Rukomet

Goluža: "Da su vratari ovako branili..."

Iz Malmö Arene:Tomislav Pacak • utorak, 25.01.2011.
Goluža: "Da su vratari ovako branili..."
Foto: Dario Dodić

Zadovoljnog i odlučnog pogleda Slavko Goluža ušetao je pred novinare nakon što je pobjedom protiv Poljske Hrvatska zaključila svoj nastup u drugom krugu SP-a. Kauboji neće vidjeti polufinale i to Goluža više ne može popraviti, no lijepa pobjeda i ostvarenje minimalnog cilja popravili su donekle dojam hrvatskog nastupa u Švedskoj...

Momčad Bogdana Wente još jednom nije pronašla lijek protiv Hrvatske, štoviše, Kauboji su u drugom dijelu relativno lako slomili Poljake za treće mjesto u skupini i samim time osiguranje nastupa na kvalifikacijskom turniru za OI. Wenta nije mogao pronaći puno razloga za zadovoljstvo, no bez obzira na to njegov komentar bio je neobično kratak:

"Čestitke treneru Goluži i njegovoj momčadi koja je zasluženo danas slavila."

Ivan Pešić: Zahvaljujem se ekipi, sve je dobro funkcioniralo, od obrane do napada. Nismo se predavali, funkcionirali smo kao jedan, igrali kao momčad, pa je na kraju dobro ispalo. Nije bilo lako dići ekipu nakon Švedske, ali trener je u tome uspio. Dat ćemo sve od sebe u još jednoj preostaloj utakmici.

Ipak, poljski vratar nije mogao izbjeći i neko rukometno pitanje. Kako objašnjava da je njegova momčad na poluvremenu gubila dva razlike iako je Szmal briljirao, a Hrvatska skupljala igrače manje:

"Igrali smo vrlo slabo u prvom poluvremenu, posebno s igračem više. Mučio nas je sudac s procjenama što je probijanje, a što je faul, nismo mogli to nikako razaznati. A nismo imali dobrih rješenja u napadu."

Konačno je nakon utakmice hrvatski izbornik Slavko Goluža imao razloga za zadovoljstvo:

"Prije svega, želim čestitati momcima na velikoj borbenosti, te prijatelju Bogdanu i njegovoj reprezentaciji na fer i korektnoj igri. Nije bilo lako ni njemu ni meni pripremiti momčadi za ovako važnu utakmicu. Izostala je rukometna ljepota, bilo je pogrešaka i nervoze, a najvažnije je da smo mi na kraju pobijedili. Prevladala je velika želja za pobjedom. Želim Bogdanu i Poljskoj sreću u nastavku natjecanja."

Nakon službenog dijela konferencije za medije, Goluža se otvorio pitanjima hrvatskih novinara. Kako je doživio kritike na njegov račun koje su stizale proteklih dana iz Hrvatske?

"Meni je važno što prijatelji i igrači misle. Već prije SP-a su krenule takve neke stvari. Najvažnije je da smo mi pobijedili, ostvarili smo osnovni zacrtani cilj. Dat ćemo sve od sebe u utakmici za 5. mjesto. Ovo je bila jedna od najtežih utakmica generacije, probali smo se pripremiti kao da igramo finale SP-a."

Goluža nije htio pričati o utakmici za 5. mjesto protiv Islanda: "Sada razmišljam samo o tome da igrači uživaju u pobjedi jer su krvavih koljena napustili teren."

Izbornika nije iznenadilo što su Kauboji pokazali karakter u utakmici u kojoj moraju biti motivirani usprkos opipljivom razočaranju: "Mi smo uvijek pokazivali karakter, ovo su pobjednici i kada gube. Nije bilo straha, znao sam da ih moramo prelomiti i da oni ne mogu pratiti naš tempo. Bilo je nekoliko pogrešaka, zapucan sedmerac, zapucana kontra, imali smo i dosta igrača manje."

Iako je to nevoljko priznao, iz Goluže se moglo izvući razmišljanje kako bi sve drugačije završilo da je Hrvatska u porazima imala korektnu potporu vratara kakvu je protiv Poljske pružio Ivan Pešić:

"Da smo mi od početka imali ovakvu potporu golmana, ne bi bili tu gdje jesmo. Pešić je donio sigurnost ekipi, obranio je neke lopte kada smo to trebali."

To je razmišljanje prenio na cijeli turnir: "Mi smo igrali dobru obranu. Tko poznaje rukomet, to će prepoznati. Statistika govori da je Hrvatska među momčadima koje su primile najmanje golova, a imali smo loš prosjek obrana vratara. Danas smo imali 10 obrana i pobijedili smo 4-5 razlike. Da smo imali taj iskorak s njima... Naša je obrana od početka bila dobra, samo je falilo malo podrške golmana i sigurno ne bismo bili tu gdje jesmo."

Goluža je oponentima pokušao još jednom objasniti poteškoće u vođenju aktualnog sastava: "Najlakše je pričati "da je ovo, da je ono"... Imam igrače koji mogu dati puno u napadu, a neki drugi su bolji u obrani.. Zato sam morao kombinirati. Danas smo s Dragom dosta dobili u tranziciji jer nam treba taj protunapad. No, imamo profil igrača gdje moramo izabrati nešto gdje ćemo biti u deficitu."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.01.2011. u 10:20
    evo, što kaže krkan goluža! http://www.index.hr/sport/clanak/goluza-tko-je-postavio-medalju-kao-cilj-nitko/534908.aspx po njemu je ovo uspjeh, kao da smo uzeli medalju! koji idiot..... rekao sam ja jučer, trebali su ovo pustiti poljacima, jer su ovako samo dali alibi goluži i gopcu!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.01.2011. u 09:58
    tilingo....vidim da nisi gledao tekmu do kraja....na kraju tekme, goluža ide prema baliću, ide ga zagrliti.....balić mu miče ruku sa svog ramena i govori mu: 'pusti me u p..u materinu, pusti meeee'! to se jako dobro moglo pročitati s usana. ako ne vjeruješ, odi na youtube, pa pogeldaj taj klip.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.01.2011. u 09:55
    a da si ti pravi rukometni stručnjak, eeee, što bi tek onda napravili! makni se s klupe krkane!
    Obrisan korisnik
  • matbaric26.01.2011. u 09:30
    E da su da su, sto nisi odma Pesica stavio kad ovaj Mirko nije obranio nista. Mislim lako je sad govoriti ali sto je je...
    matbaric
  • Obrisan korisnik26.01.2011. u 08:49
    smijesno u najmanju ruku.Prijatelji ce uvijek reci dobro je ili bit ce bolje ali njemu je to bitno a sta kazu strucnjaci i svi oni koji vole ovu reprezentaciju njega ne zanima. E pa gospodine Goluza ti si bio prosjek kao igrac a kao trener si nesto najlosije sto se moglo dogodit nasem rukometu i to... [više na forumu]
    Obrisan korisnik