Ostali sportovi

Onesta: "Balić mi je rekao da smo najbolja momčad svih vremena"

Mihaela Bradovski • subota, 11.08.2012.
Onesta: "Balić mi je rekao da smo najbolja momčad svih vremena"
Foto: FaH

Dok je u hrvatskom taboru vladalo veliko razočaranje, Francuzi su zasluženo slavili nakon novih 60 minuta protiv najvećeg rivala posljednjih godina. Odigrali su još jednu veliku utakmicu u najvažnijem trenutku i to im je donijelo pobjedu i prolazak u finale...

"Hrvati su igrali punih 60 minuta na visokoj razini. Pred nama je šest mjeseci priprema za Olimpijske igre. To će biti pravi izazov, a ako ostvarimo dobar rezultat u Londonu, pokazat ćemo da ova ekipa ima temperament. Nadam se samo, da ovo nije kraj ove generacije", govorio je kapetan francuske reprezentacije Jérôme Fernandez nakon 29:22 poraza u Novom Sadu početkom godine.

Francuzi su pognute glave napustili Europsko prvenstvo, završili su na najnižoj poziciji otkako je započela serija sjajnih rezultata sredinom 2000-tih godina, međutim obećali su da će se vratiti i to već u Londonu. Vratili su se na najbolji način, još jednom se Onesta pokazao sjajnim strategom koji gotovo savršeno tempira formu i preko velikih rivala Hrvatske branitelji najsjajnijeg odličja plasirali su se u finale.

"Do ovog susreta smo igrali odlično u jednom ili drugom poluvremenu. Sada smo spojili oba, tako je lakše pobijediti. Nije bilo teško pripremiti ovu utakmicu, to je utakmica za koju se živi, zbog koje se igra rukomet. Dva mjeseca smo jako radili da bi se iskupili za Europsko prvenstvo. Kritičari su nas tada pokopali, ali smo rekli da ćemo pokazati kako se možemo vratiti. Nismo ovdje došli odigrati nekoliko dobrih utakmica, ovdje smo došli da bi se našli na vrhu piramide", govorio je nakon susreta vrlo zadovoljni Claude Onesta.

Onesta je otkrio što je bilo ključno u pobjedi protiv Hrvatske. Kao u velikom broju međusobnih dvoboja ove dvije reprezentacije, presudila je čvrsta i gotovo savršena francuska obrana.

"Znali smo da ako odigramo obranu na najvišoj mogućoj razini, na rubu naših mogućnosti, da će imati velikih problema i teško prolaziti. Oni su prepuni kvalitete, sjajni su tehničari i vrlo brzi, ali ako uspostavimo fizičku igru, onda smo mi u prednosti. Ako im suprotstavite Dinarta, Sorhaindoa, Karabatića, snaga će im početi opadati nakon 40 minuta jer nije lako protiv ovakvih braniča igrati svih 60 minuta jednakim intenzitetom. Kada smo im dopustili da igraju, kada bi ušli u jurnjavu po terenu, lakoćom su nas pobijedili. Stoga nam je bio cilj da utakmicu dovedemo na istu razinu kao drugo poluvrijeme protiv Španjolske, takvu obranu smo tražili u ovom susretu. Moja momčad je izuzetno talentirana i dobra, a najveće priznanje nam je dao Ivano Balić nakon susreta. Prišao mi je i šapnuo - ova momčad je najbolja rukometna momčad svih vremena", podijelio je s medijima Onesta.

Na minutama odmora hrvatske reprezentacije mogli smo čuti izbornika Slavka Golužu kako konstantno upozorava na Williama Accambraya, no Accambray je u biti bio - zamka koja je upalila.

"Omeyer sjajan protiv sjajnih igrača"

Kapetan francuske reprezentacije Jerome Fernandez ovaj put nije dobio veliku minutažu, no i njegov doprinos ovoj pobjedi je bio značajan. "Jesam li ikada vidio Omeyera da ovako brani? O jesam, puno puta. No sada je bio sjajan protiv sjajnih igrača i to je najvažnije, najvažnije je da je najbolji kada je najpotrebnije. Mislim da je i klupa donijela prevagu, svaki naš igrač koji je ušao s klupe donio je nešto novo. Imali smo dobro raspoređenu minutažu, mislim da ćemo biti dovoljno svježi za finale."

"Individualna kvaliteta donosi pobjede, ali samo ako imate dobru pratnju. Može se dogoditi da jedan igrač iskoči, ali nije nužno. Protiv Španjolske je iskočio Accambray i znali smo da će oni 48 sati proučavati njega i njegovu igru te se fokusirati na zaustavljanje Williama. Međutim, danas su ga vidjeli samo deset minuta i u to vrijeme nije bio prva opcija u napadu. Naravno da ga nismo danas mogli previše koristiti kao protiv Španjolske jer smo znali da je u detalje proučen i ne bi bilo neke velike koristi. No to su sve zamke koje se koriste i ponekad upale kao u ovom susretu", dodao je francuski izbornik.

