SP 2013 - Završnica, polufinale, 25.01.2013, 21:30 h
Hrvatska
Hrvatska 24:30 Danska
Danska

Danska zasluženo u finalu, nemoćna Hrvatska u borbi za broncu

Branimir Korać • petak, 25.01.2013.
Danska zasluženo u finalu, nemoćna Hrvatska u borbi za broncu
Foto: EPA

Hrvatska rukometna reprezentacija nije se uspjela plasirati u finale Svjetskog rukometnog prvenstva. U polufinalnom dvoboju protiv Danske malo toga je funkcioniralo kao u dosadašnjem dijelu Prvenstva i Danska je na kraju zasluženo izborila plasman u finale...

Hrvatska - Danska 24:30 (11:14)

Barcelona, Palau Sant Jordi
Suci: Vaclav Horaček, Jiri Novotny (Češka)

Hrvatska: Alilović (11 obrana), Ivić (2 obrane), Šprem 1, Čupić, Duvnjak 5, Gojun, Vuković, Bičanić 6, Musa 1, Marić 3, Vori, Kopljar 3, Mandalinić 1, Stepančić, Ninčević 1, Horvat 3(2)

Danska: Landin (16 obrana), Green, Mortensen, Eggert 9(3), Markussen 3, Lauge 2, Spellerberg, Noddesbo 5, Svan 2, Lindberg 1, Toft 2, Mollgaard 2, Sondergaard 3, Toft, Hansen 1, Nielsen.

Sedmerci: Hrvatska 2/2, Danska 3/3
Isključenja: Hrvatska 4 minute, Danska 6 minuta

Za pobjedu protiv Danske Hrvatska je trebala igru na razini one protiv Francuske. Međutim, nije bilo niti blizu toga, spor i bezidejan napad protiv odlične danske obrane nije funkcionirao, Danci su Hrvatima oduzeli mogućnost kvalitetne tranzicijske igre i na kraju su zasluženo slavili 30:24. Susret s Francuskom iz hrvatskih reprezentativaca je izvukao previše, nisu se uspjeli na najbolji način oporaviti i upisali su poraz.

Od samog početka susreta bilo je očito kako će i jedni i drugi pokušati što brže doći do realizacije sa što manjim utroškom snage na postavljenu obranu. Hrvatska je u utakmicu ušla nešto nervoznije i više je griješila što su Danci preko dobrog Eggerta znali iskoristiti i otvoriti utakmicu sa 6:1.

Hrvatska se po prvi puta našla u zaostatku u tako ranoj fazi i to ponajviše zbog bezidejnosti u napadu koja je bila posebno vidljiva kada su se Danci obranili u dva napada s igračem manje bez primljenog gola.

U deset minuta igre Hrvatska je zabila samo jedan pogodak i izbornik je već u tako ranoj fazi utakmice morao pozvati minutu odmora i smiriti igrače. Nije problem bio samo u odličnom Landinu već je lopta imala spor protok, Danci su dobro izlazili na pokušaje šuteva s vanjskih pozicija i nije bilo onih laganih golova kao u dosadašnjim susretima jer protivnik nije griješio.

Igrač utakmice

Tri čovjeka su bili ključ pobjede Danske protiv Hrvatske. Prvi i najvažniji bio je sjajni Eggert koji je u prvom poluvremenu zabio čak osam golova, odigrao je simultanku protiv hrvatske iobrane i bio najzaslužniji što je Danska imala visoko vodstvo. Odmah iza njega dolazi sjajni vratar Landin, vratar koji je klasa sam po sebi i ne treba ga razbraniti da bi skupio svojih 10-15 obrana. Za korak iza njih dvojice je pivot Noddesbo, onaj koji je odigrao ključnu ulogu u drugom dijelu kada je Hrvatska zaprijetila povratkom.

Dva gola su Danci postigli iz krivo bačenih kontri točno u danske ruke i da Alilović u toj ranoj fazi nije skinuo četiri važne lopte, Danska je mogla pobjeći na još veću prednost.

Dugo su Danci održavali tu prednost od pet golova razlike, Hrvatska se nikako nije uspjela spustiti na manje od četiri gola zaostatka, čak štoviše, Sondegaard je u 18. minuti zabio za do tada najviših 10:4.

Ta visoka prednost Danske malo je razbudila hrvatske reprezentativce koji su se postavili nešto agresivnije u narednim napadima i uspjeli su složiti seriju 3:0 golovima Bičanića, Kopljara i Muse. Kod tih 10:7 Hrvatska ostaje bez Drage Vukovića koji je u jednoj obrambenoj akciji iskrenuo lijevi nožni zglob i morao je uz pomoć liječnika na klupu.

