mjesto protiv Islanda, no dojmovi o novom stručnom stožeru i samoj reprezentaciji neće se bitnije mijenjati bez obzira na rezultat u tom susretu.

Ulaznice za polufinale u našoj su skupini bile podijeljene i prije posljednjeg kola. Švedska je za preskakanje Danske i osvajanje prvog mjesta u grupi trebala pobjedu od kojih 15-ak golova razlike u međusobnom ogledu, pa su obje momčadi odigrale više za publiku nego za rezultat. Danci su pobijedili domaćina i ostali jedina ekipa s maksimalnim učinkom na ovom Prvenstvu. U preostaloj utakmici u grupi Srbija se mučila s Argentinom koja je imala i posljednji napad za izjednačenje, no na kraju su Srbi slavili sa 27:26.

U drugoj grupi Španjolci su porazili Mađare i nadali se kiksu Francuza, što se pokazao kao pucanj u prazno. Island je krasno krenuo u turnir, nanizao tri pobjede, prenio četiri boda i zatim se raspao u drugom krugu. Francuska je stalno povećavala prednost kroz utakmicu i na kraju slavila sa 34:28. U preostaloj utakmici Njemačka je nastavila s prosipanjem ugleda izgubivši od Norveške sa deset razlike, čime se zacementirala na posljednje mjesto u grupi. Iako je i prije ovog kola sve bilo jasno, sada je i službeno. Danci će u polufinalu na Španjolce, a Švedska će svoju sreću tražiti preko Francuske.

Tragičar dana

Nakon što je i sam rekao kako se reputacija njemačkog rukometa srozala u posljednje dvije utakmice, njihov izbornik Heiner Brand odlučio je nakon punih 13 godina otići s klupe. Legendarni "brko" sigurno je zamišljao ljepši rastanak od borbe za 11. poziciju, a iako mu ugovor s Njemačkim rukometnim savezom ističe 2013. godine, osjetio je kako je vrijeme za neke nove vjetrove u svlačionici.

Sudačka odluka dana

Slovački sudački par, Badura i Ondogrecula teško je podnio nordijsku klimu, a to se najbolje vidjelo u trenutku kad su u utakmici Hrvatske i Poljske dosudili Zrniću dvije minute isključenja, da bi potom na drugoj strani dali još dvije minute Duvnjaku kada je krenuo izvesti sedmerac. Jesu li pomiješali Duvnjaka i Zrnića, dosudili višak igrača u polju, osvetili se Gopcu, teško da će priznati u ovom životu.

Igrač dana

Nikola Karabatić raspucao se protiv Islanđana, i ako ima trijeznih na službenoj stranici (prema kojoj je Srbija sve skupa zabila sedam golova, Argentina također), vjerovat ćemo im da je zabio sedam golova iz deset pokušaja, a osobnu statistiku obogatio je i za četiri asistencije.

Izjava dana

"Danas smo imali deset obrana i pobijedili smo 4-5 razlike. Da smo imali taj iskorak s njima... Naša je obrana od početka bila dobra, samo je falilo malo podrške golmana i sigurno ne bismo bili tu gdje jesmo." Dva retka kasnije, odgovor na pitanje o poteškoćama u vođenju sastava, također u ozbiljnom tonu: "Najlakše je pričati 'da je ovo, da je ono'..." Autor: Slavko Goluža.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.01.2011. u 13:43
    OVO SADA PROČITAJ: ajde, sjaši mi čovječe. ja pišem o rukometu i komentiram....ako te to smeta, tvoj problem. ja tvoje pisanje nisam komentirao.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.01.2011. u 12:57
    minusi sve govore. mozda bi netko trebao naučiti i hrvatski jezik. Bravo dečki iz SportNeta!
    Obrisan korisnik
  • cameosis26.01.2011. u 12:56
    pametnije ti je da ih onda ne postavljaš -- kako da ih se ne čita kada se pogleda stranica? ne lupetaj napamet.
    cameosis
  • Obrisan korisnik26.01.2011. u 10:06
    arsenal.....ako su moji komentari prebrutalni za vašu osjetljivu dušicu, imate mogućnost izbora, da ih NE čitate.....u redu? p.s. ja nikome i nikad ne psujem majku.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.01.2011. u 10:01
    belizar, pljuvanje po uredniku stranice koje čitaš je kao da dođeš čovjeku u kuću i psuješ mu mater!!! ako se ne slažeš s čovjekovim mišljenjem, možeš to i pristojnije i bez vrijeđanja iskomentirati. s ovakvom kulturom možeš komentirati na stranicama jutarnjeg i indexa.....
    Obrisan korisnik