X-faktor William Accambray nije bio učinkovit kao protiv Španjolaca, ali ponajviše odlukom izbornika. Bio je "žrtveno janje", ali na kraju se to pokazalo kao dobar potez. "Hrvatska je igrala najbolji rukomet od početka Igara i to dovoljno govori o našoj pobjedi. Znali smo da moramo u obrani biti čvrsti i da će njezini igrači izgubiti lucidnost i strpljivost, to se i dogodilo. Mislim da sam dobro iskoristio i ovu priliku, sada slijedi finale, nikada nisam osvojio zlatno olimpijsko odličje, jedva čekam susret sa Švedskom", govorio je Accambray nakon polufinalnog okršaja.

"Svi smo bili sjajni. Presudio je sjajan ulazak u utakmicu i tu im nismo dozvolili da nam ostanu uz bok. Obično kada odigrate dobru obranu, sreća vas prati i u napadu, tako je bilo i ovdje. Nosili su nas i brojni navijači, atmosfera je bila sjajna, nismo mogli izgubiti. Švedska? Nešto slično kao Island prije četiri godine, nitko ih nije očekivao u finalu i moramo biti oprezni", rekao je Michaël Guigou.

Hrvatski igrači su još jednom pokazali preveliki respekt prema Thierryju Omeyeru, a tako iskusni i kvalitetni vratar to je itekako znao iskoristiti. Ponovno je bio junak francuske pobjede nad Hrvatskom i još jednom je dokazao svoju kvalitetu.

"Presudio odličan ulazak u utakmicu"

"Mislim da je presudio naš odličan ulazak u utakmicu i obrane Omeyera u situacijama koje su Hrvati dobro kreirali. Znali smo da moramo usporiti igru i igrati na puni posjed lopte jer nas je onda teško dobiti. Finale? Nema favorita, nismo izraziti favorit. Šveđani su jaki i zato su u finalu", kratko je polufinale prokomentirao mladi Xavier Barachet.

"Ovo je bila velika utakmica u sjajnoj atmosferi. Pokušavao sam cijelu utakmicu ostati potpuno usredotočen na zbivanja na terenu. Imam dovoljno iskustva, znao sam da se ne smijem nimalo opustiti. Uvijek morate što duže biti na najvišoj razini i dozvoliti momčadi da otvori put prema pobjedi. Nakon što sam dobro otvorio utakmicu, morali smo pokazati Hrvatskoj da se neće lako vratiti. Ključno je bilo kada su se vratili s 18:13 na 18:16, tada smo ponovno odgovorili i nismo dopustili potpuni priključak", dodao je Omeyer.

U početku utakmice Hrvatskoj je dosta problema stvarao i Luc Abalo, međutim kasnije se malo "primirio" u napadu, ali je u obrani i dalje davao veliki doprinos. "Od početka utakmice se osjetio jak pritisak, nismo ušli u utakmicu kao favoriti nakon što su nas porazili na Europskom prvenstvu i bio je to malo čudan osjećaj. Uostalom, od početka turnira pregazili su sve reprezentacije, znali smo što nas čeka. Mislim da su i oni napravili dosta pogrešaka, tu je bio i Omeyer koji ih je posve razoružao i krenuli smo prema finalu."

Ivano Balić je za francuske medije bio iskren. "Ništa nije funkcioniralo, prava mi je tajna što se to dogodilo. Mislim da je trener trebao reagirati, bili smo nervozni, promašili puno toga sa šest metara, a Omeyer je bio briljantan. Nismo ušli presamouvjereno u utakmicu zbog pobjede na Europskom prvenstvu, igrali smo ipak protiv Francuske, Francuske i njezinih šest, sedam zlatnih medalja, ne znam više niti sam, prestao sam brojati."

Francuski mediji i kritičari, kako se izbornik Onesta prisjetio, nakon neplanirano ranog povratka s Europskog prvenstva nisu imali milosti prema, do tada, svojim sportskim miljenicima. Nakon londonskog polufinala i nove pobjede nad Hrvatskom u modi su ponovno naslovi na koje su francuski stručni stožer i kadar navikli. "Omeyer show", "Nedodirljivi Experti", "Heroji", ...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.08.2012. u 09:46
    E Baliću,da te nisu vodili takvi diletanti kao sto su Cervar i Goluza,nego pravi treneri,danas bi mi bili na njihovom mjestu.Sto god vi rekli,ali ja ne pusim price o polufinalima i srebrima,nasa ekipa je do 2010 bila rukometni dream team.I sad smo najbolji,ali neee.Ljudi dragi jedno zlato vrijedi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.08.2012. u 19:21
    balić ni kad je bio najbolji na svijetu nije bio najplaćeniji, tak da je to irelevantno.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.08.2012. u 18:47
    Slažem se sa Balićem! Zato što ekipu čini i trener, a njihov je daleko bolji od našega! Kapa dolje Onesti. Njegova ekipa malo po malo dodaje gas. Obranu podešava protivniku i redovito melje kad je važno.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.08.2012. u 17:52
    Picasso odakle ti te informacije? I kažeš da se po tome vidi razlika u kvaliteti igrača? Znači po tebi je Narcisse skoro pa 6 puta bolji igrač od Balića? svašta
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.08.2012. u 16:42
    Hajdo uporedit primanja hrvaski igraca sa francuskim Karabatic-780000 Narcise-800000 Abalo-600000 Akambre-220000 Omeyer-320000 Hrvaski igraci Lackovic-300000 Dubnjak-300000 Vori-300000 Bicaric-100000 Balic-150000 Kopljar-100000 To su godisnja primanja u eurima neznam od sviju ali eto samo neki i tu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik