Rukomet

Hrvatima poluvrijeme dovoljno

Iz Varaždina:Mihaela Bradovski • petak, 06.04.2012.
Hrvatima poluvrijeme dovoljno
Foto: Marlon Janiček

U prvom poluvremenu prve utakmice olimpijskih kvalifikacija u Varaždinu Hrvati su brzo došli do +6 (9:3), no do isteka 30. minute imali su svega dva gola viška. Zato su u drugom poluvremenu zaigrali agilnije i arhivirali Japance s 36:22...

Hrvatska – Japan 36:22 (16:14)

Olimpijske kvalifikacije, Turnir 3, 1. kolo Varaždin, dvorana na Dravi, gledatelja 2500

Hrvatska: Duvnjak 2, Lacković 3, Kopljar 1, Vori 3, Gojun 1, Losert (2 obrane), Horvat 6, Vuković 4, Batinović 1, Bičanić, Buntić 2, J. Valčić 1, Alilović (11 obrana), Čupić 6, Musa 1, Ninčević 5

Japan: Shinouchi, Ozawa 2, Kochi 1, Toyoda 2, Miyazaki 5, Takeda, Nagashima 1, Kishigawa 1, Kaido, Kai (4 obrane), Tomita 1, Fujita, Matsumura (7 obrana), Nomura 3, Kadoyama 3, Higashinagahama 3

Sedmerci: Hrvatska 1/1, Japan 3/4

Isključenja: Hrvatska 4 minute, Japan 4 minute

Reprezentativci Japana prvi su dobili priliku za napad, a u sastavu Hrvatske od prve su minute zaigrali Alilović, Ćupić, Kopljar, Vuković, Vori, Duvnjak i Ninčević. Obje vrste susret su otvorile neuspješnim napadima, u dva je navrata odlično reagirao Alilović, kao i Matsumura na drugoj strani.

Nakon uvodnih minuta bez pogotka Hrvatske je ušla u svoju prvu seriju; redom su mrežu japanskog vratara pogađali Duvnjak, Vori i Ćupić. Mirko Alilović po prvi je puta kapitulirao u petoj minuti, s crte je pogodio Tomita. Matsumura minutu kasnije izlazi kao pobjednik u dvoboju s Lackovićem, ali samo u prvom njegovom pokušaju - iz drugog hrvatska šestica postavlja 4:1.

Hrvatske napade u idućim su minutama u pogotke pretvarali Ninčević (dva puta u sedmoj minuti) i Ćupić, prvo s linije sedam metara, a zatim iz kontre. Oba pogotka pala su 11. minuti i sastav Slavka Goluže stigao je do 8:3. Deveti zgoditak, za po prvi puta najveću prednost, +6, postigao je Igor Vori.

Nakon 16 minuta igre, pri pet pogotka razlike, japanske vrsta po prvi puta ulazi u 2-0 seriju. Sa sedam metara još je jednom precizan Nomura. Nakon tri minute igre bez pogotka ponovno se zatresla i japanska mreža, Ivan Ćupić postigao je svoj četvrti pogodak.

Veći dio prvog dijela prednost u korist Hrvatske bila je četiri pogotka, no kako se bližio odmor tako su izabranici Kiyoharua Sakamakija ušli su u još dvije mini serije, te dvije minute prije završetka prvog dijela Kota Ozawa svoju vrstu približava na samo pogodak zaostatka. Hrvatska je u nastavak dvoboja ušla s dva pogotka prednosti, dok su japanski reprezentativci ušli s igračem manje, krajem prvog poluvremena isključen je Nagashima.

Period s igračem više Horvat je iskoristio za svoj drugi pogodak, u 32. postigao je i treći, a odmah zatim i četvrti. Drugo japansko isključenje stiglo je s trećom minutom nastavka. Na tri Horvatova pogotka obranom se nadovezao Alilović i u 34 minuti, nakon što su oba sastava ponovno bila brojčano izjednačena semafor je pokazivao 20:15.

U 37. minuti varaždinska je publika velikim pljeskom popratila novu obranu Mirka Alilovića, a na drugoj je strani još jednom siguran kapetan Zagreba. Lacković pogotkom tri minute kasnije postavlja najveći razliku do tada, +7. Osim što hrvatska reprezentacija nije ostavljala mnogo prostora Japancima za brze napade, kada bi šuteri azijske vrste i pronašli put do Alilovića, put do mreže ipak nisu.

Ninčević dva puta, te Buntić i Kopljar, uz nove obrane Alilovića režirali su iduće minute i u posljednjih 15 minuta susreta Hrvatska je ušla s dvoznamenkastom prednosti. Umjesto Matsumure na vrata Japana stao je tada Kai i u 51. minuti efektnom je obranom zaustavio pokušaj Ćupića. Na drugoj strani, nakon deset minuta realizatorskog posta pogodio je Higashinagahama.

Posljednjih pet minuta dvoboja hrvatska je reprezentacija odradila rutinski, i bez obzira na isključenje Horvata, a u samoj završnici i Muse, upisala očekivanu visoku pobjedu. Prva kvalifikacijska utakmica za OI završila je tako rezultatom 36:22 što je ujedno i najveća razlika na kojoj je Golužin sastav držao Japance. Na kraju je svoj niz obrana ostvario i Venio Losert.

Foto: Marlon Janiček

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.04.2012. u 08:08
    da, prve dvije repke idu dalje, s tim da pobjednik varaždinskih kvala ima mogućnost nešto lakšeg olimpijskog ždrijeba, npr. uz malo sreće Englezi u grupi :D
    Obrisan korisnik
  • narada10807.04.2012. u 02:03
    pitanje: znaci idu prve dve ekipe dalje, ili samo pobjednik turnira?
    narada108
  • filipzok06.04.2012. u 20:55
    Cile je zasigurno veliki favorit u sutrasnjem mecu ali nikad se nezna mozda I nama bude dan pa pobijedimo.Ma salim se jos se prije 3 mjeseca znalo da idemo u London
    filipzok
  • danchy06.04.2012. u 20:03
    rutinerski... još Čile dobijemo... i London here we come!!!
    danchy