Malo je tu i sreća Hrvatskoj okrenula leđa, u kratkom razdoblju nekoliko odbijenih lopti, što od Alilovića, a što od okvira gola, završile su u rukama Danaca umjesto da je Hrvatska dobila priliku za smanjenje na svega dva gola razlike.

Danci su se ponovno vratili na pet golova razlike, ali u samoj završnici, ponovno zahvaljujući dvije obrane Alilovića i golom sekundu prije kraja prvog poluvremena Lovre Šprema, Hrvatska je smanjila na 14:11.

Na početku drugog poluvremena napokon je Hrvatska dala naznake da bi se mogla priključiti, smanjila je 16:14, ali tri brze realizacije Danaca, a na drugoj strani obrana Landina pokušaja Kopljara te promašaj Duvnjaka pod prekršajem i Danska je ponovno na plus pet, 19:14.

Puno truda i znoja je uloženu u to približavanje na svega dva gola razlike, međutim jednako brzo je priključak izgubljen.

Ključni trenutak

Ulazak u utakmicu definitivno je odredio tijek susreta. Hrvatska je ušla sporo i bezidejno i Danska je to iskoristila i u nastavku se postavila autoritativno na parketu. Svi pokušaji za povratak protiv ovako dobrog protivnika uzimali su previše energije jer je bilo dosta problema u napadu i jednostavno tih 6:1 s početka utakmice je bilo presudno u ovakvoj utakmici.

Bezidejnost u napadu se i dalje osjetila, bilo je problema na postavljenu obranu, a prilika za kontranapade nije uopće bilo. Danci su izvrsno proučili hrvatsku igru i znali su da najveća opasnost prijeti iz brze tranzicije tako da su prijetnju "sasjekli u korijenu" i potpuno ju eliminirali u 40 minuta.

S druge strane Danska je bila puno brža u napadu i tražila je realizaciju odmah čim se približavala hrvatskoj obrani. Takav agresivan pristup se itekako isplatio.U prvom poluvremenu to je izvrsno koristio Flensburgov krilni igrač Eggert, u drugom su se priključili i ostali.

Dugo se u drugom dijelu čekalo i na Alilovića koji je nakon odličnog prvog dijela tek u 14. minuti drugog poluvremena upisao prvu obranu.

Dugo je na semaforu stajalo 23:19 i činilo se kako se tu utakmica lomi - ili će se Danska odvojiti ili Hrvatska krenuti po priključak. Pojavila se prilika za hvatanje priključka kod 23:20, međutim lopta je "bačena u bunar, prilika propuštena i Danska je otišla na plus pet umjesto smanjenja na dva gola zaostatka.

Tu je bio i definitivan kraj i bilo je samo pitanje s kojim rezultatom će Danci otići u finale. Na kraju su slavili 30:24.

SP 2013 - Završnica

polufinale

Španjolska26:22Slovenija
Hrvatska24:30Danska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.01.2013. u 20:35
    za armadicu privatno, nisam dovoljno aktivan pa ne mogu u inbox :) a što da ti kažem, pivice se popile, dobro smo se zabavili i nismo bacali drkicu na naš poraz - kad nepoznatom čovjeku šalješ PRIVATNU poruku usred noći ne mogu se oteti dojmu da si pola utakmice navijao protiv naših samo da... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.01.2013. u 12:59
    tko je tu lud? tak je bilo i protiv francuza u londonu. jebe zbunjen ludoga.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.01.2013. u 11:04
    kakav smo narod dobovljno govori činjenica da kad smo izgubili ima 150 komentara, a nakon velike pobjede protiv francuza bilo je nekih 80 komentara...
    Obrisan korisnik
  • Manolito26.01.2013. u 08:41
    pa flaster na hansena je bio kljuc za +11 u londonu hahahaha, veze ti nemas.ja znam zasto je goluza sad vec poceo slagati ekipu za katar i rio.poznato je da domacin ima mesto u polufinalu, jos je sledeci EPu Danskoj, tako da su manje tu sanse za tozla neg 2015 i 2016 a dotle ce mandalinic maric... [više na forumu]
    Manolito
  • damac26.01.2013. u 03:13
    ljudi moji.. nema ovo veze s balićem.. jel vi shvaćate da smo morali odabrat lakši put. reprezentacije su preizjednačene da bi iko mogao naslagat 3 dobre tekme. mi smo danas bili fizički i psihički istrošeni. duvnjak i bićanić.. svaka im čast.. umrli su na terenu.. ali su bili preumorni... to se... [više na forumu]
    damac