Rukomet

Sigurdsson poveo Islanđane do prve pobjede

Iz Varaždina:Zvonka Keliš • petak, 06.04.2012.
Sigurdsson poveo Islanđane do prve pobjede
Foto: Dario Dodić

Kvalifikacije za Olimpijske igre u Varaždinu su započele dvobojem domaćina, Hrvatske i uvijek brzih Japanaca u kojem su Hrvati slavili s 14 pogodaka razlike. Na parketu varaždinske Arene potom su snage odmjerile reprezentacije Islanda i Čilea, a bolji su očekivano bili Islanđani 25:17...

Island - Čile 25:17

Olimpijske kvalifikacije, Turnir 3, 1. kolo Varaždin, dvorana na Dravi, gledatelja 200

Island: Gustavsson, Svavarsson (2), Kristjansson (1), Palmarsson (1), Ingimundursson, Atlason (1), Olafsson, Sigurdsson (10), Gudjonsson (4), Stefansson (4), Gudmundsson, Jakobsson, Gunnarsson (1), Karason, Ragnarsson (1)

Čile: Castillo, Dupre (2), Perez Erwim (1), Alvarado (2), Castello (1), Andalaft (2), Zuniga (2), Perez Emil (2), Garcia, Proboste, Cifuentes, Munoz (2), Araya, Chavez (1), Perez Harald (2), Rojas

Rukometne borbe za nastup na Olimpijskim igrama u Londonu ovoga su petka na parketu varaždinske dvorane uz Dravu startale prvim dvobojem domaćina Hrvatske te gostiju iz Japana. Vori, Lac, Kopljar i društvo na domaćem su terenu uz podršku svojih navijača započeli svoj put prema Londonu slavljem nad Japanom 36:22.

Na terenu su nakon najzanimljivijeg dvoboja dana izašle i reprezentacije Islanda i Čilea koje su također odmjerile snage za prve bodove na kvalifikacijskom turniru. Srebrna momčad s OI u Pekingu te deseta ekipa Europe, ojačana povratkom Olafura Stefanssona te pod vodstvom starog znalca Gudmundura Gudmundssona suprotstavila se pravoj rukometnoj nepoznanici, reprezentaciji Čilea predvođenoj Barceloninim Marcom Onetom te izbornikom Fernandom Luis Capurrom.

Čileanci u Varaždinu, nakon uspješnih kvalifikacija na svjetsku smotru prošle godine u Švedskoj, žele po prvi puta ostvariti i plasman na ljetne OI, dok hladni Islanđani žele u London kako bi obranili svoje srebro, a možda i načinili korak više. U svoj prvi susret na turniru obje su momčadi krenule s dobro raspoloženim vratarima, ali i podosta pogrešaka u napadačkom dijelu, no i unatoč tome Islanđani su pokazali koliko su bolji te su do kraja prvoga dijela ostvarili prednost od pet pogodaka (12:7), dok su u nastavku ostvarili potom nedostižnih +10.

Zanimljivo je bilo na samom startu susreta u Varaždinu gdje Čile u svom prvom napadu nije bio dovoljno siguran i spreman za čvrstu islandsku obranu koja je koncu i skrivila prvi sedmerac, no Gustavsson biva uspješan na vratima te spašava situaciju. Na drugoj strani, pak, Sigurdsson biva uspješan s linije sedam metara te postiže prvi pogodak u susretu (1:0). Naredne minute donijele su efikasnog i raspoloženog Sigurdssona koji serijom od tri pogotka odvodi Island na 4:1 nakon čega su brojne tehničke pogreške, ali i obrane obojice vratara osigurale četiri minute bez postignutog pogotka.

Emil Feuchtmann i Jofre Alvrado potom prekidaju post te približavaju Čile na gol zaostatka (3:4), dok Sigurdsson i Gudjonsson do sredine prvoga dijela osiguravaju +4 (7:3) Islanda. Valenzuela na suprotnoj strani s dva pogotka unutar deset sekundi smanjuje na 5:7 nakon čega kreće nova islandska serija za vodstvo 11:5. Do odlaska na odmor susret su obilježila brojna isključenja na obje strane, a ono posljednje Arona Palmarssona osiguralo je Čileu novi sedmerac, ali i napad, no na suprotnoj je strani u oba pokušaja siguran bio vratar Gustavsson.

Drugi dio ogleda otvara Harald Feuchtmann pogotkom za 8:12, dok povratnik u islandske redove, Olafur Stefansson, minutu kasnije uzvraća golom za 13:8. Palmarsson u nastavku odvodi Island prvi puta na +6 (14:8), a Gudjonsson započinje seriju 6-0 kojom se Vikinzi odvajaju na deset pogodaka razlike (19:9). Nastavak je donio igru gol za golu u kojoj se još jednom istaknuo Sigurdsson svojim desetim pogotkom za vodstvo Islanđana 23:12 desetak minuta prije samoga kraja.

Završnica dvoboja donijela je lagano opuštanje islandskih rukometaša što Čile koristi kako bi serijom 4-0 smanjio svoj zaostatak na osam golova razlike (24:16). Islanđani se nakon devet minuta bez pogotka bude tek u posljednjoj minuti kada uspješan biva Ragnarsson (25:16), dok konačnih 25:17 postavlja igrač Čilea, Rodrigo Salinas.

Najefikasniji u redovima Islanda bio je Gudjon Valur Sigurdsson s deset postignutih pogodaka, dok su se kod Čilea istaknuli Valenzuela i Jofre Alvarado s po dva gola.

Rukometaši Islanda tako su s uvjerljivih +8 stigli do prve pobjede i bodova na kvalifikacijskom turniru u Varaždinu, dok su Čileanci očekivano pretrpjeli svoj prvi poraz. Subota, pak, u varaždinskoj Areni u 16h donosi novi ogled hrvatske reprezentacije, ovoga puta s Čileom, dok će nakn njih na teren reprezentacije Islanda i Japana.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometReprezentacija
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!